Klinkende overwinning in Den Haag voor AZ Vrouwen

AZ Vrouwen

12.10.2024

DEN HAAG- De AZ Vrouwen hebben zaterdagmiddag een overtuigende 4-1 overwinning geboekt op ADO Den Haag. Doelpuntenmakers aan Alkmaarse zijde waren Karlijn Woons, Fieke Kroese, Desiree van Lunteren en Pleun Groot.

Voor AZ betekende het duel in Den Haag de derde wedstrijd van het nieuwe Azerion Vrouwen Eredivisie seizoen. Eerder werd gelijkgespeeld op bezoek bij Feyenoord (1-1), terwijl in het eigen AFAS Stadion nipt werd verloren van Ajax (1-2).

Openingsfase
De eerste tien minuten van de wedstrijd kende weinig spektakel. Beide ploegen zochten naar grip op de wedstrijd, wat leidde tot een schouwspel dat zich uitte in weinig gevaarlijke momenten van beide kanten. Nadat AZ in de buurt was gekomen met een aantal afstandsschoten, kon na ruim een kwartier spelen keepster Femke Liefting zich onderscheiden door een laag schot van ADO-spits Lobke Loonen uit de hoek te tikken.

Openingstreffer
In de negentiende minuut werd daar dan toch de score geopend. Een vrije trap vanaf de zijkant van Manique de Vette werd door Karlijn Woons binnengewerkt. De 19-jarige verdedigster maakte hiermee niet alleen de openingstreffer, maar ook haar eerste doelpunt in het betaald voetbal voor AZ.

Score verdubbelen
Datzelfde kon even later gezegd worden voor Fieke Kroese. Nadat AZ-middenveldster Kealyn Thomas eerder al dichtbij de tweede treffer van de wedstrijd was geweest, zette de vleugelaanvalster bij haar basisdebuut de 0-2 op het bord. De aanval werd knap opgezet door captain Desiree van Lunteren die na een mooie dribbel Kroese in stelling bracht op links. Die wist daar wel raad mee en legde de bal in de verre hoek achter ADO-keepster Barbara Lorsheyd.

Hierna volgde een fase waarin ADO sterker werd en meer wist te creëren. De Alkmaarse verdediging wist echter stand te houden in de Haagse aanvalsgolf, en kon zodoende met een positief gevoel de kleedkamer opzoeken toen de scheidsrechter het rustsignaal gaf.

AZ gaat door
Na de pauze was het AZ dat weer het initiatief nam. Zo’n tien minuten na rust resulteerde dit in het eerste dreigende moment, toen Thomas van afstand de paal raakte. De derde Alkmaarse treffer hing dus in de lucht, en werd even later dan ook op fantastische wijze realiteit. Verdedigster Maudy Stoop legde de bal perfect achter de Haagse defensie en zette zo Van Lunteren één op één voor de keeper. De ervaren leider van de Alkmaarders hield het hoofd koel en verschalkte Lorsheyd: 0-3.

Nóg een mijlpaal
Met een ruime voorsprong op zak bleef AZ in controle over de wedstrijd. De stand werd zelfs nog comfortabeler toen Pleun Groot tien minuten voor tijd de vierde goal van de dag - en haar eerste voor AZ - in het net wist te leggen. Invaller Romaissa Boukakar dribbelde knap de zestien in en gaf voor op Van Lunteren. In eerste instantie kon keepster Lorsheyd nog redding brengen, maar in de rebound was zij kansloos. Diep in blessuretijd kon toch nog een ADO-goal worden opgetekend, toen Loonen de Haagse eer redde: 1-4.

ADO Den Haag Vrouwen - AZ Vrouwen | 1-4 (0-2)
Azerion Vrouwen Eredivisie

Opstelling AZ Vrouwen: Femke Liefting; Pleun Groot (86. Robin Blom), Karlijn Woons, Maudy Stoop, Ginia Caprino (71. Camie Mol); Jasmijn van Uden (80. Mirte van Bentum), Manique de Vette, Kealyn Thomas (71. Isa Colin); Desiree van Lunteren, Floor Spaan, Fieke Kroese (71. Romaissa Boukakar).

Opstelling ADO Den Haag Vrouwen: Barbara Lorsheyd; Cato Pijnacker Hordijk, Danielle Noordermeer, Pleun Raaijmakers (60. Iris Remmers), Kayra Nelemans; Lauren Glotzbach (46. Quinty Dupon), Louise van Oosten, Cheyenne van den Goorbergh, Manon van Raay; Lobke Loonen, Anne van Egmond.

Scoreverloop: 19. Woons (0-1), 33. Kroese (0-2), 55. Van Lunteren (0-3), 79. Groot (0-4), 90+4. Loonen (1-4)
Gele kaarten: De Vette, Mol (AZ)
Scheidsrechter: D.H. de Graaf