Terug naar overzicht

Rondje langs de Europese velden

AZ 1

08.10.2024

ALKMAAR- De UEFA Europa League is inmiddels twee speelrondes onderweg, en in de nieuwe competitiefase gebeurt dan ook een hoop. De eerste acht op de ranglijst zijn direct gekwalificeerd voor de knock-outs, de nummers negen tot en met 24 komen terecht in de play-off ronde en de laatste twaalf op de ranglijst zijn direct uitgeschakeld. Wij houden je op de hoogte van de prestaties van alle Europese tegenstanders van AZ.

Na twee speelronden in het Europese toernooi heeft AZ zowel één wedstrijd winnend als verliezend afgesloten. De eerste wedstrijd, tegen IF Elfsborg, betekende de honderdste Europese thuiswedstrijd voor de Alkmaarders, en werd bekroond met een 3-2 overwinning. De doelpunten werden gemaakt door Ruben van Bommel, die twee keer trefzeker was, en Troy Parrott, die de winnende maakte uit een penalty. De tweede wedstrijd betekende eveneens een mooie mijlpaal, tegen het spaanse Athletic Club werd de tweehonderdste Europese wedstrijd gespeeld. Dit duel eindigde helaas in 2-0 overwinning voor de Basken. Dit betekent dat AZ met drie punten op plek achttien van de ranglijst bivakkeert.

IF Elfsborg 
IF Elfsborg speelde zoals eerder genoemd zijn eerste Europese wedstrijd in het AFAS Stadion tegen AZ. De Zweden scoorden twee keer, via Timothy Ouma en Simon Hedlund. Dit bleek echter niet voldoende, waardoor zij met lege handen op het vliegtuig stapten. In de tweede speelronde nam de club het op tegen AS Roma. Dit duel werd verassend genoeg met 1-0 gewonnen door de Zweden; vlak voor rust schoot Micheal Baidoo de bal vanaf elf meter binnen. Zo staat Elfsborg met drie punten op de zestiende plek op de ranglijst.

AZ - IF Elfsborg (3-2) (foto: Ed van de Pol). 

Galatasaray 
Het Turkse Galatasaray sloot hun eerste wedstrijd winnend af; in eigen huis werd het Griekse PAOK met 3-1 verslagen. Vlak na rust werd de Turkse ploeg op weg geholpen met een eigen doelpunt. PAOK kwam nog op gelijke hoogte, maar treffers van Yunus Akgün en Mauro Icardi stelden de drie punten veilig voor de Turken. In de tweede speelronde reisde Galatasaray af naar Letland voor een ontmoeting met RFS. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel, waarbij Dries Mertens en opnieuw Yunus Akgün scoorden voor de ploeg uit Turkije. Galatasaray staat momenteel op de achtste plaats met vier punten.  

Athletic Club 
Net als Elfsborg, boekte ook Athletic Club een resultaat tegen AS Roma. De Basken kwamen eerst op 1-0 achterstand, maar kwamen in minuut 85 via Aitor Parades op gelijke hoogte met de Italianen. Zo hielden beide ploegen één punt over aan het duel. Zoals bekend ontving Athletic Club in de tweede speelronde AZ in het eigen San Mamés. De Alkmaarders wisten lang stand te houden, maar in de slotfase kwamen de Basken dan toch op voorsprong door een treffer van Iñaki Williams. Vijf minuten voor tijd werd de eindstand bepaald; Oihan Sancet maakte de 2-0. Athletic Club speelde zodoende tot dusver vier punten bij elkaar en staat daarmee op de twaalfde plaats.

 Athletic Club Bilbao - AZ (2-0) (foto: Ed van de Pol).

Tottenham Hotspur 
In de eerste speelronde won Tottenham Hotspur overtuigend met 3-0 van FK Qarabağ uit Azerbeidzjan. Ondanks een vroege rode kaart voor de Londenaren wisten The Spurs de overwinning eenvoudig over de streep te trekken danzij doelpunten van Brennan Johnson, Pepe Matar Sarr en Dominic Solanke. In de tweede speelronde reisde Tottenham af naar Hongarije voor een ontmoeting met Ferencváros. Spurs kwam op voorsprong dankzij een doelpunt van Sarr en vier minuten voor tijd verdubbelde Johnson de stand. In de negentigste minuut deed Ferencváros nog wat terug door de stand op 1-2 te zetten. Na twee speelrondes staat Tottenham Hotspur op een perfecte score van zes punten waarmee het de derde plaats in de competitie bezet. 

Fenerbahçe 
Fenerbahçe begon hun Europese campagne met een 2-1 overwinning op Union Saint-Gilloise. De Turkse ploeg kwam op voorsprong dankzij een doelpunt van Çağlar Söyüncü, en een eigen doelpunt van de tegenstander verzekerde hen van de overwinning. In de tweede speelronde stond Fenerbahçe tegenover FC Twente. De ploeg uit Istanbul kwam in Enschede na een half uur spelen op een 1-0 achterstand, maar dankzij een treffer van Dušan Tadić eindigde het duel in een 1-1 gelijkspel. Fenerbahçe heeft zodoende na twee wedstrijden vier punten verzameld, waarmee ze momenteel de dertiende plek van de ranglijst bekleden. 

AS Roma 
Op plek 27 van de ranglijst vinden we AS Roma. De Italianen wisten uit twee wedstrijden slechts één punt bij elkaar te spelen. Zoals eerder vermeld, speelden zij in de eerste speelronde gelijk tegen Athletic Club. Voor de Romeinen was spits Artem Dovbyk trefzeker. De tweede wedstrijd van Roma tegen IF Elfsborg werd tegen de verwachtingen in met 1-0 verloren. 


Nico Williams van Athletic Bilbao in duel om de bal met Niccolo Pisilli en Mario Hermoso van AS Roma.
 

Ludogorets Razgrad
Het Bulgaarse Ludogorets kende een moeizame start in hun Europa League-campagne. In de eerste speelronde gingen zij met 0-2 onderuit tegen SK Slavia Praag en ook in de tweede ronde kwam de ploeg uit Razgrad niet tot scoren. In Tsjechië eindigde het duel met FC Viktoria Plzen in een doelpuntloos gelijkspel, waardoor de Bulgaren één punt wisten veilig te stellen. Met dat ene punt staat Ludogorets op de 28e plaats op de ranglijst.  

Ferencváros 
Gedeeld onderaan de ranglijst staat het Hongaarse Ferencváros. Het eerste duel eindige in een 2-1 nederlaag tegen RSC Anderlecht. Adama Traoré scoorde de enige treffer voor de Hongaren. Ook de tweede wedstrijd ging verloren. In eigen huis nam Ferencváros het op tegen Tottenham Hotspur, maar de Engelsen bleken een maatje te groot: 1-2. Na twee speelrondes blijft Ferencváros puntloos en staan ze op de 31e plaats.  

Volledige ranglijst UEFA Europa League:
1. Lazio - 6
2. Olympique Lyon - 6
3. Tottenham Hotspur - 6
4. FCSB - 6
5. RSC Anderlecht - 6
6. Ajax - 4
7. Eintracht Frankfurt - 4
8. Galatasaray - 4
9. SK Slavia Praag - 4
10. FC Midtjylland - 4
11. Hoffenheim - 4
12. Athletic Club - 4
13. Fenerbahçe - 4
14. FK Bodø/Glimt - 4
15. Olympiakos - 3
16. IF Elfsborg - 3
17. Rangers FC - 3
18. AZ - 3
19. Malmö FF - 3
20. SC Braga - 3
21. Manchester United - 2
22. FC Viktoria Plzeň - 2
23. FC Twente - 2
24. FC Porto - 1
25. Real Sociedad - 1
26. Union Saint-Gilloise - 1
27. AS Roma - 1
28. Ludogorets Razgrad - 1
29. RFS - 1
30. OGC Nice - 1
31. Ferencváros - 0
32. PAOK- 0
33. Maccabi Tel Aviv FC- 0
34. FK Qarabağ - 0
35. FC Dynamo Kiev - 0
36. Beşiktaş - 0

In speelronde 3 van de UEFA Europa League reist AZ af naar Londen, waar zij het opnemen tegen Tottenham Hotspur. Na het duel met The Spurs ontvangen de Alkmaarders in het AFAS Stadion het Turkse Fenerbahçe. Heb jij nog geen kaartje, maar wil je hier wel graag bij zijn? Koop hier jouw tickets!

Hoe kijk ik Europees voetbal?
Vanaf het nieuwe seizoen 2024-2025 is het UEFA Europees voetbal voor iedereen alleen te zien bij Ziggo Sport. Zit je al bij Ziggo? Dan kijk je Europees voetbal op kanaal 14, waar alle wedstrijden van Nederlandse clubs worden uitgezonden. Wil je alle Europese wedstrijden kunnen zien? Kies dan voor het extra zenderpakket Ziggo Sport Totaal. Ga voor meer info naar www.ziggo.nl/uefa