AZ Vrouwen verliezen van Ajax na vroege tegentreffers

AZ Vrouwen

06.10.2024

ALKMAAR- De AZ Vrouwen leden zondagmiddag tegen Ajax de eerste nederlaag van het seizoen. In het AFAS Stadion eindigde een intensief duel in 1-2 voor de Amsterdammers. Het enige doelpunt aan Alkmaarse zijde werd gemaakt door Romaissa Boukakar.

De ploeg van AZ-trainer Wouter de Vogel opende het seizoen met een 1-1 gelijkspel tegen Feyenoord. Keepster Femke Liefting keerde terug van het WK Onder-20 en kon haar plek onder de lat weer innemen. Ook Mirte van Bentum en Pleun Groot konden rekenen op een basisplaats na een goede invalbeurt tegen Feyenoord. Wisselspeelsters Kealyn Thomas en Fieke Kroese maakten hun officiële debuut voor de club uit Alkmaar.

Eerste mogelijkheden voor Ajax
In het AFAS Stadion begon Ajax beter aan de wedstrijd, met een grote kans in de eerste minuut voor Lotte Keukelaar. De buitenspeelster werd bereikt in het zestienmetergebied, maar keepster Liefting kwam haar doel uit en voorkwam een vroege achterstand. Kort daarna werd een poging van Lily Yohannes geblokt door AZ-verdedigster Maudy Stoop, en schoten Nadine Noordam en Olivia Rademaker over het Alkmaarse doel.

Afstandsschot Van Lunteren
Het eerste gevaar van de thuisploeg kwam na een kwartier spelen via Desiree van Lunteren. De aanvoerster werd op het middenveld aangespeeld door Manique de Vette en haalde uit van een meter of twintig, maar haar schot ging over.

Twee doelpunten in twee minuten
Halverwege de eerste helft kwam de openingsgoal op naam van Tiny Hoekstra. De Amsterdamse aanvalster werd door het midden bereikt door Danique Noordman, kreeg alle ruimte en passeerde Liefting in de verre hoek: 0-1. Nog geen minuut later was Hoekstra opnieuw trefzeker. Na balverlies in het eigen zestienmetergebied van AZ kwam de bal bij Keukelaar, die Hoekstra aanspeelde, waarna zij vrij kon inschieten: 0-2.

Aansluitingstreffer AZ
Met een half uur op de klok kwam de aansluitingstreffer van de Alkmaarders uit een standaardsituatie. Een hoekschop van Floor Spaan werd door Van Lunteren met het hoofd voor het doel gebracht, waarna Boukakar van dichtbij de 1-2 binnenkopte. Op slag van rust kreeg Boukakar ook een grote kans op de gelijkmaker. De Marokkaanse jeugdinternational werd bereikt met een steekpass van Spaan, maar Ajax-keepster Van Eijk kwam uit haar doel en kon het schot van Boukakar onschadelijk maken.

Kansen begin tweede helft
In de tweede helft was de eerste mogelijkheid voor AZ. Een slimme diepe bal van Spaan bereikte Mirte van Bentum. De vleugelaanvalster haalde uit in het strafschopgebied, maar Ajax-aanvoerster Sherida Spitse kon ternauwernood haar voet ertussen krijgen en blokte de inzet. Aan de andere kant creëerden de hoofdstedelingen een serieuze kans toen Yohannes oog in oog met Liefting kwam, maar de bal rakelings naast schoof.

In slotfase dichtbij de 2-2
Via Danique Tolhoek gingen de bezoekers in de slotfase op zoek naar een derde treffer. De spits brak door, omspeelde Liefting en schoot vervolgens in het zijnet. Vlak voor het einde van de wedstrijd kwamen de Alkmaarders bijna op gelijke hoogte. In het Amsterdamse zestienmetergebied kwam de bal via invalster Ilvy Zijp plotseling voor de voeten van een andere invalster: Kealyn Thomas. Laatstgenoemde aarzelde niet en schoot op doel, maar haar poging werd gestopt door Van Eijk. Hierdoor bleef de gelijkmaker uit en leed AZ haar eerste nederlaag van het seizoen: 1-2.

AZ Vrouwen - Ajax Vrouwen | 1-2 (1-2)
Azerion Vrouwen Eredivisie

Opstelling AZ Vrouwen: Femke Liefting; Camie Mol (86. Fieke Kroese), Karlijn Woons, Maudy Stoop, Fleun Groot; Manique de Vette (76. Jasmijn van Uden), Desiree van Lunteren (86. Bo op de Weegh), Isa Colin; Mirte van Bentum (76. Kealyn Thomas), Floor Spaan, Romaissa Boukakar (59. Ilvy Zijp).

Opstelling Ajax Vrouwen: Regina van Eijk; Isa Kardinaal, Daliyah de Klonia, Sherida Spitse, Danique Noordman; Lily Yohannes, Nadine Noordam, Olivia Rademaker (86. Deau den Turk); Tiny Hoekstra, Danique Tolhoek (86. Mirte van Koppen), Lotte Keukelaar (74. Bente Jansen).

Scoreverloop: 18. Hoekstra (0-1), 20. Hoekstra (0-2), 31. Boukakar (1-2).
Gele kaarten: Woons, Groot (AZ).