Jong AZ verliest in Rotterdam

Jong AZ

27.09.2024

ROTTERDAM- Jong AZ verloor vrijdagavond van Excelsior. In het Van Donge & De Roo Stadion kwamen de Alkmaarders op een 0-2 voorsprong via Kees Smit en Ro-Zangelo Daal. Een strafschop halverwege de eerste helft en drie treffers, waarvan nog een penalty, zorgde uiteindelijk voor een 4-2 eindstand.

Slechts vier dagen na het 2-2 gelijkspel tegen De Graafschap stond Jong AZ vrijdagavond tegenover de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie, Excelsior Rotterdam. AZ-trainer Leeroy Echteld voerde drie wijzigingen door ten opzichte van het duel met De Superboeren. Zo stond keeper Daniël Virginio Deen tussen de palen, startte Jeremiah Esajas in de verdediging en kon ook Job Kalisvaart rekenen op een basisplaats.

Vroege treffer van Smit
In een regenachtig Van Donge & De Roo Stadion liet de openingstreffer niet lang op zich wachten. Na een mooie diepe bal van Elijah Dijkstra op Kees Smit schoot de hangende buitenspeler via de lat raak in de korte hoek. Hiermee resulteerde de eerste doelpoging van Jong AZ direct in een goal: 0-1. Met deze assist is Dijkstra de jongste speler (18 jaar en 53 dagen) die in drie opeenvolgende Eerste Divisie-duels een assist heeft gegeven sinds het seizoen 2015/16.

Daal verdubbelt de voorsprong
Na iets meer dan tien minuten werd het ook 0-2 voor de bezoekers uit Alkmaar. De verdediging van Excelsior slaagde er niet in onder de hoge druk van Jong AZ uit te spelen, waardoor Smit de bal kon oppikken. De in Heiloo geboren voetballer bereikte Ro-Zangelo Daal, die de bal hard achter Excelsior-doelman Calvin Raatsie schoot: 0-2.

Strafschop Excelsior
Met een 0-2 voorsprong leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Alkmaarders, maar in de zestiende minuut brak aanvaller Jacky Donkor door, waarna scheidsrechter Martens een overtreding constateerde van AZ-doelman Virginio Deen: penalty. Vanaf elf meter werd de strafschop vervolgens benut door Richie Omorowa: 1-2.

Kansen voor rust
De thuisploeg putte energie uit de aansluitingstreffer en werd opnieuw gevaarlijk via Noah Naujoks. De middenvelder haalde hard uit van afstand, maar Virginio Deen hield de bal uit het doel met een goede reflex. Aan de andere kant van het veld was Smit dicht bij zijn tweede treffer, maar zijn doelpoging belandde op de vuisten van keeper Raatsie.

Gelijkmaker
Aan het begin van de tweede helft kwam het eerste gevaar van de Kralingers, toen een uithaal van Excelsior-topscorer Omorowa op de lat terechtkwam. Kort daarna brak Lequincio Zeefuik door. De spits schoot op doel, maar zijn inzet stuitte op Raatsie. Na een uur spelen kwamen de Rotterdamers echter op gelijke hoogte. Net als halverwege de eerste helft probeerde Naujoks het met een poging van afstand. Ditmaal vond hij wel het net: 2-2.

Nog twee tegentreffers
De Roodzwarten kwamen beter in de wedstrijd en zetten hoog druk op Jong AZ, wat resulteerde in de 3-2. Virginio Deen kon de bal niet goed wegwerken, waarna Excelsior-invaller Derensili Sanches Fernandes profiteerde en de thuisploeg op voorsprong schoot. Diep in de blessuretijd kregen de Rotterdammers opnieuw een strafschop na een overtreding van Sem Dekkers op Ilias Bronkhorst. Vanaf de penaltystip schoot Sanches Fernandes raak en bepaalde hij de eindstand op 4-2.

Excelsior Rotterdam - Jong AZ | 4-2 (1-2)
Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Excelsior Rotterdam: Calvin Raatsie; Ilias Bronkhorst, Casper Widell, Django Warmerdam, Arthur Zagre (46. Siem de Moes); Lennard Hartjes, Joshua Eijgenraam, Noah Naujoks; Seydou Fini (71. Derensili Sanches Fernandes), Richie Omorowa (84. Jerolldino Bergraaf), Jacky Donkor (71. Zach Booth)

Opstelling Jong AZ: Daniël Virginio Deen; Elijah Dijkstra, Jorn Berkhout, Misha Engel (66. Joeri Oud), Jeremiah Esajas (55. Sem Dekkers); Enoch Mastoras, Dave Kwakman, Job Kalisvaart (77. Kasper Boogaard); Ro-Zangelo Daal, Lequincio Zeefuik (77. Anthony Smits), Kees Smit,

Scoreverloop: 6. Smit (0-1), 11. Daal (0-2), 19. Omorowa (1-2), 65. Naujoks (2-2). 76. Sanches Fernandes (3-2), 90+4. Sanches Fernandes (4-2).
Gele kaarten: Virginio Deen, Esajas, Smit (AZ), Widell, Bronkhorst, Naujoks (Excelsior Rotterdam)