Terug naar overzicht

Feiten en cijfers: AZ - FC Utrecht

AZ 1

27.09.2024

ALKMAAR- AZ neemt het aankomende zondag in de zevende speelronde van de Eredivisie op tegen FC Utrecht. De wedstrijd begint om 20:00 uur en wordt gespeeld in het AFAS Stadion. De Alkmaarders zijn met vijf overwinningen en een gelijkspel nog ongeslagen in de competitie.

De Alkmaarders wonnen vorige week vrijdag door twee prachtige goals van Ibrahim Sadiq met 1-2 van PEC Zwolle. Alleen tegen FC Groningen werd gelijkgespeeld; alle andere wedstrijden werden winnend afgesloten. Hierdoor zetten de Alkmaarders een reeks van elf ongeslagen Eredivisieduels neer. In de laatste veertien jaar had AZ slechts twee langere ongeslagen reeksen in de competitie: twaalf in 2020 en veertien in het seizoen 2021-2022. De ploeg van hoofdtrainer Maarten Martens staat nu, met twee puntjes onder PSV, op de tweede plaats van de ranglijst.  

Smaakmakers Sadiq en Parrott
Ibrahim Sadiq was in zijn laatste twee Eredivisieduels telkens bij minstens twee goals direct betrokken. In de wedstrijd tegen sc Heerenveen was hij verantwoordelijk voor één doelpunt en leverde hij twee assists af, terwijl hij tegen PEC Zwolle zelf tweemaal trefzeker was. Sinds Mounir El Hamdaoui in vijf opeenvolgende wedstrijden betrokken was bij minstens twee goals, deed enkel Vangelis Pavlidis dit in 2023 in drie opeenvolgende Eredivisiewedstrijden voor AZ.

Troy Parrott heeft dit seizoen vaker dan iedere andere speler in de Eredivisie de bal terugveroverd van de tegenstander in het aanvallende deel van het veld, negen keer. Ploeggenoot Sven Mijnans staat met acht keer op een gedeelde tweede plek, samen met Basar Önal van N.E.C. en Kornelius Hansen van Almere City FC.

FC Utrecht 
Ook FC Utrecht is dit seizoen nog ongeslagen in de Eredivisie. Net als AZ speelden zij één keer gelijk en werden de andere wedstrijden gewonnen. Ze versloegen PEC Zwolle, NAC Breda, FC Twente en Willem II en speelden gelijk tegen sc Heerenveen. De ploeg uit Utrecht staat momenteel op de derde plek met dertien punten uit vijf wedstrijden. Ze hebben één wedstrijd minder gespeeld dan AZ, de confrontatie met Ajax uit speelronde vier moet nog worden ingehaald.  

 

Onderlinge confrontaties 
De ontmoeting tegen FC Utrecht stond sinds de oprichting van FC Utrecht in 1970 al 87 keer eerder op het competitieprogramma. Daarnaast namen de twee ploegen het vijf keer tegen elkaar op in het KNVB-bekertoernooi. Van de 87 ontmoetingen in de competitie vonden er 43 in Alkmaar plaats, 43 in Utrecht en 1 in Arnhem. In het seizoen 1980-1981 moest FC Utrecht voor de laatste competitiewedstrijden uitwijken naar Arnhem vanwege de sloop van de oude Galgenwaard. AZ was dat seizoen al kampioen en speelde in Arnhem uiteindelijk 2-2 door doelpunten van Kurt Welzl en Kees Kist.

Van de 94 wedstrijden die AZ en FC Utrecht tegen elkaar speelden, wonnen de Alkmaarders er 44, negentien keer werden de punten verdeeld en 31 keer mochten de Utrechters drie punten bijschrijven. De laatste drie competitiewedstrijden tussen AZ en FC Utrecht eindigden in een gelijkspel en zagen in totaal achttien goals (gemiddeld zes per duel). In eigen huis scoorde de ploeg uit Alkmaar minimaal drie keer (dertien in totaal) in de laatste drie Eredivisieduels met FC Utrecht en 
kan dit voor het eerst vier Eredivisiewedstrijden op rij doen tegen de Utrechters in eigen huis. Tussen 1987 en 1998 zette AZ ook een reeks van drie wedstrijden neer waarin ze drie keer tot scoren kwamen in de thuiswedstrijden.

Bijzondere edities  
Een ontmoeting tussen de Alkmaarders en de Domstedelingen staat vaak garant voor spanning of sensatie, een paar wedstrijden uitgelicht: in seizoen 1983-1984 won AZ met 1-7 in de uitwedstrijd. In 2003 scoorde AZ binnen vijf minuten drie keer, wat ook meteen de einduitslag betekende. De ontmoeting in 2013 werd met 6-0 gewonnen door AZ en twee seizoenen geleden eindigde het duel in het AFAS Stadion in een spectaculair 5-5 gelijkspel. Die avond werd aan beide kanten een Griekse hattrick gescoord, namens AZ was Vangelis Pavlidis driemaal trefzeker en aan de andere kant liet Anastasios Douvikas zich gelden met drie goals.  


Vangelis Pavlidis scoort een hattrick in 5-5 gelijkspel tegen FC Utrecht

Laatste vijf ontmoetingen:  
2023 – 2024 | AZ – FC Utrecht (3-3) | Doelpunten: M. de Wit, R. van Bommel, V. Pavlidis 
2023 – 2024 | FC Utrecht – AZ (1-1) | Doelpunt: V. Pavlidis 
2022 – 2023 | AZ – FC Utrecht (1-2) | Doelpunt: J. Karlsson  
2022 – 2023 | AZ – FC Utrecht (5-5) | Doelpunten: M. Dekker, V. Pavlidis (3x), M. de Wit 
2022 – 2023 | FC Utrecht – AZ (1-2) | Doelpunten: M. van Brederode, Y. Sugawara 
  
Bekend aan beide kanten 
In het verleden hebben veel spelers voor zowel AZ, als Utrecht gespeeld. Zo kent bijvoorbeeld voetballegende Willem van Hanegem een verleden bij beide clubs. De middenvelder speelde tussen seizoen 1976 en 1978 voor AZ en belandde via Chicago Sting in 1979 bij FC Utrecht, waar hij twee seizoenen speelde. Van Hanegem won met AZ in 1978 de KNVB Beker. 

Na zijn loopbaan als voetballer, was de kromme ook als trainer actief bij zowel AZ als FC Utrecht. Bij de Alkmaarders stond hij tussen 1997 en 1999 aan het roer en bij de Domstedelingen was Van Hanegem hoofdtrainer in het seizoen 2007-2008. Ook Nick Viergever won met AZ de KNVB Beker, hij deed dat in 2013. De centrale verdediger heeft daarna nog voor Ajax, PSV en het Duitse Greuther Fürth gespeeld voordat hij in 2022 de overstap maakte naar FC Utrecht, waar hij nu de aanvoerdersband om zijn arm mag dragen.

Nick Viergever als speler van AZ tegen zijn huidige club

Net zoals Willem van Hanegem, is ook een andere grote naam in de voetbalwereld actief geweest als hoofdtrainer bij beide clubs. Dick Advocaat stond tussen 2009 en 2010 en 2013 en 2014 langs de zijlijn in Alkmaar en was gedurende het seizoen 2018-2019 de hoofdtrainer van FC Utrecht.  

Wedstrijdinformatie 
Het fluitsignaal luidt zondag 29 september om 20:00 uur in het AFAS Stadion voor het duel met FC Utrecht. Danny Makkelie fluit de wedstrijd, met Hessel Steegstra en Jan de Vries als zijn assistent-scheidsrechters langs de zijlijn. Edwin van de Graaf neemt de taak van vierde official op zich, terwijl Ingmar Oostrom en Patrick Inia verantwoordelijk zijn voor de VAR. 

AZ – FC Utrecht is live te volgen via ESPN 1. Daarnaast is de wedstrijd te volgen via de sociale media-kanalen van AZ. 

Afscheid Dani de Wit
Voorafgaand aan het duel neemt AZ afscheid van Dani de Wit. De middenvelder speelde vijf jaar voor de Alkmaarders en maakte afgelopen zomer de overstap naar VfL Bochum. Wil jij bij dit duel en het afscheid van De Wit aanwezig zijn, maar heb je nog geen tickets? Bestel ze hier!