Terug naar overzicht

AZ Business Seminar: Daag uit die hersenen

AZ Business

06.09.2024

ALKMAAR - AZ organiseerde woensdagmiddag het business seminar 'Daag uit die hersenen'. In het AFAS Stadion deelden hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, AZ’s Hoofd Topsportbegeleiding Bart Heuvingh en topsportpsycholoog en voetbalvader Remco Koopmeiners hun inzichten over gedragsverandering. Het evenement werd afgesloten met een netwerkborrel.

In de Georg Kessler Lounge in het AFAS Stadion trapte dagvoorzitter Marlon Braakman de middag af en vertelde hij wat de bezoekers tijdens het uitverkochte seminar met 170 ondernemers konden verwachten.

Erik Scherder
De eerste spreker van de middag was Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Hij gaf informatie over de anatomische kenmerken en het functioneren van het brein. Vervolgens vertaalde Scherder de theorie naar de praktijk en gaf hij enkele voorbeelden van hoe het brein gestimuleerd kan worden en hoe werknemers in het bedrijfsleven daardoor productiever en positiever te werk kunnen gaan.

Denk hierbij aan de verhouding tussen thuiswerken en werken op kantoor, het creëren van een uitdagende werkomgeving, hoe meetings gevoerd kunnen worden, de gemiddelde schermtijd van een persoon en het gebruik van ChatGPT. Ook ging Scherder in op vragen uit het publiek, waarbij de onderwerpen slaap en beweging aan bod kwamen. Zodoende eindigde de hoogleraar zijn presentatie met inzichten over de ideale slaaptijd en gaf hij aan hoe voldoende beweging overdag leidt tot een betere nachtrust.



Diner in de Dusseldorp BMW Lounge
Na de presentatie van Scherder konden de bezoekers plaatsnemen in de Dusseldorp BMW Lounge voor het diner. Bij binnenkomst kregen de gasten een naambadge, waarop eveneens de tafelindeling stond aangegeven. De indeling gaf hen de mogelijkheid om tijdens het eten nieuwe contacten te leggen en hun zakelijke netwerk uit te breiden.



Bart Heuvingh
Na een diner in de Dusseldorp BMW Lounge nam AZ’s hoofd topsportbegeleiding Bart Heuvingh het woord. Hij opende zijn presentatie met een filmpje waarin oud-AZ’er Sam Beukema spreekt over zijn routines en bewustzijn met betrekking tot zijn leefstijl buiten de lijnen.

Heuvingh sprak vervolgens over gedragsverandering, niet alleen voor sporters en werknemers, maar eigenlijk voor de mens in het algemeen. Hij vertelde over de verschillende manieren waarop mensen met uitdagingen kunnen omgaan, hoe men open kan staan voor (nieuwe) uitdagingen en hoe iemand het beste met feedback kan leren omgaan. De topsportbegeleider van AZ legde de focus op de term 'groeimindset' en gaf aan dat gedrag beïnvloed kan worden door de overtuigingen die iemand heeft.

Heuvingh gebruikte hierbij een open hand als metafoor voor een groeimindset, en een gesloten hand om een statische mindset voor te stellen. In zijn uitleg over deze theorie vertelde hij hoe hij de spelers van AZ stimuleert om een groeimindset toe te passen en gaf hij oud-AZ'er Teun Koopmeiners als voorbeeld.



Remco Koopmeiners
Aansluitend op het verhaal van Heuvingh kwam Remco Koopmeiners, topsportpsycholoog en vader van huidig AZ-speler Peer Koopmeiners en kersverse Juventus-speler Teun Koopmeiners, het podium oplopen. De trotse ouder sprak eerst over de onlangs afgeronde transfer van zijn zoon en ging vervolgens in op Teuns ontwikkeling, en hoe hij omging met tegenslagen en feedback tijdens zijn periode in de AZ Jeugdopleiding.

De oud-docent gymnastiek vertelde ook over zijn ervaring als leraar en hoe veel oefenen uiteindelijk de grootste impact heeft op de ontwikkeling van een specifieke vaardigheid. Hierbij legde Koopmeiners de nadruk op differentieel leren. Deze methode streeft ernaar zoveel mogelijk variatie te bieden tijdens een leerproces, zoals voetballen op verschillende ondergronden, met verschillende ballen, nieuwe regels, etc. Dit helpt het brein namelijk om de optimale uitvoering van een motorische handeling te vinden.



Netwerken
Na de presentaties van Scherder, Heuvingh en Koopmeiners was het tijd voor een drankje. De bezoekers kregen de gelegenheid om hun nieuw opgedane kennis te delen met de andere leden van het AZ Business-netwerk. Aan het einde van de avond gingen de deelnemers met nieuwe contacten, nieuwe inzichten en een verrijkende ervaring naar huis.

Bekijk hier de sfeerimpressie van het AZ Business Seminar:



AZ Business
Jouw nationale en internationale groeidoelstellingen verwezenlijken doormiddel van een partnerschap? AZ Business is de grootste netwerkclub uit de regio is met 600+ bedrijven Ontdek de mogelijkheden bij AZ en neem vrijblijvend contact op!
 
Foto's: Gijs Ferkranus