Terug naar overzicht

Liefting wint Gouden Handschoen op WK Onder 20

AZ Vrouwen

23.09.2024

CALI- AZ Vrouwen-keepster Femke Liefting is uitgeroepen tot beste keepster op het WK Onder 20 in Colombia. Met Oranje Onder 20 behaalde de sluitpost de vierde plek. Liefting kende een fantastisch toernooi en onderscheidde zich onder meer met cruciale reddingen en een hoofdrol in de strafschoppenserie tegen gastland Colombia. Naast Liefting behoorden ook AZ-speelsters Djoeke de Ridder, Kealyn Thomas, Fieke Kroese en Netty Booms tot de selectie van het Nederlands elftal.

De negentienjarige Liefting kan al jarenlang rekenen op oproepen voor de jeugdelftallen van het Nederlands elftal. Zo was de keepster met Oranje in het verleden onder meer actief op het EK Onder 17 in Bosnië & Herzegovina en het EK Onder 19 in Frankrijk.

Groepsfase
Op het WK Onder 20 in Colombia maakte het Nederlands elftal, en ook Liefting, direct een goede indruk. In de openingswedstrijd werd Costa Rica namelijk met 2-0 verslagen. Na een gelijkspel tegen Argentinië en een nederlaag tegen de latere winnaar Noord-Korea, werd Frankrijk in de knock-outfase na verlenging met 2-1 verslagen.

Liefting met heldenrol in kwartfinale
In een spannende kwartfinale tegen gastland Colombia vervulde Liefting een heldenrol. In het Estadio Olímpico Pascual Guerrero kwam Nederland tweemaal terug van een achterstand en eindigde de reguliere speeltijd, inclusief verlenging, in 2-2. In de beslissende strafschoppenserie schoten AZ'ers Djoeke de Ridder en Fieke Kroese namens Oranje raak vanaf elf meter. Keepster Liefting stopte vervolgens twee penalty's, waardoor de Leeuwinnen zich plaatsten voor de halve finale.


Oranje viert feest na twee saves van Liefting in de strafschoppenserie tegen Colombia.

Vierde plek
Een lastige halve finale tegen Japan eindigde in een 2-0 nederlaag, waardoor een weerzien met Noord-Korea in de finale niet zou plaatsvinden. In de strijd om de derde plek moest Nederland vervolgens haar meerdere erkennen in de Verenigde Staten: 2-1. Hierdoor liep Oranje de bronzen medaille mis en eindigde het toernooi op een vierde plaats.

Keepster van het toernooi
De goalie van AZ kan echter terugkijken op een sterk toernooi en werd na afloop van het evenement benoemd tot 'Beste keepster van het WK Onder 20'. De Noord-Koreaanse Choe Il-son werd uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi.