Terug naar overzicht

Martens: ‘Dat verdient zeker een compliment’

Video's

13.09.2024

ZAANSTAD- De interlandperiode zit erop en de Eredivisie staat weer voor de deur. Voor AZ wacht dit weekend in het eigen AFAS Stadion het duel met sc Heerenveen. Hoofdtrainer Maarten Martens blikt terug op de afgelopen week én kijkt vooruit naar het duel van zaterdag.

Martens kijkt met een goed gevoel terug op de interlandperiode, waarin hij meerdere van zijn spelers in actie zag komen. Zo maakte Rome-Jayden Owusu-Oduro zijn debuut voor Jong Oranje, terwijl Kristijan Belić zijn debuut maakte voor het nationale elftal van Servië.

Martens: ‘Een mooie beloning’
De Belgische oefentrainer heeft het allemaal gevolgd. "Je probeert zoveel mogelijk te kijken. Het debuut van Belić had ik gezien, dat was een heel mooi moment voor hem. Hij heeft Servië uiteindelijk verlaten om hier zijn carrière voort te zetten, om stappen te maken. Als het dan wordt gezien door de bondscoach, en je je debuut kan maken in een wedstrijd tegen Spanje dan is dat een mooie beloning voor Kristijan. Daar zijn we heel blij mee voor hem. Hetzelfde geldt voor Rome-Jayden, die het bij Jong Oranje goed heeft gedaan en EK-kwalificatie heeft afgedwongen samen met de andere jongens, dus dat verdient zeker ook een compliment", vertelt Martens.

Voorbereiding
De technische leiding van AZ heeft in de tussentijd ook niet stilgezeten op het AFAS Trainingscomplex, waar met het resterende deel van selectie werd toegewerkt naar het duel met sc Heerenveen. "Dan ga je verder aan de slag met de spelers die er zijn", begint Martens. "We hebben ook elf tegen elf gespeeld, want we moeten fysieke stappen blijven zetten. Natuurlijk ligt het proces op de hele groep iets meer stil, maar dat komt omdat we veel spelers missen. Maar die jongens zijn allemaal goed teruggekomen en we hebben nu twee dagen om ons voor te bereiden."

Martens: ‘We kunnen aan de bak’
Langs de lijn bij de Friezen staat sinds dit seizoen Robin van Persie. Een merkbaar verschil met zijn voorgangers, volgens Martens: "Het valt wel op dat ze gekozen hebben voor een andere speelstijl dan in de vorige jaren bij Heerenveen. Dat heeft hij er toch snel ingekregen, want de resultaten zijn behoorlijk goed. In de eerste wedstrijd lagen de resultaten dicht bij elkaar en uiteindelijk boeken ze tegen NAC [4-0, red.] een hele mooie overwinning."

"Ze proberen van achteruit met vijf spelers de opbouw te verzorgen. Uiteindelijk hebben ze ook kwaliteit voorin, want dat zag je tegen NAC heel erg terug. Dat heeft hij vrij snel voor elkaar gekregen. Dat is goed om te zien. Het is een team dat goed samenwerkt en die niet zoveel goals tegen heeft gekregen tot nu toe. We kunnen zeker aan de bak."

Martens: ‘Steeds meer mensen beschikbaar’
De interlandbreak was daarnaast een mooie gelegenheid voor een aantal spelers om volledig te herstellen. Zo ook voor Mayckel Lahdo, die terugkeert in de Alkmaarse selectie. "Voor hem was deze interlandperiode extra fijn. Om alles weer te kunnen meedoen en minuten te maken. Die groeit toe naar een hoger niveau. Daar zijn we heel blij mee. Het is een jongen met exceptionele kwaliteiten die altijd het verschil kan maken", vertelt Martens.

"Op dat vlak zijn we blij dat er steeds meer jongens weer fitter worden. Lewis Schouten staat ook op het veld. Die zal nog niet spelen, maar die is ook weer fit. Dan hebben we steeds meer mensen beschikbaar. Dat is alleen maar goed. Maxim Dekker is terug van zijn schorsing, Jeroen Zoet is ook terug. We hadden met Lequincio Zeefuik en Ernest Poku ook nog twee spelers die wat kleinere klachten hebben gehad. Die zijn ook weer volledig beschikbaar. Dus wat ik al zei, dat gaat heel goed."