ZAANSTAD- Jong AZ speelde in de negende speelronde van de Keuken Kampioen Divisie een thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven. De wedstrijd werd vrijdagavond afgesloten met een 2-3 nederlaag, waarin Billy van Duijl zijn debuut maakte in het betaald voetbal.

Jong AZ begon de wedstrijd tegen FC Eindhoven met een vroege tegenslag, toen de bezoekers al binnen een minuut een vrije trap kregen en meteen druk uitoefenden op de Alkmaarse defensie. FC Eindhoven kreeg ook de eerste kans van de wedstrijd, maar doelman Daniël Virginio Deen wist zijn ploeg te redden door het schot te pakken. Na een moeizame start herstelde Jong AZ zich en kwam het steeds vaker op de helft van de tegenstander. Een gevaarlijke vrije trap van Kees Smit leidde bijna tot een kans, maar de verdediging van FC Eindhoven wist de bal weg te werken. Toch bleef Eindhoven gevaarlijk en was het de Eindhovense middenvelder Boris van Schuppen die alleen richting het doel kon, maar verdediger Jorn Berkhout haalde de bal net op tijd van de lijn.

AZ op achterstand
Niet lang daarna bleef de druk van FC Eindhoven aanhouden en wist Rangelo Janga tot tweemaal toe op het doel van Jong AZ af te gaan, waarbij Deen wederom ingreep. Na een overtreding van AZ kreeg FC Eindhoven een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Het schot werd eerst geblokt door Smit, maar uiteindelijk kwam de bal bij Sven Simons, die de openingstreffer maakte: 0-1 voor de uitploeg. AZ probeerde snel een antwoord te vinden en kreeg een vrije trap via Smit, maar de Eindhovense muur stond sterk. Ro-Zangelo Daal was daarna dicht bij de gelijkmaker, maar zijn poging ging net naast de paal.

Geen doelpunten
In de slotfase van de eerste helft bleef het spel op en neer gaan, met een kans voor Elijah Dijkstra die na een aanraking van een tegenstander over het doel verdween. Beide ploegen voerden veel druk uit, maar dit leidde niet meer tot doelpunten voor rust. Jong AZ ging zodoende met een 0-1 achterstand de kleedkamer in.

Doelpunt voor de uitploeg
In het begin van de tweede helft was Jong AZ meteen dreigend, met een voorzet van Kees Smit die net niet door Anthony Smits kon worden afgerond, waardoor de bal voorlangs ging. FC Eindhoven reageerde snel, waarbij Janga een kopkans kreeg, maar opnieuw hield doelman Deen zijn ploeg in de wedstrijd. AZ bleef de druk opvoeren en speelde voornamelijk op de helft van de tegenstander, maar het was toch FC Eindhoven dat wederom wist te scoren. Sven Simons kopte de bal in het Alkmaarse doel, waardoor AZ tegen een 0-2 achterstand aankeek.

Alkmaarse treffers
In de 61e minuut maakte verdediger Billy van Duijl zijn debuut in het betaald voetbal, wat een bijzonder moment was voor de jonge speler. Kort daarna wist FC Eindhoven hun voorsprong verder uit te breiden toen Joey Sleegers de 0-3 binnenschoot. Jong AZ gaf niet op en bracht de stand terug via Smit, die de bal achter de Eindhovense doelman wist te krijgen. De druk van AZ hield aan, en na een gemiste kans van Yoël van den Ban, die samen met een Eindhovense verdediger de bal over het doel schoot, was het Jeremiah Esajas die de 2-3 scoorde op aangeven van Smit.

Nederlaag voor AZ
Na het tweede doelpunt van AZ bleef de thuisploeg aandringen en was het veelvuldig aanwezig in het vijandelijke strafschopgebied, maar verdere doelpunten bleven uit. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 2-3 nederlaag voor Jong AZ, ondanks een sterke comebackpoging in de tweede helft.

Excelsior Rotterdam - Jong AZ | 2-3 (0-1)
Keuken Kampioen Divisie

Opstelling AZ: Daniël Virginio Deen; Elijah Dijkstra, Jorn Berkhout, Misha Engel (61. Billy van Duijl), Jeremiah Eajas; Enoch Matoras, Kees Smit, Dave Kwakman (61 Job Kalisvaart); Jayen Gerold (74. Kevin Toppenberg), Anthony Smits (61. Yoël van den Ban), Ro-Zangelo Daal.

Opstelling FC Eindhoven: Jorn Brondeel; Luuk Verheij, Farouq Limouri, Collin Seedorf, Terrence Douglas; Dyon Dorenbosch (60. Joey Sleegers), Boris van Schuppen (87. Achraf El Bouchataoui), Daan Huisman; Sven Blummel (73. Tyrese Simons), Rangelo janga, Sven Simons.

Scoreverloop: 19. Sven Simons (0-1), 57. Sven Simons (0-2), 65. Rangelo Janga (0-3), 68. Kees Smit (1-3), 80. Jeremiah Esajas (2-3)
Gele kaart: Misha Engels (AZ), Terrence Douglas, Luuk Verheij, Sven Simons, Sven Blummel, Daan Huisman, Tyrese Simons (FC Einhoven)