Terug naar overzicht

Internationaal rondje: Jong Oranje plaatst zich voor EK, Møller Wolfe wint van Oostenrijk

AZ 1

10.09.2024

Een aantal AZ’ers mocht de afgelopen dagen uitkomen voor het thuisland tijdens de interlandperiode. In dit artikel maken we een rondje langs de verschillende Europese velden, te beginnen op eigen bodem bij Jong Oranje, dat zich kwalificeerde voor het Europees Kampioenschap van volgend jaar in Slowakije.

Basisdebuut Owusu-Oduro
Jong Oranje kwam op donderdag 5 oktober al in actie voor de kwalificatie van het EK 2025. In Almere won de ploeg van Michael Reiziger met 5-0 van Noord-Macedonië. Het duel in het Yanmar Stadion was met name speciaal voor Rome-Jayden Owusu-Oduro. De 20-jarige goalie maakte namelijk zijn debuut voor Jong Oranje. Owusu-Oduro miste bij AZ enkel de eerste wedstrijd van de Eredivisie, maar wist tijdens de laatste drie wedstrijden telkens een clean sheet te noteren. Ruben van Bommel startte tegen Noord-Macedonië eveneens in de basis, terwijl Wouter Goes – net als de reeds verhuurde Myron van Brederode – op de bank begon.

Maandagavond wist Jong Oranje zich vervolgens definitief te kwalificeren voor het EK in Slowakije. In het Covebo Stadion - De Koel, thuisbasis van VVV-Venlo, werd Georgië met 3-1 verslagen. AZ'ers Owusu-Oduro en Van Bommel konden opnieuw rekenen op een basisplaats. Laatstgenoemde was tevens belangrijk met veel gevaar vanaf links en leverde een assist af op de openingstreffer van Emanuel Emegha.


Van Bommel tegen Jong Georgië.

Belić in actie voor Servië
Owusu-Oduro is deze interlandperiode niet de enige AZ’er die zijn debuut voor zijn land mocht maken. In Belgrado maakte Kristijan Belić zijn officiële debuut voor het Servische nationale elftal. De middenvelder mocht ruim dertig minuten meedoen. Servië komt momenteel uit in de Nations League-poule met Denemarken, Spanje en Zwitserland. Met huidig Europees kampioen Spanje kende Servië dan ook direct een pittige tegenstander, maar kan met een 0-0 gelijkspel tevreden terugkijken op de openingswedstrijd van de Nations League. Zondagavond was Belić nog eens twintig minuten actief voor Servië, in het met 2-0 verloren duel met Denemarken. 


Belić tegen Spanje.

Møller Wolfe tegen Kazachstan en Oostenrijk
Ook Noorwegen is begonnen aan de poulefase van de Nations League. Vrijdagavond speelden de Noren in en tegen Kazachstan. David Møller Wolfe kon rekenen op een plek in de basis en werd het gehele duel ook niet gewisseld. Verdedigend heeft Møller Wolfe zijn werk ruimschoots voltooid: het duel eindigde namelijk in 0-0. Maandagavond kwam de linksback nogmaals in actie tijdens een 2-1 overwinning op Oostenrijk. De AZ-speler verscheen opnieuw aan de basis en speelde het hele duel uit.


Møller Wolfe in duel met Romano Schmid tijdens het duel Noorwegen - Oostenrijk.

Oranje Onder 19 
Ook voor Oranje Onder 19 kwamen een aantal AZ'ers in actie. Kees Smit, Enoch Mastoras, Julian Oerip, Rayan Atikallah, Wassim Bouziane en Elijah Dijkstra zaten allemaal bij de selectie voor de vriendschappelijke wedstrijden tegen Azerbeidzjan en Schotland. Het duel met de Azerbeidzjan eindigde vrijdagavond in een 3-0 overwinning voor Oranje. Dijkstra, Mastoras en Oerip begonnen vanaf de aftrap.

Enkele dagen later eindigde een confrontatie met Schotland in een 2-2 gelijkspel. KNVB-coach Peter van der Veen koos voor tien andere namen ten opzichte van de wedstrijd tegen Azerbeidzjan. Alleen AZ-middenvelder Oerip mocht blijven staan. Ook Smit en Bouziane konden rekenen op een basisplaats. 

Power Reijnders
Tot slot nog even het Nederlands elftal, dat zaterdagavond in Eindhoven met 5-2 van Bosnië en Herzegovina wist te winnen. Een belangrijke rol was daarbij weggelegd voor oud-AZ’er Tijjani Reijnders. De middenvelder – die vorig seizoen naar AC Milan vertrok – speelde de volledige negentig minuten en was daarbij goed voor één doelpunt en één assist. Reijnders zorgde zelf voor de 2-1 en gaf de assist bij de 3-1, die werd afgemaakt door Cody Gakpo. Dinsdagavond speelt Oranje de kraker tegen Duitsland.

Eerder dit jaar bezocht AZ TV Tijjani Reijnders en Sam Beukema in Italië: