ZAANSTAD- Jong AZ neemt het in speelronde zes van de Keuken Kampioen Divisie thuis op tegen Vitesse. De twee ploegen stonden nog nooit eerder tegenover elkaar. De wedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 13 september om 20:00 uur op het AFAS Trainingscomplex.

Door de afgelopen interlandperiode overlappen speelronde vijf en zes van de Keuken Kampioen Divisie. Vorig weekend werden er twee wedstrijden in speelronde vijf afgewerkt: SC Telstar won met 4-0 van MVV Maastricht en De Graafschap versloeg FC Eindhoven met 2-0. Aanstaande vrijdag worden alle wedstrijden van speelronde zes afgewerkt, en volgende week worden de resterende acht wedstrijden van speelronde vijf gespeeld.
 
Huidige stand 
De laatste wedstrijd van Jong AZ eindigde in een doelpuntloos gelijkspel tegen SC Telstar in het 711 Stadion. Daardoor bevindt de ploeg van Leeroy Echteld zich momenteel op plek zes van de Keuken Kampioen Divisie. De Alkmaarders verzamelden tot nu toe zeven punten in vier wedstrijden. Daarmee zijn zij niet de enige; de nummers twee tot en met tien op de ranglijst behaalden namelijk ook allemaal zeven punten.

Oude bekende aan het roer 
Vitesse degradeerde vorig seizoen uit de Eredivisie naar het tweede niveau van Nederland en kende de afgelopen tijd een spannende periode. Bij de Arnhemmer staat nu een oude bekende aan het roer; sinds dit seizoen is John van den Brom de hoofdtrainer van Vitesse. Van den Brom was van 2014 tot en met 2019 hoofdtrainer van AZ en was hiermee de langstzittende trainer in de clubgeschiedenis. Bij de Alkmaarders stond hij maar liefst 216 officiële wedstrijden langs de lijn.
 
John van den Brom als hoofdtrainer van AZ

Met Vitesse staat de Amersfoorter momenteel met vijf punten op de twaalfde plek in de Keuken Kampioen Divisie. Ze verloren van SC Telstar, wonnen van VVV-Venlo en speelden gelijk tegen Excelsior Rotterdam en FC Eindhoven. 

Oud-AZ'ers 
Sinds afgelopen zomer heeft Vitesse twee centrale verdedigers onder contract staan met een AZ verleden. Justin Bakker kwam via het Amsterdamse AFC in 2012 bij de AZ Jeugdopleiding terecht. Vier jaar later maakte hij zijn debuut in Jong AZ, waar de Amsterdammer tot 2020 speelde. Die zomer vertrok hij naar Go Ahead Eagles, waarna hij later via het Finse Kuopion Palloseura bij Vitesse terecht kwam. Bakker maakte dit seizoen al drie keer onderdeel uit van de basis elf en begon één keer op de bank.

Ook Loek Postma speelt sinds deze zomer voor de club uit Arnhem. De 21-jarige centrale verdediger doorliep sinds 2014 de AZ Jeugdopleiding en sloot in 2022 aan bij de selectie van Jong AZ. Postma kon bij Vitesse tot nu toe één keer rekenen op een basisplaats.

 

Loek Postma in actie namens Jong AZ 

Arbitrage 
Scheidsrechter Stan Teuben zal vrijdagavond de wedstrijd leiden, waarbij hij wordt bijgestaan door Franca Overtoom en Maarten Bolwerk als assistent-scheidsrechters. Martin Wever vervult de rol van vierde official.

Live te volgen  
De wedstrijd is te volgen via een liveverslag op het X-kanaal (het voormalige Twitter) van de AZ Jeugdopleiding en op het schakelkanaal van ESPN, waar later ook de hoogtepunten te zien zijn. 
 

Jong Ajax 
Slechts vier dagen na de confrontatie met Vitesse, neemt Jong AZ het op tegen Jong Ajax. De beloftenstrijd vindt plaats op dinsdag 17 september om 20:00 uur op Sportcomplex De Toekomst.
 

Volledig programma Keuken Kampioen Divisie speelronde 6: 
Vrijdag:
De Graafschap – Helmond Sport  
Excelsior Rotterdam – SC Telstar 
FC Den Bosch – ADO Den Haag 
FC Eindhoven – FC Dordrecht  
FC Emmen – Roda JC 
Jong AZ – Vitesse  
MVV Maastricht – FC Volendam 
SC Cambuur – Jong Ajax  
TOP Oss – Jong PSV  
VVV-Venlo – Jong Utrecht