Terug naar overzicht

Feiten en cijfers: Fortuna Sittard – AZ

AZ 1

04.10.2024

Alkmaar- AZ speelt in speelronde acht zijn verste uitwedstrijd van het seizoen in de Eredivisie tegen Fortuna Sittard. De aftrap vindt plaats op zondag 6 oktober om 20:00 uur in het Fortuna Sittard Stadion.

Vorige week liep AZ na een reeks van zes ongeslagen wedstrijden tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan. In eigen huis zette Troy Parrot op aangeven van Sven Mijnans zijn ploeg na 24 minuten spelen op een 1-0 voorsprong. Het doelpunt bleek niet voldoende: FC Utrecht scoorde twee goals en nam daardoor de drie punten mee naar huis. Hierdoor klommen de Domstedelingen, over AZ heen, naar de tweede plaats en staat de ploeg van hoofdtrainer Maarten Martens nu op plek drie met zestien punten uit zeven wedstrijden. 

Fortuna Sittard 
De tegenstander van aankomende zondag, Fortuna Sittard, staat op plek veertien op de ranglijst. Zij haalden tot dusver zeven punten uit zeven wedstrijden. De Limburgers wonnen de eerste twee wedstrijden in de Eredivisie van Go Ahead Eagles en Almere City FC, maar verloren vervolgens vier keer op rij. Afgelopen wedstrijd pakten ze een punt in de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam, dat duel eindigde in 1-1. 
 

Onderlinge confrontaties 
De komende wedstrijd wordt de 42e keer dat AZ en Fortuna Sittard elkaar treffen in een competitiewedstrijd, een relatief laag aantal gezien het feit dat beide clubs al lange tijd actief zijn in het betaald voetbal. Dit lage aantal ontmoetingen is echter te verklaren door de lange periodes waarin AZ en Fortuna op verschillende niveaus speelden. Zo zijn er bijvoorbeeld geen onderlinge competitiewedstrijden gespeeld in de jaren zeventig, toen de clubs zich in verschillende divisies bevonden. Ook tussen 2002 en 2018 kwamen de ploegen elkaar niet tegen in competitieverband, omdat Fortuna Sittard in lagere divisies speelde.  

Ongeslagen reeks tegen de Limburgers 
Sinds Fortuna Sittard in 2018 weer promoveerde naar het hoogste niveau van Nederland, is AZ nog ongeslagen tegen de Limburgers. Er werd elf keer tegen elkaar gespeeld, daarvan werden er tien gewonnen door de Alkmaarders en werd er één keer gelijk gespeeld. De laatste zeven duels werden allemaal winnend afgesloten. In de vorige editie kwam Fortuna op 1-0 voorsprong, maar de ploeg uit Alkmaar wist dit om te buigen naar een 1-2 overwinning. De doelpunten werden destijds gemaakt door Vangelis Pavlidis en Dani de Wit.  


Dani de Wit scoort de winnende goal tegen Fortuna Sittard (foto van Ed van de Pol) .


Laatste vijf ontmoetingen: 
2023 – 2024 | Fortuna Sittard – AZ (1-2) | Doelpunten: V. Pavlidis, D. de Wit 
2023 – 2024 | AZ – Fortuna Sittard (4-0) | Doelpunten: J. Clasie, V. Pavlidis, eigen doelpunt, T. Dantas 
2022 – 2023 | Fortuna Sittard – AZ (0-3) | Doelpunten: J. Odgaard, M. Kerkez, V. Pavlidis 
2022 – 2023 | AZ – Fortuna Sittard (3-1) | Doelpunten: D. de wit, eigen doelpunt, V. Pavlidis 
2021 – 2022 | Fortuna Sittard – AZ (1-2) | Doelpunten: S. Beukema, Y. Sugawara 

Alkmaars én Limburgs verleden 
Bert van Marwijk, een bekende naam in de voetbalwereld en tevens opa van huidig AZ'er Ruben van Bommel, heeft een verleden bij zowel AZ als Fortuna Sittard. Van Marwijk speelde voor AZ tussen 1975 en 1978 en was in die periode goed voor twintig doelpunten. In zijn laatste jaar won hij met zijn ploeg de KNVB Beker. Zo'n tien jaar later, in seizoen 1986-1987, kwam de linkspoot uit voor Fortuna Sittard, waar hij later tussen 1998 en 2000 ook als hoofdtrainer langs de lijn stond.  
In 1999 haalde Van Marwijk als hoofdtrainer van de club uit Limburg de finale van de KNVB Beker, op dat moment speelde ook Mark van Bommel, de vader van Ruben van Bommel, voor Fortuna. Hij was in die tijd één van de jongste debutanten ooit op het hoogste niveau van het voetbal. 

In de gouden jaren van AZ stond Georg Kessler tussen 1978 en1982 aan het roer bij de Alkmaarders. Hij werd in 1981 kampioen en hield in datzelfde jaar ook de KNVB Beker omhoog. Ook het jaar daarop werd De Dennenappel gewonnen. In het seizoen 1991-1992 was Kessler hoofdtrainer van Fortuna Sittard.  

In recentere jaren zijn Mats Seuntjens en Ben Rienstra bekend in beide kampen. Seuntjens speelde tussen 2016 en 2019 voor AZ, waar hij in 110 wedstrijden elf keer trefzeker was. Na een Turks avontuur keerde de Brabander terug in de Eredivisie toen hij een contract tekende bij Fortuna Sittard. Hier scoorde hij zestien goals in 79 wedstrijden. Rienstra speelde tussen 2015 en 2018 voor de ploeg uit Alkmaar en tussen 2020 en 2022 voor de Limburgers.


Mats Seuntjens namens AZ in actie tegen Fortuna Sittard 
 

Wedstrijdinformatie  
De wedstrijd tegen Fortuna Sittard wordt gespeeld op zondag 6 oktober om 20:00 uur in het Fortuna Sittard Stadion.  

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Alex Bos, bijgestaan door Cristian Dobre en Roan van Marrewijk als assistent-scheidsrechters aan de zijlijn. Thomas Hardeman fungeert als vierde official, terwijl Clay Ruperti en Marco Ribbink verantwoordelijk zijn voor de VAR.   
 
Fortuna Sittard - AZ is live te volgen via ESPN 1. Daarnaast is de wedstrijd te volgen via de sociale media-kanalen van AZ.