Terug naar overzicht

Alles wat je moet weten in de aanloop naar AZ - IF Elfsborg

AZ 1

23.09.2024

ALKMAAR- Een bijzondere Europese avond staat woensdag op het programma voor AZ. De Alkmaarders spelen hun 100e Europese thuiswedstrijd en nemen het op tegen het Zweedse IF Elfsborg in de strijd om een plek in de volgende ronde van de UEFA Europa League.

AZ maakt zich voor de 23e keer in de clubgeschiedenis op voor deelname aan Europees voetbal. De Alkmaarders hebben tot nu toe precies 198 Europese wedstrijden achter hun naam staan, waarbij de balans mooi verdeeld is over 99 thuis- en 99 uitwedstrijden. De ontmoeting met Elfsborg markeert een bijzondere mijlpaal: de 100e Europese thuiswedstrijd van AZ. Deze wedstrijden werden gespeeld in verschillende stadions, waaronder De Hout, het Olympisch Stadion, het toenmalige Cars Jeans Stadion in Den Haag en natuurlijk het AFAS Stadion, dat de laatste jaren het Europese decor van AZ vormt. 

AZ en Zweedse tegenstanders
Voor AZ is het niet de eerste keer dat ze een Zweedse tegenstander treffen. In 2010 versloegen de Alkmaarders IFK Göteborg in een tweeluik, en een jaar later stond Malmö FF op het programma in de groepsfase van de Europa League. Toen wist AZ thuis overtuigend met 4-1 te winnen en behaalde het een gelijkspel in Zweden. In 2019 leverde het treffen met BK Häcken echter een verrassende 0-0 op in Alkmaar, maar wist AZ in de uitwedstrijd met 0-3 alsnog overtuigend door te stoten.


Dirk Marcellis voor AZ tegen Malmö FF in 2011. (Foto: Ed van de Pol)

IF Elfsborg: een rijke Zweedse historie
IF Elfsborg, de tegenstander van woensdag, heeft een rijke historie in het Zweedse voetbal. De club uit Borås werd zesmaal landskampioen, met drie van die titels behaald in de jaren dertig van de vorige eeuw. In 1961 werd Elfsborg opnieuw kampioen, vlak na hun promotie uit de Superettan (destijds nog division 2 genoemd). Ondanks enkele ups en downs in de Zweedse competitie, keerde Elfsborg in 1997 definitief terug op het hoogste niveau. Grote namen als Anders Svensson en Mathias Svensson, die ook international waren, speelden een belangrijke rol in deze opmars.

Europese avonturen van Elfsborg
Ook in Europees verband heeft IF Elfsborg de nodige ervaring, zij het met wisselend succes. De club speelde onder andere tegen bekende Europese grootmachten zoals Valencia, Lazio en Napoli, maar ook tegen Feyenoord in de Conference League. Hoewel de ploeg soms de groepsfase wist te halen, kwam het zelden verder dan de eerste ronde. De Nederlandse trainer Jan Mak stond eind jaren tachtig aan het roer bij Elfsborg en ook oud-AZ’er Denny Avdic droeg het shirt van de club, waar hij twee keer wist te scoren in 19 wedstrijden.


Johan Larsson voor IF Elfsborg tegen Feyenoord in 2021. 

Bijzondere statistieken rondom AZ en Elfsborg
De eerste Europese wedstrijd voor AZ staat niet alleen in het teken van het 100e Europese duel in het AFAS Stadion, maar ook andere mijlpalen zijn in zicht. Zo staan er sinds de opening van het AFAS Stadion 1498 doelpunten op het bord, wat betekent dat de 1500e goal aanstaande is. Bovendien viert Maarten Martens zijn 25e wedstrijd als hoofdtrainer van AZ, een prestatie waarmee hij net boven Ronald Koeman staat in het rijtje van AZ-trainers. 

Wedstrijdinformatie
De wedstrijd tussen AZ en IF Elfsborg wordt woensdag om 18:45 uur afgetrapt in het AFAS Stadion.

Juxhin Xhaja is de scheidsrechter voor de wedstrijd, met Arber Pema en Rejdi Avdo als assistent-scheidsrechters langs de zijlijn. Albert Doda vervult de rol van vierde official, terwijl Peter Bankes en Stuart Attwell als videoscheidsrechters fungeren. 

Vanaf het nieuwe seizoen 2024-2025 is het UEFA Europees voetbal voor iedereen alleen te zien bij Ziggo Sport. Zit je al bij Ziggo? Dan kijk je Europees voetbal op kanaal 14, waar alle wedstrijden van Nederlandse clubs worden uitgezonden. Wil je alle Europese wedstrijden kunnen zien? Kies dan voor het extra zenderpakket Ziggo Sport Totaal. 

Heb jij nog geen kaartje, maar wil je er woensdagavond wel graag bij zijn? Bestel jouw tickets dan hier!