Vermakelijk duel met Atalanta eindigt in gelijkspel

AZ 1

27.07.2024

ALKMAAR- AZ heeft in het eigen AFAS Stadion gelijkgespeeld tegen Atalanta Bergamo. Op de AZ Fandag eindigde het duel met de Europa League-winnaar in 2-2. Troy Parrott en Lequincio Zeefuik waren trefzeker namens de Alkmaarders.

De wedstrijd tegen het Italiaanse Atalanta was de kers op de taart op een geslaagde AZ Fandag. Het was alweer het zesde voorbereidingsduel op het nieuwe seizoen, na eerdere overwinningen op AEK Athene (6-0), FC Nordsjælland (6-1), Excelsior Rotterdam (8-0), KV Kortrijk (3-0) en Aris Thessaloniki (2-1).

Weerzien
Een bijzonder affiche op een bijzondere dag, met name voor de familie Koopmeiners. Niet alleen namen broers Teun en Peer het tegen elkaar op binnen de lijnen, ook buiten de lijnen was er positief nieuws. AZ-middenvelder Peer zette namelijk een aantal uur voor de wedstrijd al zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis, waarmee hij tot medio 2028 vastligt in Alkmaar.

Vlak voor de wedstrijd kwamen de gebroeders Koopmeiners elkaar ook nog even tegen. Namens AZ werd een shirt overhandigd met speciale opdruk om Atalanta te feliciteren met de Europa League-winst van afgelopen seizoen.

Openingsfase
Eenmaal begonnen aan de wedstrijd nam AZ, spelend in het nieuwe witte uittenue, meteen het heft in handen. De ploeg van Maarten Martens bleek comfortabel aan de bal en probeerde een opening te vinden in de Italiaanse verdediging.

De eerste Alkmaarse kans volgde dan ook al snel, toen AZ-spits Parrott in de vijfde minuut in het strafschopgebied werd bereikt door Sven Mijnans. De Ier kapte zijn directe tegenstander uit, maar mikte net naast het doel van Atalanta-keeper Marco Carnesecchi. Niet veel later was het wel raak voor Parrott. De spits ging één op één met de doelman en rondde af in de bovenhoek. Het feest ging echter niet door toen hij werd afgevlagd voor buitenspel.

Op zoek naar een treffer
Kort daarna werd ook Atalanta voor het eerst gevaarlijk. Een voorzet vanaf links bereikte Teun Koopmeiners, die met rechts op het doel van Jeroen Zoet volleerde. De oud-AZ'er zag zijn poging echter knap gekeerd worden door de 33-jarige keeper. Nog geen vijf minuten daarna moest Zoet weer aan het werk. Atalanta-middenvelder Mario Pašalić zette Ademola Lookman vrij voor het doel, de poging van de Nigeriaanse aanvaller belandde echter vlak naast de paal.

Zo bleven beide ploegen op zoek naar de openingstreffer, welke uiteindelijk kwam in de 35e minuut van de wedstrijd. AZ-linksback David Møller Wolfe bereikte Parrott met een voorzet op maat. De Ierse spits wist kopte de bal vervolgens knap achter Carnesecchi: 1-0.

In balans
Ook na de rust bleef de wedstrijd gelijk opgaan, hoewel zich dit aan weerszijden niet uitte in grote kansen. Na een uur spelen werd AZ weer gevaarlijk. Het linkerbeen van Møller Wolfe bleek opnieuw een gevaarlijk wapen. De Noor bracht met zijn voorzet Mijnans in kansrijke positie voor het doel, maar de nummer 10 van AZ schoot net naast.

Hierna kantelde de wedstrijd in Italiaans voordeel, toen enkele minuten later de gelijkmaker in het doel lag. Mitchel Bakker stoomde op vanaf links en legde terug op Lookman, die zijn schot via het been van Møller Wolfe in het doel zag belandden: 1-1. In de 70e minuut draaide Atalanta de wedstrijd volledig om. Uit een corner was het Charles De Ketelaere die de 2-1 binnenkopte.

Het duel leek vervolgens op een nipte nederlaag voor AZ af te stevenen, totdat de Alkmaarders in de eindfase konden profiteren van een fout in de Atalanta-defensie. Lequincio Zeefuik kwam voor een leeg doel te staan na een miscommunicatie achterin bij de Italianen en bepaalde zo de eindstand op 2-2.

Foto's: Ed van de Pol.

AZ - Atalanta Bergamo | 2-2 (1-0)
Voorbereidingsduel

Opstelling AZ: Jeroen Zoet (46. Hobie Verhulst); Seiya Maikuma (73. Denso Kasius), Wouter Goes, Maxim Dekker (61. Riechedly Bazoer), David Møller Wolfe; Peer Koopmeiners, Kristijan Belić (46. Jordy Clasie), Sven Mijnans (80. Zico Buurmeester); Ibrahim Sadiq (61. Jayden Addai), Troy Parrott (46. Ernest Poku), Myron van Brederode (80. Lequincio Zeefuik).

Opstelling Atalanta Bergamo: Marco Carnesecchi (58. Juan Musso); Davide Zappacosta (58. Hans Hateboer), Ben Godfrey (74. Marco Palestra), Isak Hien (74. Giovanni Bonfanti), Sead Kolašinac (74. Rafael Tolói), Matteo Ruggeri (58. Mitchel Bakker); Marten de Roon (79. Alberto Manzoni), Mario Pašalić (58. Ibrahim Sulemana), Teun Koopmeiners (79. Samuel Giovane), Ademola Lookman (74. El Bilal Touré); Gianluca Scammacca (58. Charles De Ketelaere).

Scoreverloop: 35. Parrott (1-0), 65. Lookman (1-1), 70. De Ketelaere (1-2), 87. Zeefuik (2-2).
Gele kaarten: Goes, Addai (AZ)
Scheidsrechter: Joey Kooij
Toeschouwers: 13.500