Terug naar overzicht

Martens: 'Altijd op zoek naar verbetering'

AZ 1

02.04.2024

ZAANSTAD- Deze week staat voor AZ een midweekse Eredivisie-speelronde op het programma. De Alkmaarders reizen dan af naar Almelo voor het uitduel met Heracles. Maarten Martens praat op het AFAS Trainingscomplex met de aanwezige pers over onder andere vastigheid in het team en de fitheid.

De Belg lijkt inmiddels zijn vaste formatie te hebben gevonden. "Normaal heb je zes weken de tijd in de voorbereiding om dingen uit te proberen. Nu moest het direct. Vanaf dag één hadden we in ons hoofd wel een plan."

Mijnans
Eén van die ideeën was om Sven Mijnans op rechtsbuiten neer te zetten. "In het begin was Kristijan Belić nog niet helemaal klaar voor meerdere wedstrijden. Toen stond Sven nog op het middenveld. Mayckel Lahdo kwam toen ook net terug. Op het moment dat hij weer wegviel zijn we teruggekomen op het idee van Sven als rechtsbuiten dat aan het begin al leefde. Sven is het brein van het team. Het is fijn als je een buitenspeler hebt die zo'n rol vervult. Vaak is het middenveld het brein van het team. Als je iemand extra daarin hebt is dat een enorme meerwaarde. Daarnaast is Sven een voetballer die combinatiespel wil spelen, evenals Yukinari Sugawara. Dat geeft een goede connectie tussen die twee. We zijn erg tevreden met die invulling op de rechtervleugel."

Vastigheid
"We zijn altijd op zoek naar verbetering", gaat Martens desgevraagd verder over of hij nu wilt blijven vasthouden aan dit team. "De spelers die er kort achter zitten moeten de druk erop houden dat de spelers in het veld zich niet te comfortabel gaan voelen. Iedereen in het team is belangrijk. Soms zal dat niet zo voelen voor sommigen en zij zullen denken dat het makkelijk praten is. Maar het gaat om concurrentie op het hoogste niveau en dat moet je zo goed mogelijk klaar zijn als de kans zich voordoet. Het gaat dan om de prestaties op trainingen en in invalbeurten. Vaak is het een combinatie van. Ze moeten de best mogelijke versie van zichzelf zijn."

Fitheid
Bruno Martins Indi, Lahdo en Lequincio Zeefuik ontbreken tegen Heracles. "Bruno heeft nog wat last van zijn rug en traint nog apart. Hij was daarvoor ook twee weken serieus ziek. Het is een opeenstapeling van. Hij heeft nog wel even wat tijd nodig om terug te komen. Deze week wordt lastig. Mayckel traint net als Zeefuik nog apart. Zeefuik moet de aankomende periode heel rustig aan doen om zo min mogelijk risico te lopen."

Spits
Met het wegvallen van Zeefuik heeft Martens de beschikking over nog maar één echte spits: Vangelis Pavlidis. "Ibrahim Sadiq en Ernest Poku kunnen die positie ook goed invullen", legt Martens desgevraagd uit. "Maar dat ligt ook aan wat de wedstrijd vraagt. We hebben een brede kern met veel aanvallers. Poku en Sadiq hebben een profiel dat ze zowel op de flank als in de punt kunnen spelen."