Terug naar overzicht

Feiten en cijfers: AZ - Go Ahead Eagles

AZ 1

26.10.2024

ALKMAAR - Na een Europese avond wacht AZ de 300e thuiswedstrijd in de Eredivisie in het AFAS Stadion, tegen Go Ahead Eagles. De tiende speelronde van de Eredivisie zal op zondagavond om 20:00 uur plaatsvinden in het AFAS Stadion.

AZ speelde donderdagavond in Londen tegen Tottenham Hotspur in de derde Europese wedstrijd van de UEFA Europa League. De Alkmaarders verloren nipt met 0-1 door een benutte strafschop van Richarlison. De penalty werd toegekend na een overtreding van Maxim Dekker in het zestienmetergebied. Ondanks een veerkrachtige tweede helft, kon AZ de gelijkmaker niet forceren en ging de overwinning naar de Engelse topclub.

Go Ahead Eagles
Go Ahead Eagles, de tegenstander van aanstaande zondag, staat momenteel op de zevende plek in de Eredivisie met dertien punten, drie minder dan AZ. De Deventenaren, die aan het begin van het seizoen nog actief waren in de voorrondes van de Conference League, kenden een stroeve start door hun eerste twee wedstrijden te verliezen. Tot nu toe heeft Go Ahead Eagles vier keer gewonnen, met overwinningen tegen onder meer Sparta Rotterdam en FC Groningen. Daarnaast speelden ze gelijk tegen Ajax en leden ze vier nederlagen, waaronder tegen PSV en afgelopen zaterdag tegen Feyenoord, dat met 1-5 te sterk bleek.

Onderlinge confrontaties
Aankomende zondag staat de 59e ontmoeting in de competitie tussen AZ en Go Ahead Eagles op het programma. Niet alle duels zijn echter gespeeld op het hoogste niveau, want tien van deze wedstrijden vonden plaats in de Eerste Divisie. In het seizoen 1972-1973 maakte Kees Kist zijn eerste competitiedoelpunt voor AZ tijdens de uitwedstrijd tegen de Deventenaren. Opvallend is dat AZ en Go Ahead Eagles in het seizoen 1978-1979 twee keer binnen twee dagen tegenover elkaar stonden. Dit kwam door het paasweekend, wat zorgde voor een dubbel programma. Beide confrontaties werden gewonnen door de Alkmaarse ploeg.


Van Bommel na de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles in 2023 (Foto van Ed van de Pol).

Laatste vijf ontmoetingen
2023 - 2024 | Go Ahead Eagles - AZ (0 - 3) | Doelpunten: Mijnans, Sadiq, Van Brederode
2023 - 2024 | AZ - Go Ahead Eagles (5 - 1) | Doelpunten: Van Bommel, Pavlidis, Clasie, De Wit, Lahdo
2022 - 2023 | Go Ahead Eagles - AZ (1 - 4) | Doelpunten: Sugawara, Mihailovic, Buurmeester, Pavlidis
2022 - 2023 | AZ - Go Ahead Eagles (2 - 0) | Doelpunten: Pavlidis, Van Brederode
2021 - 2022 | Go Ahead Eagles - AZ (1 - 4) | Doelpunten: Beukema (2x), Pavlidis (2x)

Bekend aan beide kanten
Iemand die recent nog voor AZ speelde, is Sam Beukema. De centrale verdediger heeft ook een belangrijke rol vervuld bij Go Ahead Eagles, waar hij tussen 2017 en 2021 actief was. Als aanvoerder hielp hij de ploeg uit Deventer aan promotie naar de Eredivisie in de laatste speelronde van dat seizoen. In 2021 maakte Beukema de overstap naar AZ, waar hij zich snel wist te onderscheiden. Tijdens een wedstrijd tegen Fortuna Sittard scoorde hij het 2500e doelpunt van de Alkmaarders in de Eredivisie, waarmee hij een bijzondere mijlpaal voor de club op zijn naam schreef. Daarnaast scoorde hij in het seizoen 2021-2022 twee keer tegen zijn oude club.


Sam Beukema voor AZ tegen Go Ahead Eagles in 2022.

Een andere bekende voor beide clubs is Martin Haar. De oud-voetballer speelde tussen 1971 en 1977 voor het eerste elftal van Go Ahead Eagles, nadat hij eerder de jeugdopleiding van de Deventenaren doorliep. Van 1983 tot 1986 droeg hij het shirt van AZ. In 2011 vormde Haar samen met zijn zoon een assistent trainersduo bij de Alkmaarders. In 2015 nam Haar zelfs kortstondig de rol van interim-hoofdtrainer op zich, na het vertrek van Gertjan Verbeek. De 72-jarige oud-prof is niet meer weg te denken bij AZ. Na twee jaar als assistent-trainer bij het eerste en hoofdtrainer van Jong AZ te hebben gewerkt, is hij nog altijd actief in de voetballerij. Momenteel traint hij de Onder 19 van de Alkmaarse club.

Naast Sam Beukema en Martin Haar zijn er nog andere bekende namen die voor beide ploegen hebben gespeeld. Zo kwamen onder anderen Bert van Marwijk, Demy de Zeeuw en Georginio Wijnaldum in het shirt van de Alkmaarders in actie.

Wedstrijdinformatie
De wedstrijd AZ - Go Ahead Eagles wordt zondag 27 oktober om 20:00 uur afgetrapt in het AFAS Stadion.

Scheidsrechter Richard Martens heeft zondag de leiding over de wedstrijd, geassisteerd door Marco Ribbink en Luc de Koning. Stan Teuben treedt op als vierde official. In Zeist zullen Marc Nagtegaal en zijn assistent Johan Balder de rol van (assistent-)VAR vervullen.

De wedstrijd AZ - Go Ahead Eagles is live te volgen via ESPN en de sociale media-kanalen van AZ. Tickets zijn hier te koop!