Terug naar overzicht

Feiten & cijfers: Almere City - AZ

AZ 1

08.08.2024

ALKMAAR- Aanstaande zaterdag 10 augustus staat voor AZ de openingswedstrijd van het nieuwe eredivisie-seizoen op het programma. De Alkmaarders reizen af naar Flevoland, waar om 20:00 uur in het Yanmar Stadion wordt afgetrapt tegen Almere City FC.

AZ neemt het voor de vierde keer in de clubgeschiedenis op tegen De Zwarte Schapen. De club Almere City zoals we het nu kennen vindt zijn oorsprong in het jaar 2010, toen het toenmalige FC Omniworld zijn naam veranderde naar Almere City FC. 

De gastheren uit Flevoland kennen echter ook een langere geschiedenis teruggaand naar de jaren '50. Toentertijd zag de club als BVC Amsterdam het levenslicht. Na verscheidene naamsveranderingen, verplaatsingen en fusies, verhuisde de club halverwege de jaren '90 richting Almere, waar het de ontwikkeling door zou maken tot de eredivisieclub van vandaag de dag.

Officiële wedstrijden tussen AZ en Almere City zijn tot dusver nog op één hand te tellen. De eerste ontmoeting vond plaats in oktober 2017. Destijds ging AZ op bezoek in Almere voor een duel in de KNVB Beker, dat de Alkmaarders comfortabel wisten te winnen. Na de promotie van Almere City naar de Eredivisie kwamen hier in het afgelopen seizoen nog eens twee confrontaties bij. In het AFAS Stadion konden drie Alkmaarse punten worden bijgeschreven, terwijl de ploegen in Almere op de brilstand bleven steken.

Ontmoetingen met Almere City
2023/2024 | Almere City FC - AZ 0-0  
2023/2024 | AZ - Almere City FC 4-1 | Doelpunten: V. Pavlidis (2x), D. de Wit, D. Møller Wolfe 
2017/2018 | Almere City FC - AZ 1-4 | Doelpunten: W. Weghorst (2x), S. Wuytens, J. Svensson

Bekend in beide kampen
In totaal hebben zes spelers in zowel het eerste elftal van Almere City als dat van AZ gespeeld: Ruud Boymans, Vincent Janssen, Peer Koopmeiners, Ramon Leeuwin, Kevin Luckassen en Mikhail Rosheuvel. Joey Jacobs, huidig verdediger van Almere, speelde ruim tien jaar in de Alkmaarse jeugdopleiding. Hij kwam tot 65 optredens voor Jong AZ.

Daarnaast zijn er twee trainers die door de jaren heen bij beide clubs de functie van hoofdtrainer hebben bekleed. Gertjan Verbeek stond tussen 2010 en 2013 aan het roer bij AZ, terwijl hij in 2021 zeventien wedstrijden op de bank zat bij Almere City. Alex Pastoor kende een aanzienlijk betere periode in Flevoland. De geboren Amsterdammer was tot afgelopen zomer 2,5 jaar lang hoofdtrainer van Almere City. Gedurende zijn tijd bij de club leidde hij deze voor het eerst in haar historie naar het hoogste profniveau van Nederland. In 2014 stond Pastoor ook twee wedstrijden langs de lijn als interim-trainer van AZ.

Terugblik
AZ eindigde het seizoen 2023-2024 op een vierde plek in de Eredivisie met 65 punten. Almere City luisterde haar debuutseizoen op het hoogste niveau op met een knappe dertiende plaats, met 34 behaalde punten. De Almeerders wonnen daarentegen geen van hun laatste twaalf wedstrijden in de Eredivisie.

Huidig AZ'er Peer Koopmeiners was het afgelopen seizoen op huurbasis actief bij De Zwarte Schapen. In 34 officiële wedstrijden was de middenvelder goed voor 10 assists. Daarnaast was Koopmeiners gedurende zijn tijd in Almere de Eredivisie-speler met de meeste balveroveringen (285) en het op-één-na-hoogste aantal gecreëerde kansen uit standaardsituaties (34), na Joey Veerman van PSV.

Voorbereiding
Beide ploegen hebben een uitgebreide voorbereiding achter de rug in aanloop naar het nieuwe seizoen. AZ sloot de campagne af met een 1-0 overwinning op Stoke City, waarmee het de volledige voorbereiding ongeslagen wist te blijven. Almere City speelde in totaal zeven oefenduels, waarvan het er drie won en vier verloor. Het afsluitende vriendschappelijke duel tegen RKC Waalwijk werd met 1-0 gewonnen, dankzij een goal van Kornelius Hansen. 

Resultaten voorbereiding AZ:
AZ 6-0 AEK Athene
AZ 6-1 FC Nordsjælland 
AZ 8-0 Excelsior
AZ 3-0 KV Kortijk
AZ 2-1 Aris Thessaloniki
AZ 2-2 Atalanta Bergamo
AZ 1-1 Le Havre AC
Stoke City 0-1 AZ

Resultaten voorbereiding Almere City:
Almere City
1-2 FCSB
Go Ahead Eagles 3-2 Almere City
sc Heerenveen 1-0 Almere City
Samsunspor 0-1 Almere City
Konyaspor 3-2 Almere City
Borussia Dortmund U23 0-3 Almere City
Almere City
1-0 RKC Waalwijk

Nieuwe gezichten
Met het nieuwe seizoen voor de deur hebben beide clubs ook weer aantal verse krachten aangetrokken. Zo verwelkomde AZ rechtsback Seiya Maikuma (Cerezo Osaka, Japan), spits Troy Parrott (Tottenham Hotspur, Engeland) en doelman Jeroen Zoet (Spezia Calcio, Italië).

Almere City heeft tot dusver maar liefst acht spelers vastgelegd in de transferzomer: Álex Balboa (Alavés, Spanje), Álex Carbonell (SD Amorebieta, Spanje), Logan Delaurier-Chaubet (Girondins Bordeaux, Frankrijk), Baptiste Guillaume (Guingamp, Frankrijk), Jay Kuiper (FC Groningen), Ricardo Visus (Real Betis, Spanje), Jonas Wendlinger (SV Ried, Oostenrijk) en Vasilios Zagaritis (Parma, Italië) tekenden allen een contract in Flevoland.

Wedstrijdinformatie
Het duel met Almere City wordt zaterdagavond om 20:00 uur afgetrapt in het Yanmar Stadion. De Almeerse thuishaven werd in 2005 geopend en biedt sinds een verbouwing in 2020 plaats aan 4.501 toeschouwers. 

Scheidsrechter Martin van den Kerkhof is aangesteld als leidsman van de wedstrijd. Hij wordt langs de lijn geassisteerd door Rob van de Ven en Maarten Ketting. Thomas Hardeman is aangesteld als vierde official, terwijl Jochem Kamphuis en Sjoerd Nanninga als videoscheidsrechters zullen fungeren.

Almere City - AZ is live te volgen via ESPN. Daarnaast is de wedstrijd tevens te volgen via de sociale media-kanalen van AZ.