Onder 19 nipt onderuit tegen Dortmund

Jeugdopleiding

09.10.2024

ZAANSTAD- AZ Onder 19 heeft woensdagavond op het AFAS Trainingscomplex de oefenwedstrijd tegen Borussia Dortmund met 2-1 verloren. Het Alkmaarse doelpunt kwam op naam van middenvelder Melle Roede.

De bezoekers uit Duitsland begonnen voortvarend aan het duel. Na luttele minuten spelen zorgden zij al voor dreiging voor het doel van Koen Schilder, toen een vrije trap van afstand op de lat werd gelegd. Hierna herpakten de Alkmaarders zich snel en namen zij het heft in handen, wat leidde tot meerdere kansen.

Zo stak linksback Kiani Inge het veld over tot in het Duitse zestienmetergebied, wat leidde tot een gekraakt schot van Deacon van der Klaauw. Even later was het Melle Roede die voor het doel van Borussia Dortmund opdook, na een fantastische pas achter de laatste linie van Tycho de Wit. De Alkmaarse '10' kreeg de bal echter niet achter de Duitse doelman. Nog binnen de eerste tien minuten werd ook spits Dean IJssel de Schepper in stelling gebracht, maar hij zag zijn poging van dichtbij naast het doel belanden.

Wedstrijd breekt open
Niet geheel onverrassend was het dan ook dat AZ in de veertiende minuut de score opende. Een ongelukkige inspeelbal van de Duitse keeper kon worden onderschept door Roede, die vervolgens het hoofd koel wist te houden en de openingstreffer tegen de touwen werkte. Heel lang konden de Alkmaarders echter niet genieten van de voorsprong. Zo werd de score in minuut 22 gelijkgetrokken door Dortmund, na een vlotte aanval over de linkerflank: 1-1.

In het tweede kwart kreeg AZ weer wat meer grip op de wedstrijd, wat leidde tot kansjes voor achtereenvolgens Kasper Boogaard, Roede en Van der Klaauw. Desondanks werd het doel niet meer gevonden voordat de scheidsrechter de eerste helft affloot, wat betekende dat de ploegen in balans de kleedkamer konden opzoeken.

In evenwicht
Na de pauze openden de ploegen het tweede bedrijf zonder al te veel te creëren. Zo'n tien minuten duurde het voordat AZ voor het eerst weer gevaarlijk werd voor de Duitse goal. IJssel de Schepper haalde van dichtbij uit, maar kon de bal niet laag houden en schoot over. Even later volgde ook de eerste dreiging van Dortmund, toen een schot vanaf links makkelijk kon worden gepakt door doelman Koen Schilder. Hierna volgde een fase waarin geen van beide ploegen echter de overhand wist te krijgen.

Voorsprong Dortmund
Een kwartier voor tijd was het volgende doelpunt dan toch daar, toen Dortmund door de Alkmaarse defensie wist te breken. AZ had geen antwoord op de opstomende rechtsback, zijn vrije teamgenoot in het strafschopgebied wist vervolgens raad met de geboden kans en verschalkte Schilder: 1-2.

In de fase daarna probeerde AZ het tempo op te voeren om zo de schade ongedaan te maken. Desondanks kon de verdediging van de Duitse bezoekers niet echt meer getest worden voordat de scheidsrechter een einde maakte aan de wedstrijd.

AZ Onder 19 - Borussia Dortmund | 1-2 (1-1)
Oefenwedstrijd

Opstelling AZ: Koen Schilder; Jesper Zwart, Kevin van Ouytsel (46. Mathijs Menu), Finn Larooi (60. Sieb Jongens), Kiani Inge (75. Marios Mylopoulos); Kasper Boogaard (46. Rick Luijer), Hessel de Wit (60. Mees Adrichem), Melle Roede (60. Julian van Rijsdam); Deacon van der Klaauw, Dean IJssel de Schepper (60. Thom Steenbergen), Tycho de Wit (46. Kenzo Riedewald).

Scoreverloop: 14. Roede (1-0), 22. Doelpunt Borussia Dortmund (1-1), 75. Doelpunt Borussia Dortmund (1-2).