Terug naar overzicht

UEFA Youth League: AZ treft Strømsgodset IF

Jeugdopleiding

03.09.2024

NYON- Strømsgodset IF is de eerste tegenstander van AZ in de UEFA Youth League. De Alkmaarders beginnen in de tweede ronde en trappen in Noorwegen af met een uitwedstrijd op 23 oktober, waarna de return op het AFAS Traningscomplex volgt op 6 november. Deze data zijn nog onder voorbehoud.

Voor het prestigieuze Europese toernooi heeft AZ zich geplaatst via het 'Domestic Champions Path', nadat de Onder 18-selectie van trainer Michael van Zijtveld afgelopen seizoen kampioen van Nederland werd. Het Domestic Champions Path is één van de twee toernooiroutes waartussen onderscheid wordt gemaakt in de eerste twee rondes.

Ronde twee
Het behalen van het landkampioenschap, geeft AZ het recht om in de tweede ronde van het Domestic Champions Path in te stromen. AZ moet vervolgens twee knock-out rondes overleven om de play-offs te bereiken. Daar kruisen de wegen met de runners-up van het Champions League Path. Voor deelnemers van die route begint het toernooi met een poulefase. 

Strømsgodset IF
De eerste tegenstander in de UEFA Youth League-campagne van AZ is het Noorse Strømsgodset IF. In het Marienlyst Stadion vindt de eerste confrontatie plaats op 22 of 23 oktober 2024, waarna de return op het AFAS Trainingscomplex op 5 of 6 november 2024 wordt gespeeld. De exacte speeldata zal nader worden bepaald.

Ødegaard en Pedersen
De club uit de stad Drammen wist in het verleden een aantal bekende namen op te leiden, zo speelde onder andere Martin Ødegaard voor de Noorse club. De spelmaker van Arsenal doorliep de jeugdopleiding van Strømsgodset IF en kwam tot 23 wedstrijden op het hoogste niveau alvorens hij Noorwegen verliet voor Real Madrid. Ook oud-Eredivisiespelers Marcus Pedersen, André Hanssen en Omar Elabdellaoui hebben een verleden bij Strømsgodset IF.

Manchester United, The New Saints FC of FK Žalgiris 
Mocht AZ de volgende ronde van de knock-out fase bereiken, dan treffen de Alkmaarders het Engelse Manchester United, The New Saints uit Wales of het Litouwse FK Žalgiris . Dit tweeluik zal plaatsvinden op 27 november en 11 december 2024. Deze data zijn eveneens onder voorbehoud.

Historische zege
In het seizoen 2022-2023 schreef AZ historie met het winnen van de Youth League. Hierbij waren de Alkmaarders de eerste Nederlandse club ooit die de trofee omhoog hielden. Onderweg naar succes werd onder meer Eintracht Frankfurt (5-0), FC Barcelona (0-3), Real Madrid (4-0) en Sporting CP (2-2, winst na strafschoppen) verslagen. In de finale was AZ met 5-0 te sterk voor het Kroatische Hajduk Split.