Terug naar overzicht

AZ boekt vijfde overwinning van het seizoen

AZ 1

20.09.2024

ZWOLLE- Na de historische overwinning op sc Heerenveen van vorige week zaterdag, stond vrijdagavond het duel met PEC Zwolle te wachten. Ook in de Overijsselse hoofdstad wisten de Alkmaarders een overwinning uit het vuur te slepen: door twee doelpunten van Ibrahim Sadiq werd er met 1-2 gewonnen.

Snelle voorsprong
De start van het treffen met de Zwollenaren mocht met recht uitstekend genoemd worden. Ibrahim Sadiq zette zijn AZ in de zesde minuut op voorsprong, die door Peer Koopmeiners na een onderschepping vanaf het middenveld werd opgezet. Via Sven Mijnans kwam de bal uit bij Ruben van Bommel. De linksbuiten bediende Sadiq met een scherpe voorzet: 0-1.

Redding Owusu-Oduro
Niet veel later kreeg ook PEC zijn eerste kans van de wedstrijd. Via een hoekschop kwamen de Zwollenaren akelig dicht bij het doel van Rome-Jayden Owusu-Oduro, maar de 20-jarige doelman bood met een puike redding een goed antwoord op deze kans.

Spannend voor rust 
De eerste helft kende verder weinig grote kansen, totdat de slotfase van het eerste bedrijf aanbrak. Via onder meer Troy Parrott en Sadiq ontstonden er nog een paar goede mogelijkheden. Zo verraste Sadiq oud-AZ’er Jasper Schendelaar met een schot in de korte hoek. De doelman wist echter goed redding te brengen.   

Weergaloze goal
De meegereisde supporters uit Alkmaar hoefden in de tweede helft niet lang te wachten op een tweede goal. In de 51ste minuut kwam AZ op een 0-2 voorsprong door opnieuw Sadiq. De Ghanese aanvaller werd met een scherpe pass weggestuurd door David Møller Wolfe. Sadiq bekroonde de aanval op fenomenale wijze: met een prachtige stift verschalkte hij Schendelaar.

PEC komt terug
De Zwollenaren konden vervolgens wat terugdoen. In de zestigste minuut was het Dylan Vente die werd weggestuurd door Younes Namli. Ondanks dat Alexandre Penetra er met een voet nog goed bijzat, kon hij niet voorkomen dat de Zwolse spits tot scoren kwam: 1-2.

Terugkeer Lahdo
Tijdens de slotfase van het duel in Zwolle was er nog een bijzonder moment voor Mayckel Lahdo. De Zweedse aanvaller stond de afgelopen maanden langs de kant vanwege een blessure, maar kon vrijdagavond eindelijk weer wat minuten maken. Lahdo zat vorige week al bij de wedstrijdselectie, maar kwam toen nog niet aan spelen toe. In diezelfde eindfase was het Owusu-Oduro die nog eenmaal erg belangrijk was voor zijn ploeg: in de absolute slotminuut bracht hij uitstekend redding. Daardoor eindigde de wedstrijd in een 1-2 overwinning voor AZ.  

Sadiq over zijn twee doelpunten, tekst gaat verder onder de video:

Europees voetbal
Komende week gaat de Europa League van start voor de ploeg van Martens. Op woensdag zal het voor het eerste Europese affiche van dit seizoen het Zweedse IF Elfsborg ontvangen. Voor dat duel zijn online nog tickets beschikbaar. Volgende week zondag speelt AZ vervolgens weer in eigen huis. Dan ontvangt het FC Utrecht. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
PEC Zwolle – AZ | 1-2 (0-1)
Eredivisie

Opstelling PEC Zwolle: Jasper Schendelaar; Sherel Floranus, Simon Graves, Anselmo Mac Nulty, Damian van der Haar (57. Thierry Lutonda); Anouar el Azzouzi, Jamiro Monteiro, Davy van den Berg (57. Younes Namli); Dylan Mbayo (77. Kaj de Rooij), Dylan Vente, Filip Krastev (85.Thomas Buitink).

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Seiya Maikuma, Wouter Goes, Alexandre Penetra, David Møller Wolfe; Jordy Clasie, Sven Mijnans, Peer Koopmeiners (76. Kristijan Belic); Ibrahim Sadiq (85. Mayckel Lahdo), Troy Parrott (76. Mexx Meerdink), Ruben van Bommel (85. Zico Buurmeester).

Scoreverloop: 6. Sadiq (0-1), 51. Sadiq (0-2), 66. Vente (1-2).
Gele kaarten: Seiya Maikuma, David Møller Wolfe, Sven Mijnans, Mexx Meerdink (AZ), Davy van den Berg (PEC Zwolle).  
Scheidsrechter: Ingmar Oostrom
Toeschouwers: 13.801