Terug naar overzicht

Martens: 'Een goede start is het halve werk'

Video's

24.09.2024

ALKMAAR- AZ begint woensdagavond aan zijn UEFA Europa League-campagne. In het AFAS Stadion is het Zweedse IF Elfsborg om 18:45 uur de eerste tegenstander in de nieuwe opzet van het Europese toernooi. ''Het zijn mooie wedstrijden in de nieuwe poulefase en we zijn ook benieuwd hoe we als ploeg reageren op dit soort duels.''

De ontmoeting met IF Elfsborg markeert een bijzondere mijlpaal: de 100e Europese thuiswedstrijd van AZ. Afgelopen seizoen speelden de Alkmaarders vijf duels in Europees verband, in de UEFA Conference League. Tijdens de persconferentie op dinsdagmiddag blikten AZ-trainer Maarten Martens en Jordy Clasie alvast vooruit op de confrontatie.

Clasie: 'We willen winnen en daar gaan we voor'
‘’We kijken heel erg uit naar het toernooi," begon Clasie. "Het zijn mooie wedstrijden in de nieuwe poulefase en we zijn ook benieuwd hoe we als ploeg reageren op dit soort duels." De aanvoerder van AZ geeft ook meteen duidelijk aan wat de intentie is. "We willen winnen, en daar gaan we voor. Dat wil je elke wedstrijd, morgen en volgende week ook. We onderschatten deze tegenstander niet, bereiden ons goed voor, en zullen honderd procent gefocust moeten zijn.’’



Martens: 'We bereiden ons goed voor'
Ook AZ-trainer Maarten Martens spreekt over de voorbereiding in aanloop naar het duel met IF Elfsborg. ''Het is een wedstrijd op zich. We kennen de tegenstander wat minder goed dan Nederlandse teams in de Eredivisie, maar we bereiden ons goed voor.' De oefenmeester geeft ook aan hoe belangrijk dit openingsduel is. ''We willen goed starten en thuis laten zien dat je dominant kunt spelen. Een goede start is het halve werk, en daar zijn we klaar voor.'"

IF Elfsborg
Over de Zweedse tegenstander Elfsborg was Clasie duidelijk. "We onderschatten hen absoluut niet, maar we hebben een ploeg met veel kwaliteit. ''De Alkmaarse coach gaf ook aan IF Elfsborg te hebben geanalyseerd. "Het is een tegenstander die gedisciplineerd speelt. Ze hebben een duidelijke visie over hoe ze spelen en willen aanvallen. We kennen hun sterke en zwakke punten, en hebben een plan opgesteld om ze te bestrijden."

Competitie en vorm
AZ begon het seizoen in de Eredivisie sterk, en volgens Clasie is dat mede te danken aan het vertrouwen dat de spelers van de trainer en technische staf krijgen. "We zijn stabiel gebleven en willen die lijn doortrekken, zowel in de competitie als in Europa. Kijk bijvoorbeeld naar Sadiq, die nu zijn beste kant kan laten zien dankzij het vertrouwen dat hij krijgt."

Genoeg kwaliteit
Een belangrijke uitdaging dit seizoen is het dubbele programma, met zowel Eredivisie- als Europese wedstrijden. De middenvelder van AZ ziet dit echter niet als een probleem: ''We hebben een brede selectie, en iedereen is fit. Het dubbele programma is intensief, maar we hebben genoeg kwaliteit.'' Martens benadrukte het belang van de grote selectie: ''We hebben veel concurrentie binnen het team, wat ervoor zorgt dat iedereen scherp blijft. Zelfs de jongens die niet starten, weten dat hun moment nog komt. Dat houdt het team gefocust.''

Woorden na de training
Gevolgd op de persconferentie heeft de ploeg van Maarten Martens getraind in het AFAS Stadion als voorbereiding op de eerste Europese wedstrijd van dit seizoen. Na afloop van deze training heeft AZ Media met de hoofdtrainer en met aanvoerder Clasie vooruit geblikt op de wedstrijd tegen IF Elfsborg. Bekijk de video hieronder: