Terug naar overzicht

Martens: 'Verschil wordt gemaakt op mentaal vlak'

AZ Exclusive

AZ 1

27.09.2024

ZAANSTAD- AZ heeft niet veel tijd om na te genieten van de overwinning op IF Elfsborg: komende zondag dient de volgende competitiewedstrijd zich alweer aan. In eigen huis speelt de ploeg van Maarten Martens om 20.00 uur tegen de nummer drie van de competitie: FC Utrecht.

De Belgische oefenmeester blikte vrijdagmiddag nog een keer terug op de openingswedstrijd in de Europa League. “Ik ben zeer tevreden, omdat je de drie punten thuishoudt tegen een fysiek sterke tegenstander die ons voor keuzes stelde en ons in de problemen bracht. Ondanks dat we dominant waren, kwamen zij op voorsprong. Daardoor liepen we voor het eerst tegen een achterstand aan.”

Mentale reactie 
Ruben van Bommel tekende vlak voor rust voor de 1-1 en zorgde direct na rust voor de 2-1. Lang konden de Alkmaarders echter niet genieten van die voorsprong. “Als je daarna weer een tik krijgt, dan was ik heel benieuwd hoe we zouden reageren. En dat hebben we heel goed gedaan.” Martens zag woensdagavond een veerkrachtig AZ, dat daarvoor dan ook de complimenten krijgt. “Vanuit deze wedstrijd neem je mee dat ook als het tegenzit, je lef moet blijven tonen. Dat is cruciaal. Wij hebben hele goede spelers, maar het verschil wordt gemaakt op het mentale vlak. Daar hebben we een goede beurt in gemaakt.”

Twee ongeslagen ploegen
Met FC Utrecht treft AZ een andere ploeg die nog ongeslagen is in de competitie. De Utrechters wonnen dit seizoen vier duels en speelden enkel gelijk tegen sc Heerenveen. Daarmee heeft het nog een duel in te halen: de wedstrijd tegen Ajax. “Het is een goede ploeg die er goed in zit. Daarom is het voor ons een mooie test. Als we de juiste energie en kwaliteit weten te brengen, dan zijn we daar voldoende op voorbereid”, zo vertelt Martens.  

Veel goals
De laatste drie ontmoetingen met FC Utrecht eindigden in een gelijkspel. In eigen huis werd er vorig seizoen met 3-3 gelijkgespeeld en het seizoen daarvoor werd het maar liefst 5-5. “In principe zou het wat stabieler moeten zijn”, verwacht Martens. “Zij krijgen niet zoveel doelpunten tegen en wij proberen dat ook iedere keer op de mat te leggen. Die stabiliteit moeten we ook doortrekken. Vorig seizoen werd het met die rode kaart er ook niet makkelijker op”, besluit Martens zijn verhaal.

Blessures 
AZ moet het zondag doen zonder Wouter Goes. De centrale verdediger heeft een blessure opgelopen in het duel met de Zweden en zal de komende weken verstek moeten laten gaan. “Het is nog niet duidelijk hoeveel wedstrijden hij moet missen, maar het is geen goed nieuws. Gelukkig loopt de ziekenboeg verder redelijk leeg en zijn Bruno Martins Indi en Mees de Wit weer helemaal fit.” Martens kan nog niet zeggen of Ibrahim Sadiq er zondag bij is. De aanvaller viel woensdagavond uit. De komende dagen zal er gekeken worden of Sadiq klaar is om tegen Utrecht weer minuten te maken.   

Wedstrijdinformatie
Het fluitsignaal luidt zondag 29 september om 20:00 uur in het AFAS Stadion voor het duel met FC Utrecht. Danny Makkelie fluit de wedstrijd, met Hessel Steegstra en Jan de Vries als zijn assistent-scheidsrechters langs de zijlijn. Edwin van de Graaf neemt de taak van vierde official op zich, terwijl Ingmar Oostrom en Patrick Inia verantwoordelijk zijn voor de VAR. 

AZ – FC Utrecht is live te volgen via ESPN 1. Daarnaast is de wedstrijd te volgen via de sociale media-kanalen van AZ. 

Afscheid Dani de Wit
Voorafgaand aan het duel neemt AZ afscheid van Dani de Wit. De middenvelder speelde vijf jaar voor de Alkmaarders en maakte afgelopen zomer de overstap naar VfL Bochum. Wil jij bij dit duel en het afscheid van De Wit aanwezig zijn, maar heb je nog geen tickets? Bestel ze hier!

KRIJG GRATIS TOEGANG

  • 10% kortingsvoucher webshop (nieuw account)
  • Exclusieve content
  • Exclusieve winacties