Terug naar overzicht

AZ gaat onderuit in Sittard

AZ 1

06.10.2024

SITTARD- AZ kwam zondagavond niet langs Fortuna Sittard en verloor in Limburg met 1-0. Het enige doelpunt van de avond kwam op naam van Rodrigo Guth.

Maarten Martens kon zondagavond niet beschikken over Jordy Clasie en Kristijan Belic. Zij keerden met lichte klachten terug uit Spanje. Zico Buurmeester begon voor Clasie op het middenveld. Ibrahim Sadiq keerde terug van een blessure: hij startte vanaf de aftrap.

Poging van Parrott
De eerste helft kende weinig grote kansen. Aan de kant van de Limburgers waren het Makan Aïko en Jasper Dahlhaus met de grootste mogelijkheden. Hun schoten werden gestopt door Rome-Jayden Owusu-Oduro. De grootste kans voor AZ kwam op naam van Troy Parrott. De Ierse spits kreeg een mooi balletje van Ibrahim Sadiq, waarna Parrott uithaalde. Mattijs Branderhorst voorkwam echter dat AZ op voorsprong kwam. Ruben van Bommel leek nog iets met de afvallende bal te kunnen, maar dat leverde weinig op.

VAR-ingreep
Op slag van rust greep VAR Clay Rupert in. Scheidsrechter Jochem Kamphuis werd naar het scherm geroepen en constateerde dat hij een overtreding van Maxim Dekker over het hoofd had gezien. De leidsman gaf een strafschop en een gele kaart voor Dekker. Alen Halilovic ging achter de bal staan, maar hij mistte. De Kroaat schoot op de bal en daardoor gingen met beide ploegen met een 0-0 tussenstand naar de rust.

Achterstand
Even leek het erop dat AZ wat meer mogelijkheden ging creëren. Zo was Zico Buurmeester met een heerlijke knal dichtbij, maar zijn schot ging rakelings langs het doel van de Limburgers. Daarnaast was Mijnans in de buurt van een treffer. Met nog een klein kwartier op de klok was het echter Fortuna Sittard dat toch op voorsprong kwam. Vanuit een hoekschop was het Rodrigo Guth die binnen kopte: 1-0. Helaas bleef het zondagavond bij die 1-0.   

Interlandperiode
Komend weekend staat er geen wedstrijd op het programma. Dat komt door de interlandperiode die voor de deur staat. Namens AZ zullen onder meer Troy Parrott afreizen naar het Ierse nationale elftal en David Møller Wolfe naar Noorwegen. Na de interlandperiode treedt AZ op zaterdag 19 oktober aan tegen PSV.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Fortuna Sittard – AZ | 1-0 (0-0)
Eredivisie

Opstelling Fortuna Sittard: Mattijs Branderhorst; Ivo Pinto, Rodrigo Guth, Shawn Adewoye, Jasper Dalhaus; Samuel Bastien (90. Samuel Bastien), Ryan Fosso, Loreintz Rosier; Alen Halilovic (77. Syb van Ottele), Makan Aïko (77. Ante Erceq), Ezequiel Bullaude.

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owuso-Oduro; Denso Kasius (69. Seiya Maikuma), Maxim Dekker (82. Lequincio Zeefuik), Alexandre Penetra, David Møller Wolfe; Zico Buurmeester, Peer Koopmeiners, Sven Mijnans; Ibrahim Sadiq (69. Mayckel Lahdo), Troy Parrott (69. Mexx Meerdink), Ruben van Bommel (82. Jayden Addai). 

Scoreverloop: 78. Guth (1-0).
Gele kaarten: Alen Halilovic, Makan Aïko, Ante Erceq (Fortuna Sittard), Maxim Dekker (AZ).  
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
VAR: Clay Ruperti