Jong AZ en De Graafschap houden elkaar in evenwicht

Jong AZ

23.09.2024

ZAANSTAD- Jong AZ hield maandagavond één punt over aan het duel met De Graafschap. Op het AFAS Trainingscomplex kwamen de bezoekers uit Doetinchem voor rust op voorsprong. De Alkmaarders slaagden erin de wedstrijd om te draaien met twee snelle treffers, maar in de slotfase viel alsnog de gelijkmaker, waardoor de confrontatie in 2-2 eindigde.

Jong AZ en De Graafschap was een wedstrijd tussen de nummers zes en zeven van de Keuken Kampioen Divisie. Na zes speelrondes wisten beide ploegen tien punten te behalen. AZ-coach Leeroy Echteld voerde slechts twee wijzigingen door ten opzichte van de 1-2 uitzege op Jong Ajax. Zo stond doelman Tristan Kuijsten onder de lat en kon ook buitenspeler Ernest Poku rekenen op een basisplaats.

Kuijsten belangrijk
Op het AFAS Trainingscomplex kende de openingsfase nog geen echte kansen. Zowel De Graafschap-middenvelder Tristan van Gilst als AZ'er Elijah Dijkstra waagden een poging van afstand, maar beide spelers zagen hun schoten ruim over het doel gaan. Na iets minder dan een kwartier spelen kwam het eerste schot op doel van Ibrahim El Kadiri. De poging van de middenvelder werd gevaarlijk van richting veranderd door een Alkmaars been, maar AZ-keeper Kuijsten reageerde alert en wist de bal uit het net te houden.

Mastoras en Zeefuik dichtbij de 1-0
Kort daarna leidde een korte corner van de Alkmaarders bijna tot de openingsgoal. Enoch Mastoras kopte een goede, indraaiende voorzet van Dave Kwakman richting het Doetinchemse doel, maar Jesse van de Haar wist de bal van de lijn te halen. Vanaf dat moment domineerde de thuisploeg en ging steeds nadrukkelijker op zoek naar het eerste doelpunt van de wedstrijd. Een afstandsschot van Kees Smit ging net naast, en Lequinicio Zeefuik leek de 1-0 te maken, maar zijn poging van dichtbij werd gekeerd door doelman Joshua Smits.

Tegentreffer vlak voor rust
In de slotfase van de eerste helft viel plotseling een doelpunt aan de andere kant van het veld. Buitenspeler Arjen van der Heide haalde hard uit van afstand, buiten bereik van Kuijsten. Met deze goal gingen De Superboeren vervolgens met een 0-1 voorsprong de rust in.

Twee snelle goals Jong AZ
In de tweede helft begon Jong AZ serieus aan te dringen. Eerst kopte Zeefuik de bal over het doel, en een schot van Berkhout belandde op de vuisten van doelman Smits. In de zeventigste minuut was het wel raak. Na een goede actie van Dijkstra op de rechterflank liep middenvelder Smit de verdiende gelijkmaker binnen: 1-1. Twee minuten later was het Dijkstra zelf die zijn ploeg op voorsprong zette. Kwakman gaf een fantastische voorzet bij de tweede paal, die vervolgens diagonaal door de rechtsback werd binnengeschoten. Hiermee maakte Dijkstra zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal.

Late gelijkmaker
Na de twee opeenvolgende treffers van Jong AZ ging ook De Graafschap weer in de aanval. Met 77 minuten op de klok was Donny Warmerdam gevaarlijk met een harde kopbal in het zestienmetergebied. Kuijsten wist de bal met een geweldige reflex uit het doel te houden. Vijf minuten later viel de gelijkmaker echter alsnog, via invaller Mimoun Mahi: 2-2. In de slotfase bleef de winnende treffer uit, waardoor het duel in Zaanstad eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Jong AZ – De Graafschap| 2-2 (0-1)
Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Tristan Kuijsten; Elijah Dijkstra, Jorn Berkhout, Rayan Atikallah (46. Jeremiah Esajas), Misha Engel; Enoch Mastoras, Kees Smit, Dave Kwakman; Ro-Zangelo Daal, Lequincio Zeefuik (78. Anthony Smits), Ernest Poku (62. Kevin Toppenberg).

Opstelling De Graafschap: Joshua Smits; Philip Brittijn, Rowan Besselink, Rio Hillen, Levi Schoppema; Donny Warmerdam (88. Joran Hardeman), Anass Najah; Ibrahim El Kadiri (79. Mimoun Mahi), Tristan van Gilst, Arjen van der Heide (71. Yannick Eduardo); Jesse van de Haar. (71. Ralf Seuntjens).

Scoreverloop: 41. Van der Heide (0-1), 70. Smit (1-1), 72. Dijkstra (2-1), 82. Warmerdam (2-2).
Gele kaarten: Dijkstra, Berkhout (Jong AZ), Eduardo (De Graafschap).