Terug naar overzicht

De tweehonderdste Europese wedstrijd: Athletic Club - AZ

AZ 1

01.10.2024

ALKMAAR- AZ staat voor een bijzondere mijlpaal in de clubgeschiedenis. De uitwedstrijd tegen Athletic Club in de UEFA Europa League markeert namelijk de tweehonderdste Europese wedstrijd van AZ en de honderdste Europese uitwedstrijd die donderdagavond wordt gespeeld.

Athletic Club, ook wel bekend als Athletic Bilbao, is een Spaanse voetbalclub uit de regio Baskenland en speelt zijn thuiswedstrijden in het beroemde San Mamés-stadion, dat vaak wordt aangeduid als 'La Catedral'. Sinds 2013 beschikt de club over een vernieuwd San Mamés, nadat het oude stadion – waarin sinds 1928 gevoetbald werd – werd vervangen. Het stadion biedt plaats aan 53.332 toeschouwers en vormt op 21 mei het decor voor de finale van de Europa League.

Baskische roots
De Baskische trots heeft een rijke geschiedenis en behoort samen met Real Madrid en FC Barcelona tot de enige drie clubs die sinds de oprichting van de Spaanse Primera División onafgebroken op het hoogste niveau hebben gespeeld. Eén van de bijzondere aspecten van Athletic Club is het feit dat zij zich sterk richt op spelers met Baskische roots. Deze filosofie heeft de club een unieke identiteit gegeven. Ook Europese ervaring ontbreekt zeker niet bij de Spaanse club. De Basken speelden in het verleden onder meer in de Champions League, Europa League, Europacup I en II, en de UEFA Cup.

Nederlands treffen
Athletic Club kwam al eerder in actie tegen een Nederlandse ploeg: in het seizoen 1978-1979 troffen ze Ajax, maar over twee wedstrijden was de Amsterdamse club te sterk. Tegen AZ hebben de Basken ook een eerdere historie. In het seizoen 2015-2016 stonden beide clubs tegenover elkaar in de groepsfase van de Europa League. Toen won AZ thuis met 2-1 dankzij een goal van Markus Henriksen en een eigen doelpunt, en eindigde de uitwedstrijd in een 2-2 gelijkspel. Joris van Overeem en Vincent Janssen waren destijds trefzeker voor AZ. Dit was tevens de laatste keer dat AZ in Spanje heeft gespeeld.


Joris van Overeem viert zijn doelpunt tegen Athletic Club in 2015 (foto van Ed van de Pol).

Resultaat Athletic Club
Tijdens de eerste speelronde van de UEFA Europa League heeft de Spaanse ploeg één punt bij elkaar gespeeld. De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Het was verdediger Aitor Paredes die voor Athletic Club de gelijkmaker binnen schoot. In de Spaanse competitie LaLiga staat de Baskische club momenteel op de vijfde plek onder Atlético Madrid. Athletic Club heeft acht wedstrijden gespeeld, waarvan vier gewonnen, twee verloren en één gelijk gespeeld. Deze resultaten geven de club veertien punten.

De laatste vijf Europese wedstrijden van AZ
AZ begon dit seizoen sterk in de UEFA Europa League. Hieronder een overzicht van de laatste vijf Europese wedstrijden gespeeld door AZ:

2024-2025: AZ – Elfsborg (3-2) | Doelpunten: Ruben van Bommel (2x) en Troy Parrott
2023-2024: Legia Warschau – AZ (2-0) 
2023-2024: AZ – HSK Zrjinski Mostar (1-0) | Doelpunt: Vangelis Pavlidis
2023-2024: Aston Villa – AZ (2-1) | Doelpunt: Vangelis Pavlidis
2023-2024: AZ – Aston Villa (1-4) | Doelpunt: Ibrahim Sadiq

Bekijk hieronder de hoogtepunten van onze laatste ontmoeting in Bilbao:

Een speciale avond in Bilbao
De wedstrijd tegen Athletic Club in Bilbao wordt dus niet zomaar een wedstrijd. Het is de tweehonderdste Europese wedstrijd en de honderdste Europese uitwedstrijd van AZ, een prachtige mijlpaal die laat zien hoe vaak de Alkmaarders inmiddels hebben mogen meespelen op het Europese toneel. 

Wedstrijdinformatie
De wedstrijd tussen Athletic Club en AZ wordt donderdag om 21:00 uur afgetrapt in het Estadio San Mamés.

Balázs Berke is de scheidsrechter voor de wedstrijd, met Vencel Tóth en Balázs Szert als assistent-scheidsrechters langs de zijlijn. Mihály Káprály vervult de rol van vierde official, terwijl Daniele Chiffi en Aleandro Di Paolo als videoscheidsrechters fungeren. 

Vanaf het nieuwe seizoen 2024-2025 is het UEFA Europees voetbal voor iedereen alleen te zien bij Ziggo Sport. Zit je al bij Ziggo? Dan kijk je Europees voetbal op kanaal 14, waar alle wedstrijden van Nederlandse clubs worden uitgezonden. Wil je alle Europese wedstrijden kunnen zien? Kies dan voor het extra zenderpakket Ziggo Sport Totaal. Ga voor meer info naar ziggo.nl/uefa.