Terug naar overzicht

Statement inzake verschenen boek

Laatste Nieuws

19.09.2024

ALKMAAR- AZ heeft kennisgenomen van het boek van voormalig jeugdspeler Finn Berk en zijn uitlatingen in de media. Hierin schetst hij – aan de hand van diverse voorbeelden en incidenten – een negatief beeld van de jeugdopleiding en de manier waarop men bij de club met jeugdspelers zou zijn omgegaan. AZ herkent zich niet in dit beeld en heeft met verbazing kennisgenomen van de beschuldigingen. Een intern onderzoek bevestigt voor AZ dat een aantal beschreven incidenten niet heeft plaatsgevonden.

AZ heeft de beschuldigingen van Finn serieus genomen en heeft direct een grondig onderzoek ingesteld. Het onderzoek heeft zich onder meer toegespitst op een door Finn beschreven incident waarbij een medespeler van het O14-elftal van de trainer naakt voor een vrouwelijke fysiotherapeute zou hebben moeten staan. AZ heeft met (mogelijke) betrokkenen contact opgenomen, waaronder een aantal toenmalige teamgenoten van Finn, de vrouwelijke fysiotherapeute en de trainer. Zij hebben allen verklaard niet bekend te zijn met het incident. Een aantal personen heeft aangegeven met zekerheid te kunnen stellen dat het incident nooit heeft plaatsgevonden. 
 
Het onderzoek heeft evenmin steun gevonden voor het algemene negatieve beeld dat door Finn Berk over de jeugdopleiding wordt geschetst. Het doet AZ deugd dat veel spelers hebben aangegeven juist een fijne tijd te hebben gehad bij de club en uitdrukkelijk zich hebben gedistantieerd van de beschuldigingen in het boek. AZ benadrukt ook nooit eerder vernomen te hebben van de beschuldigingen of incidenten die in het boek zijn beschreven.  
 
In de conclusies van het onderzoek heeft AZ aanleiding gezien om voor haar (voormalig) medewerkers - die door het boek ten onrechte in een kwaad daglicht zijn gezet - op te komen en om de uitgeverij van het boek aan te schrijven. De uitgeverij heeft daarop besloten om op haar website een rectificatie te plaatsen over het ‘fysiotherapeute-incident’ en om excuses aan te bieden voor het feit dat is nagelaten om wederhoor toe te passen. In een eventuele volgende druk van het boek zal de bewuste passage over het ‘fysiotherapeute-incident’ worden verwijderd. 
 
AZ erkent dat het pad naar topvoetbal veeleisend en stressvol kan zijn voor jeugdspelers. Daarom zet de club zich in voor een veilige werkomgeving voor alle spelers en medewerkers. Bij AZ staat de sportieve én persoonlijke ontwikkeling van de spelers centraal. Wij betrekken ouders, verzorgers en andere mensen uit de entourage van de jeugdspelers actief bij dit proces. Bovendien hebben we zowel interne als externe vertrouwenspersonen beschikbaar voor iedereen die melding wil doen van ongepast gedrag bij de club.
 
AZ blijft onverminderd haar toonaangevende jeugdopleiding op secure wijze vormgeven en inrichten. En bovenal wordt uitgekeken naar een toekomst waarin nog veel meer jeugdspelers gaan doorstromen naar en floreren in AZ 1, de nationale teams en op de Europese velden.