Terug naar overzicht

Martens: 'We focussen op onszelf'

AZ Exclusive

Video's

19.09.2024

ZAANSTAD- AZ reist vrijdag af naar Overijssel, waar het uitduel met PEC Zwolle op de planning staat. Aan de mannen van Maarten Martens de taak om een goed vervolg te geven aan de historische 9-1 overwinning op sc Heerenveen van afgelopen weekend. AZ Media blikt vooruit met de Belgische hoofdtrainer.

AZ bevindt zich momenteel op de tweede plaats in de Eredivisie, met 13 punten na vijf wedstrijden. Op de ranglijst hoeven de Alkmaarders enkel PSV voor zich te dulden. De Eindhovenaren hebben tot nu toe twee punten meer verzameld.

Martens: '47 minuten lang nagenieten'
De blik is nu weer gericht op de wedstrijd tegen PEC, waarbij het voor de Alkmaarders zaak is om de goede lijn weer door te trekken. Toch heeft Martens ook nog wel even nagenoten van de overwinning op sc Heerenveen: "Natuurlijk ga je iedere wedstrijd ook terugkijken. Het was duidelijk dat de tweede helft eigenlijk 47 minuten lang nagenieten was. Dat ging maar aan één stuk door, dus dat was heel mooi om te zien", blikt Martens terug.

"Ik was vooral heel blij met de energie, de bereidheid en de teamgerichtheid. Er werden goals gegund aan elkaar en je zag bij iedereen de vreugde, ook bij de jongens die niet gespeeld hebben. Dat is super mooi om te zien. We zijn één familie", vertelt Martens.

"Aan de andere kant zijn we ook kritisch geweest over de fase voor rust, waarin we het niet goed voor elkaar hadden. Daar hadden we ook gewoon anders de rust in kunnen gaan. Gelukkig hebben we dat in de tweede helft heel goed opgepakt en dan kunnen er mooie dingen gebeuren. Daar waren we blij mee."

Blijven verbeteren
Ondanks de grote uitslag blijft Martens altijd zoeken naar punten om te verbeteren, maar dat de overwinning een boost geeft mag duidelijk zijn. "Er is natuurlijk vertrouwen getankt in het aanvallende gedeelte, dat spreekt voor zich. Maar wat ik net al zei, de dingen die we voor rust niet op orde hadden, die hebben we ook weer aandacht gegeven. Want je moet daar niet blind voor zijn, je moet niet enkel naar het scorebord kijken. Daarmee zijn we dus ook zeker weer aan de slag gegaan", vertelt Martens.

Martens: 'Dat hebben ze goed gedaan'
De 40-jarige oefenmeester zat daarnaast afgelopen dinsdagavond weer met interesse voor de buis, toen Jong AZ het opnam tegen de beloften van Ajax. De wedstrijd werd met 2-1 gewonnen, mede dankzij een dubbelslag van Jayden Addai, terwijl ook Dave Kwakman, Kees Smit en Lequincio Zeefuik in het veld stonden. Martens: "Je wint uit bij Jong Ajax, dus dat is mooi. In de eerste helft vond ik het nog een beetje op- en afgaan, alhoewel ik vond dat Jong AZ de bovenliggende partij was. Maar ook daar waren vlak voor rust een aantal beslissende momenten. De tweede helft was gewoon overwegend goed en dominant. Je speelt tegen tien man, maar toch moet je die achterstand nog om zien te buigen. Dat hebben ze heel goed gedaan."

Martens: 'Aan ons om dat te voorkomen'
Dan de wedstrijd van aanstaande vrijdag. De Alkmaarders reizen af naar Zwolle voor het duel met PEC. Het team van trainer Johnny Jansen begint beter in vorm te komen en wist het afgelopen weekend een 1-1 gelijkspel uit het vuur te slepen op bezoek bij FC Twente. "Zwolle wordt weer een andere wedstrijd dan tegen sc Heerenveen. Het is een ploeg die later in de transferperiode nog veel spelers erbij heeft gehaald, zelfs na de transferwindow. Ze zijn dus nog wat nieuwe jongens aan het inpassen. Tegen Heracles Almelo zag je dat al, met Dylan Vente en Sherel Floranus. Dat geven ze een goed vervolg bij FC Twente. Weliswaar was Twente de betere ploeg, maar het is toch knap dat ze daar een punt hebben gehaald. Ik denk dat ze vooral op mentaal vlak in de lift zitten. Ze zullen dat thuis willen doortrekken en het is aan ons om dat te voorkomen."

"Aan de andere kant moeten wij niet te veel mee bezig zijn met wat zij allemaal gaan opstellen. We weten hoe ze spelen, we hebben ze bekeken. Welke spelers dat dan precies zullen zijn, dat zal niet zo'n groot verschil maken. Wij focussen vooral op onszelf", sluit Martens af.

KRIJG GRATIS TOEGANG

  • 10% kortingsvoucher webshop (nieuw account)
  • Exclusieve content
  • Exclusieve winacties