Terug naar overzicht

AZ TV-Special: De eerste voorbereiding van Martens

AZ 1

09.08.2024

ALKMAAR- AZ heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen afgerond, waarin ze ongeslagen bleven. In de eerste AZ TV-special van dit seizoen blikken trainer Maarten Martens en spelers Wouter Goes, Sven Mijnans en Bruno Martins Indi terug op de eerste weken. Ook kijken ze alvast vooruit naar het komende voetbalseizoen.

De voorbereiding bestond uit een reeks voorbereidingswedstrijden waar AZ onder andere grote overwinningen tegen AEK Athene (6-0) en FC Nordsjælland (6-1) boekte, en versloeg ook KV Kortrijk (3-0) en Aris Thessaloniki (2-1). De fandag in het eigen stadion eindigde in een spannende 2-2 tegen Atalanta Bergamo. De afsluitende wedstrijd tegen Stoke City FC was speciaal voor Bruno Martins Indi, die een terugkeer naar zijn voormalige club beleefde. AZ won met 0-1 dankzij een doelpunt van Troy Parrott.

Martens: 'Meer structuur op het veld'
Voor hoofdtrainer Maarten Martens lag de focus tijdens de training op het zo snel mogelijk bereiken van de scoringspositie op het veld. "We zoeken een goede balans tussen voetbal van achteruit en direct spel. Structuur bieden, maar ook ruimte laten voor creativiteit. We willen zo snel mogelijk achter de laatste lijn komen en de aanvallers in de scoringspositie brengen."

Positieve terugblik op de wedstrijden
Sven Mijnans is blij met de gespeelde wedstrijden: “Ik vond alle wedstrijden positief, we hebben daar goede resultaten behaald.” De middenvelder is ook erg blij met de aanpak van Martens en het duidelijke speelplan, wat zich tot nu toe heeft uitbetaald in het veld. Mijnans merkt op dat de teamdynamiek sterk is verbeterd: “Maarten is professioneel, hij is duidelijk en eist veel. Hij geeft iedereen een goed gevoel en pakt dat goed aan.”

Goes: 'Een goede verandering'
Verdediger Wouter Goes sluit zich aan bij het verhaal van Mijnans. "Het wordt steeds duidelijker hoe we willen spelen, hoe we op het veld willen staan, hoe we met deze groep bezig zijn.” De verdediger sprak ook over de impact van jonge spelers uit de eigen opleiding en de spelers die nieuw binnen zijn gekomen: “Als we goed compact zijn is het makkelijker om te verdedigen. We zijn goed met elkaar bezig op het veld. Dat is echt een goede verandering.”

Aanwinsten
Binnen het eerste team zijn ook een aantal nieuwe spelers binnengehaald: Jeroen Zoet, Seiya Maikuma en Troy Parrott, evenals jonge spelers uit de jeugdopleiding. De nieuwe spelers van het team worden gezien als een belangrijke aanwinst voor het team. "Met Jeroen wisten we dat we iemand zouden binnenhalen die veel kwaliteit heeft als doelman, maar ook een belangrijke rol moet spelen in het teamproces," vertelt Martens. Ook is hij lovend over Maikuma: "Het is een jongen met voetbalverstand. Zijn Engels is nog niet zo goed, maar als je goed kan voetballen, heb je weinig woorden nodig." Over Parrott voegt de hoofdtrainer toe: "Je ziet dat hij een specifieke kwaliteit heeft, het dieplopen, de vastigheid aan de bal en het combinatiespel in de bal, dat heeft hij goed voor elkaar."

Het komende seizoen
Mijnans hoopt dat het team de positieve lijn kan vasthouden met de uitdagingen die op het team staan te wachten dit seizoen. "We moeten zorgen dat we professioneel blijven, goed trainen, en fit zijn. De staf zit bovenop de groep, zodat we zelfs drie keer per week kunnen spelen. Er komen veel wedstrijden aan, dus we moeten ons goed voorbereiden en zorgen dat we elke wedstrijd scherp zijn.”