Terug naar overzicht

Martens: 'Spirit is goed en gaan iedereen nodig hebben'

Video's

05.09.2024

ZAANSTAD- De eerste vier wedstrijden van de Eredivisie zijn inmiddels gespeeld en de interlandperiode staat voor de deur. Hoofdtrainer Maarten Martens blikt met AZ Media terug op de afgelopen periode en kijkt ook alvast vooruit naar de UEFA Europa League.

AZ staat momenteel met tien punten op de tweede plek van de ranglijst. Er werd gewonnen van Almere City, N.E.C. en RKC Waalwijk en tegen Groningen werden de punten verdeeld. Ook heeft AZ nog nul doelpunten tegen gekregen in deze vier wedstrijden.

Martens: 'Nog genoeg verbeterpunten'
Martens kijkt met een positief gevoel terug op de openingsfase van het seizoen. ''We zijn behoorlijk goed gestart. Ik vind de spirit in het team heel goed en er wordt goed samengewerkt, dat bewijst ook de stabiliteit die we laten zien. Aanvallend gezien zijn we nog op zoek naar hoe we meer kunnen creëren. Er zijn nog genoeg verbeterpunten om mee te nemen. Tegen Almere City speelden we een gekke wedstrijd waarin we het in de eindfase hadden moeten afmaken. Tegen N.E.C. en RKC Waalwijk hebben we genoeg kansen gecreëerd, maar tegen N.E.C. scoren we maar één keer. Tegen RKC maakten we wel drie doelpunten", vertelt Martens.

Geen tegendoelpunten
Dat de Alkmaarders na vier wedstrijden nog steeds geen doelpunt tegen hebben gekregen, is iets waar de hoofdtrainer erg blij mee is. "Dat onderdeel moeten we op orde hebben als er straks grote tegenstanders in de Europa League aankomen. Dan moeten we verdedigend goed staan en de ballen snel terugwinnen zodat we aanvallend kunnen gaan denken."


Foto van Ed van de Pol

UEFA Europa League
Martens kijkt uit naar de drukke periode die op het programma staat met de wedstrijden van de UEFA Europa League. "Uiteindelijk zijn dat de wedstrijden die je wilt spelen en waar je zo hard voor werkt. Ik ben heel tevreden dat wij een groep hebben met jongens die misschien nog niet zoveel gespeeld hebben, maar die als het erop aankomt het team wel kunnen versterken. Sommigen zullen op hun kans moeten wachten, maar er komen veel wedstrijden aan, dus dan gaan we iedereen heel hard nodig hebben", vertelt de Alkmaarse hoofdtrainer.

Martens: 'Dat voel je met hem mee'
Tegen RKC Waalwijk maakte Mexx Meerdink zijn eerste treffer in de Eredivisie. "Je weet waar hij heel goed in is, hoe belangrijk hij al is geweest, met name in de Youth League, maar ook rond de Conference League tegen Anderlecht. Als je daarna wat langer moet wachten tot die definitieve doorbraak, dan vreet dat waarschijnlijk aan een spits die zo gretig is als Meerdink. Als dat uiteindelijk goed uitpakt, zoals afgelopen weekend in Waalwijk, dan voel je de ontlading met hem mee", zegt Martens. 


Foto van Ed van de Pol

Nu de interlandperiode voor de deur staat, vliegen veel jongens uit naar hun nationale team. Kristijan Belić zit voor de eerste keer bij het Servische elftal, de hoofdtrainer voelt ook voor hem de ontlading. ''Dat is heel bijzonder voor die jongen. Hij heeft nog niet helemaal kunnen laten zien wat hij in zijn mars heeft door wat blessures, maar daar gaat hij nu goed mee om en praten we ook geregeld over." 

Martens: 'Daar kijken we naar uit'
Martens en zijn ploeg keken de loting van de UEFA Europa League in de bus, onderweg naar RKC Waalwijk. ''Het is niet dat je dan op het puntje van je stoel zit, want je hebt er toch geen invloed op. Je bekijkt het gewoon en je weet hoogstwaarschijnlijk dat er allemaal goede teams gaan uitkomen. Maar wij zijn ook goed, dus daar kijken we naar uit", aldus de coach van AZ.