AZ jeugd: Een Weekend van strijd en succes op het veld

Jeugdopleiding

07.10.2024

ZAANSTAD- De jeugdteams van AZ kwamen afgelopen weekend weer in actie, met een mix van spannende wedstrijden en opvallende uitslagen. Terwijl AZ Onder 19 het moeilijk had tegen FC Twente/Heracles Academie, lieten de jongere elftallen van AZ zich van hun beste kant zien. AZ Onder 15 behaalde een knappe overwinning, terwijl AZ Onder 12 een spectaculair doelpuntenfestijn beleefde.

FC Twente/Heracles Academie - AZ Onder 19 | 1-0 (2-1)
AZ Onder 19 speelde zaterdag een uitwedstrijd tegen FC Twente/Heracles Academie in de landelijke O19-competitie. Het werd een wedstrijd waarin AZ, ondanks een betere tweede helft, de achterstand niet wist om te buigen. Lees het gehele wedstrijdverslag hier.

AZ Onder 17 – Go Ahead Eagles | 2-1 (2-1)
AZ Onder 17 boekte zaterdagmiddag een zwaarbevochten 2-1 overwinning op Go Ahead Eagles. Al vroeg in het duel kwamen de Alkmaarders op een 2-0 voorsprong, waarna de ploeg uit Deventer de aansluitingstreffer maakte. Na rust moest AZ verder met tien man, maar kwam de overwinning niet in gevaar.

AZ kende een sterke start en wist al in de zesde minuut op voorsprong te komen. Chavarello Hellings zette de Alkmaarse ploeg op voorsprong door de bal tussen de palen te leggen. AZ bleef na de openingsgoal druk zetten en creëerde meerdere kansen, maar wist niet direct verder uit te lopen. Niet veel later was het toch raak: Yordi van der Velde verdubbelde de score met een knap schot in het net, waardoor AZ met 2-0 voor kwam te staan. Go Ahead Eagles liet zich echter niet onbetuigd en brak meerdere keren door de verdediging van AZ heen, maar doelman Nick Homan wist de inzetten te keren. Uiteindelijk kwam de uitploeg terug in de wedstrijd toen Dylan Boer een aansluitingstreffer maakte. De rest van de eerste helft ging gelijk op, met kansen voor beide ploegen. Van der Velde was nog dicht bij een derde goal voor AZ, maar zijn schot ging net over de lat. Zo gingen de teams met een 2-1 stand de rust in.

Na rust kwamen beide ploegen wederom sterk uit de kleedkamers. Er werden al snel weer kansen gecreëerd, waarbij AZ steeds vaker gevaarlijk werd. Ook Go Ahead Eagles gaf niet op en bleef druk zetten, wat resulteerde in een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Homan toonde opnieuw zijn kwaliteiten door de bal uit het doel te tikken en vervolgens weg te werken. AZ bleef kansen krijgen via onder andere Rayan Zekri, Chavarello Hellings en Adam Ouaziz, maar de verdediging van Go Ahead Eagles wist telkens op het juiste moment in te grijpen. De tweede helft bleef een open wedstrijd, waarin beide ploegen om en om op elkaars helft speelden, zonder echter nog tot scoren te komen. De eindstand bleef daarmee 2-1 in het voordeel van AZ, dat dankzij de vroege doelpunten van Hellings en Van der Velde de overwinning over de streep trok.

Opstelling AZ: Nick Homan; Latrell Aken, Quincy Lede, Calvin Carrilho, Valentino Promes; Julian Sijbrands, Luca Scorsolino, Yordi van der Velde; Rayan Zekri, Chavarello Hellings, Adam Ouaziz.

Scoreverloop: 6. Chavarello Hellings (1-0), 19. Yordi van der Velde (2-0), 29. Dylan Boer (2-1).

Bekijk hier de samenvatting.

AZ Onder 16 - FC Dordrecht | 2-3 (1-1)
AZ Onder 16 verloor zaterdagmiddag op het AFAS Trainingscomplex van FC Dordrecht. De Alkmaarders kwamen tot twee keer toe op gelijke hoogte, maar incasseerden in de slotminuten nog een derde treffer: 2-3.

De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd met een gevaarlijk afstandsschot van Senna Van Elst, maar de doelpoging werd gestopt door keeper Luca Kooymans. Even later was AZ opnieuw gevaarlijk via Donny van der Lijcke en Nuur Mahamed Ahmed. Laatstgenoemde maakte een goede actie op de flank en gaf een harde, lage voorzet. Spits Van der Lijcke dook vervolgens op voor het doel, maar zijn inzet ging net over.

Aan het eind van de eerste helft kwamen de bezoekers tegen de verhouding in op voorsprong, nadat Faris Salem de korte hoek vond en AZ-doelman Jayden Veenbrink passeerde: 0-1. Het antwoord van AZ volgde vrijwel direct. Van der Lijcke werd bereikt vanuit een corner en haalde uit, waarna Amani Imhangbe het schot van zijn ploeggenoot controleerde en van dichtbij de gelijkmaker binnenschoot: 1-1.

In het tweede bedrijf waren er kansen aan beide kanten, en de Zuid-Hollanders kwamen opnieuw op voorsprong via Salem: 1-2. Met nog tien minuten op de klok slaagde AZ er voor de tweede keer in om op gelijke hoogte te komen. Het waren de invallers die het verschil maakten. Een lange bal bereikte Noah Meijer op de rand van het zestienmetergebied. De aanvaller bewaarde het overzicht en speelde Taecke van Dam van Isselt aan, die de bal geplaatst in de korte hoek schoof: 2-2.

In de slotminuten kwam het winnende doelpunt van FC Dordrecht. Een lange bal van keeper Kooymans ging over de laatste linie van de thuisploeg heen, waarna Maxwell Nnadi raak schoot. Kort daarna klonk het laatste fluitsignaal en zo eindigde het duel in 2-3.

Opstelling AZ: Jayden Veenbrink; Christian Goring (62. Kaeyon Dumfries), Janoa Elias (41. Noah Meijer), Amani Imhangbe, Lars Boer; Senna van Elst (62. Taecke van Dam van Isselt), Cas Klop, Timme Elfers; Dante Blankendaal, Donny van der Lijcke, Nuur Mahamed Ahmed.

Scoreverloop: 35. Salem (0-1), 37. Imhangbe (1-1), 65. Salem (1-2), 70. van Dam van Isselt (2-2), 79. Nndadi (2-3).

NAC Breda - AZ Onder 15 | 0-1 (0-0)
AZ Onder 15 behaalde zaterdagmiddag zijn vijfde overwinning van het seizoen. Op Sportpark Heksenwiel kwam de ploeg van Sander Veraart na een uur spelen op een 0-1 voorsprong en slaagde erin die over de streep te trekken.

Na een overtuigende 7-3 overwinning op Excelsior reisde de Onder 15-selectie een week later af naar Noord-Brabant voor de confrontatie met NAC Breda. Het duel kende een eerste helft zonder doelpunten. In het tweede bedrijf werd de openingstreffer gemaakt in de 65e minuut door Charly van Oosterhout op aangeven van Anton Agafonov. De spits, die vorige week ook tweemaal trefzeker was, scoorde hiermee zijn zesde doelpunt van het seizoen.

In het restant van de wedstrijd vielen er geen doelpunten meer, en zo was de treffer van Van Oosterhout genoeg om de drie punten mee terug te nemen naar Zaanstad. Met deze 0-1 overwinning klimt AZ Onder 15 naar de tweede plek, met evenveel punten als koploper Feyenoord.

Opstelling AZ: Jaycen Duijcker (41. Sem Stekelenburg); Jeremiah Oladoyinbo Ojomo, Henk Schuit, Giel Kappelhof, Manuel Tona (47. Jessey Jay van der Mije); Jim Jansen (69. Christian Simunovic), Anton Agafonov, Merijn van Dijk; Abutalib Hamid Mohammad, Charly van Oosterhout, Mawulom Gota-Toudji.

Scoreverloop: 60. Van Oosterhout (0-1).

PEC Zwolle - AZ Onder 14 | 1-4 (1-1)
AZ Onder 14 heeft zaterdag een uitwedstrijd gespeeld tegen PEC Zwolle. Ondanks een moeizame eerste helft, waarin de ploeg moeite had om dominant te zijn en weinig kansen creëerde, wist AZ zich na rust te herpakken en alsnog een overtuigende overwinning binnen te halen.

In de eerste helft kwam PEC Zwolle op voorsprong in de 14e minuut, maar AZ wist zich terug te vechten. Bliss Peters maakte in de 31e minuut de gelijkmaker, waardoor de ploegen met een 1-1 stand de rust in gingen. Na rust toonde AZ een betere houding en meer intensiteit in het spel, wat leidde tot meer kansen en uiteindelijk succes. Musie Mesfun bracht zijn ploeg op voorsprong. En verder in de tweede helft wisten Hatim Elfargoussi en opnieuw Peters het verschil verder uit te breiden, met treffers. De wedstrijd eindigde daarmee in een overtuigende 1-4 overwinning voor de Alkmaarse ploeg, die vooral in de tweede helft haar kwaliteiten liet zien.

Opstelling AZ: Jason Has; Jay Rosenbaum, Noah Ahannach, Dylan Nsemi (67. Luca Boon), Jip de Flart (29. Stan van der Zon); Silvijn van der Does, Aryan Parmar, Hatim Elfargoussi; Musie Mesfun (67. Bentley Addai), Bliss Peters, Musabe Abdusalam.

Scoreverloop: 31. Bliss Peters (1-1), 44. Musie Mesfun (1-2), 66. Hatim Elfargoussi (1-3), 70. Bliss Peters (1-4).

AZ Onder 13 - A.V.V. Zeeburgia | 7-2 (3-1)
AZ Onder 13 nam het zaterdag op tegen A.V.V. Zeeburgia in een doelpuntrijke wedstrijd op het AFAS Trainingscomplex. De Alkmaarse ploeg begon sterk en zette direct druk op de Amsterdamse tegenstander, wat resulteerde in meerdere kansen.

In de eerste helft was het AZ dat het initiatief nam en al vroeg gevaarlijk werd via Iwaynitchiyo Asebeh, maar de verdediging en keeper van Zeeburgia hielden stand. Ook Julien Molenaar probeerde het, maar zonder succes. Ondanks een enkele kans voor Zeeburgia, die net naast ging, was het vooral AZ dat de aanval zocht. Defaino Burke scoorde, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Uiteindelijk brak Twan Wijnker de ban met een mooi doelpunt op aangeven van Nuri Kose. Niet lang daarna verdubbelde Asebeh de voorsprong door de bal onder de keeper door in het net te tikken, gevolgd door een derde treffer van Molenaar. Toch wist Zeeburgia net voor rust nog een aansluitingstreffer te maken, waardoor de teams met een 3-1 stand de kleedkamers ingingen.

De tweede helft begon met veel energie van beide ploegen. De Amsterdamse uitploeg kwam sterk uit de kleedkamer en dwong keeper Milan Machielsen direct tot een belangrijke redding. AZ kreeg snel weer een kans via een corner, waarbij Kose vanaf de rand van het strafschopgebied op doel schoot, maar de bal raakte de lat. Even later maakte Zeeburgia nog een doelpunt, waardoor de stand op 3-2 kwam. AZ reageerde snel en wist de voorsprong weer uit te breiden via Kose, die de bal tussen de palen wist te leggen. Asebeh liet zich daarna opnieuw gelden door met een kopbal de 5-2 te scoren. AZ bleef druk zetten en Wijnker gaf de bal voor op Jackson Lautenschutz, die vanaf de rand van het strafschopgebied de bal prachtig in het net schoot. Lautenschutz scoorde niet veel later opnieuw, waardoor AZ de wedstrijd afsloot met een ruime 7-2 overwinning.

Selectie AZ: Eray Akkaya, Iwaynitchiyo Asebeh, Defaino Burke, Tom de Koning, Willem den Heten Florian Diddens, Luke Duin, De'Vaughn Hansen, Elijah Ikedia, Berke Ilguy, Milan Jonk, Daniel Jonker, Chevaino Kamperveen, Nuri Kose, Jackson Lautenschutz, Milan Machielsen, Julien Molenaar, Nathan Nash, Kyandro Noslin, Sam van Wijk, Kevin Weczera, Twan Wijnker.

Scoreverloop: 28. Twan Wijnker (1-0), 29. Iwaynitchiyo Asebeh (2-0), 32. Julien Molenaar (3-0), 42. Nuri Kose (4-2), 53. Iwaynitchiyo Asebeh (5-2). 66. Jackson Lautenschutz (6-2), 68. Jackson Lautenschutz (7-2).

Sparta Rotterdam - AZ Onder 12 | 2-19 (Twin Games)
AZ Onder-12 kon eveneens drie punten bijschrijven. Op Sportcomplex Nieuw Terbregge begon de selectie van trainers Tim Appel en Ivar de Boer stroef aan het duel, maar speelde naarmate de wedstrijd vorderde steeds beter. Uiteindelijk waren de Alkmaarders met ruime cijfers te sterk voor Sparta Rotterdam: 2-19.

Selectie AZ: Arthur Metselaar, Danny van der Velde, Denn Vesseur, Jaxx Vreken, Jens List, Jolan Walsma, Jordan Bodt, Justice Riedewald, Kayden Boerleider, Kerim Bakni, Kick vander Waal, Louay Ibn Abderahim, Luca de Voogd, Matias Bernardos, Meredith Appiah, Noah Ramazan, Riyad Ouadjou, Salim Salamat, Sky Smits, Tijn Nuijens, Tom Frederiks, Tobias Ristra, Zendé Dihalu.

AZ Onder 11 - Feyenoord | 11-11 (Twingames)
De jongste AZ'ers speelden zaterdagochtend gelijk tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord. Op het AFAS Trainingscomplex ging een passievol duel vrijwel continu gelijk op, met een 11-11 eindstand als resultaat.

Selectie AZ: Luca Meijer, Abdelghafour Ait Ichou, Dean Lust, Boaz Maubach, Jérmairo Zeefuik, Mohamed Bouziane, Andrew Thörig, Guy Bruinsma, Tobias de Hart, Dani Rosendahl, Sami Ben Ali, Jeremaih Smits, Lux Briel, Zendé Dihalu, Tijn Nuijens, Jaxx Vreeken, Ishai Koekkoek, Tamir Aljaouhari, Caio Cloos, Semih Bora, Lucai Goossens, Alexander van Beek, Jordi van Scheijen.