Terug naar overzicht

AZ wint van KV Kortrijk, nieuwkomers trefzeker

AZ 1

20.07.2024

ALKMAAR- AZ won zaterdagmiddag zijn vierde wedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Op het sportcomplex van amateurvereniging v.v. Alkmaarsche Boys werd het Belgische KV Kortrijk met 3-0 verslagen. Troy Parrott en Seiya Maikuma maakten hun eerste doelpunt voor AZ en ook Ibrahim Sadiq was trefzeker.

De selectie van AZ-coach Maarten Martens speelde tegen KV Kortrijk al de vierde voorbereidingswedstrijd van het seizoen. De Alkmaarders waren eerder al te sterk voor het Griekse AEK Athene (6-0), het Deense FC Nordsjælland (6-1) en Excelsior uit Rotterdam (8-0).

AZ test doelman Gunnarsson
Op een zonnige en warme zaterdagmiddag begon de thuisploeg goed aan het duel en zocht nadrukkelijk de aanval. Na een dreigende voorzet van Myron van Brederode in de openingsfase kwam de eerste doelpoging na iets minder dan een kwartier spelen. Sven Mijnans veroverde de bal en gaf een diepe pass op Sadiq. De Ghanees haalde vervolgens uit, maar stuitte op Kortrijk-keeper Patrik Gunnarsson. Nog geen minuut later stoomde Denso Kasius op langs de flank. De rechtsback sneed naar binnen en zocht de korte hoek, maar ook hij zag zijn inzet gekeerd worden door Gunnarsson.

Eerste AZ-goal voor Parrott
Vlak daarna viel de openingstreffer alsnog. Nadat een voorzet van Van Brederode werd geblokt door een Belgische verdediger, kwam de bal terecht bij Sadiq. De buitenspeler haalde vervolgens uit op de rand van het zestienmetergebied, waarna Parrott hier goed op anticipeerde en met binnenkant voet van dichtbij zijn eerste doelpunt in Alkmaarse dienst maakte: 1-0.



Mijnans en Koopmeiners dichtbij
Voor de rust was AZ nog tweemaal gevaarlijk. Zo leek een afstandsschot van Mijnans richting de kruising te gaan, maar Gunnarsson maakte een knappe redding. Even later eindigde de poging van Peer Koopmeiners in het zijnet.

Eerste kansen Kortrijk
Na de pauze kwam het eerste gevaar van de bezoekers uit een corner. Aanvaller Bruno Massimo schoot een afvallende bal rakelings langs het doel van AZ-keeper Hobie Verhulst. Even later was Massimo opnieuw dichtbij, maar ditmaal verdween de bal in het zijnet.

Sadiq en Maikuma trefzeker
Aan de andere kant van het veld was AZ zeer effectief. Sadiq reageerde alert op een verkeerde terugspeelbal van de Kortrijkse verdediging en schoot de bal resoluut tegen de touwen: 2-0. De ploeg van trainer Martens nam geen gas terug en bleef kansen creëren via Riechedly Bazoer en Ernest Poku. De derde Alkmaarse treffer kwam op naam van Maikuma. De Japanner ontving de bal op de flank, was nog ver verwijderd van het doel, maar haalde ineens uit. Met een kiezelhard schot vond hij de bovenhoek en liet Gunnarsson kansloos: 3-0.



Doelman Gunnarsson voorkomt 4-0
In de slotfase van het duel was AZ ook dichtbij de 4-0 via een harde volley van Denso Kasius en een laag hard schot van Poku, maar de IJslandse doelman voorkwam een vierde treffer. Niet veel later klonk het fluitsignaal van scheidsrechter Dennis Higler en dat betekende een 3-0 eindstand.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - KV Kortrijk | 3-0 (1-0)
Voorbereidingswedstrijd

Opstelling AZ: Hobie Verhulst (60. Jeroen Zoet); Denso Kasius (35. Seiya Maikuma), Wouter Goes (46. Alexandre Penetra), Bruno Martins Indi (46. Maxim Dekker), David Møller Wolfe (46. Enoch Mastoras); Kristijan Belić (46. Riechedly Bazoer), Sven Mijnans (46. Zico Buurmeester), Peer Koopmeiners (60. Denso Kasius); Ibrahim Sadiq (60. Myron van Brederode), Troy Parrot (46. Lequincio Zeefuik), Myron van Brederode (35. Ernest Poku).

Opstelling KV Kortrijk: Patrik Gunnarsson; Ryan Alebiosu (66. Mounaim El-Idrissi), Mark Mampassi (46.Kristiyan Malinov) , Joao Da Silva (87. Massimo Decoene), Haruya Fuiji, Dion De Neve; Nayel Mehssatou (46. Jonathan Afolabi), Iver Fossum; Bruno Massimo (66. Nathan Huygevelde), Takuro Kaneko; Ferri Ignacio (41. Thierry Ambrose).

Scoreverloop: 14. Parrott 1-0, 59. Sadiq 2-0, 78. Maikuma 3-0.
Gele kaarten: -
Scheidsrechter: Dennis Higler

Resterend oefenprogramma AZ
Woensdag 24 juli: AZ - Aris Thessaloniki 
Locatie: VV Dirkshorn, Dirkshorn

Zaterdag 27 juli: AZ - Atalanta Bergamo
Locatie: AFAS Stadion, Alkmaar

Woensdag 31 juli: AZ - Le Havre AC 
Locatie: AFAS Stadion, Alkmaar

Zaterdag 3 augustus: Stoke City - AZ
Locatie: Bet365 Stadium, Stoke-on-Trent (Engeland)