Terug naar overzicht

AZ en AFAS lanceren de campagne 'Hartbewakers' voor een hartveilig voetbalmilieu

Laatste Nieuws

07.10.2024

ALKMAAR– AZ en AFAS Software starten samen de campagne Hartbewakers. Deze campagne sluit aan bij een initiatief van de Hartstichting en de KNVB, in samenwerking met de Nederlandse Reanimatie Raad om bewustwording te creëren voor een hartveilig leef- en sportklimaat. In samenwerking met lokale partners, zoals het Noordwest Ziekenhuis en Medivice, krijgen spelers, supporters en trainers een educatief programma aangeboden.

Het doel van de campagne is om zoveel mogelijk AZ-voetbalfans bewust kennis te laten maken met reanimeren en daarbij het noodzakelijke gebruik van een AED. Hierbij is snelheid van cruciaal belang, omdat bij een hartstilstand iedere seconde telt. Door snel en kundig te reanimeren en een AED te gebruiken, wordt de overlevingskans aanzienlijk verhoogd.

Bewustwording belangrijk
Robert Eenhoorn, Algemeen Directeur AZ: "Met de Hartbewakers-campagne willen we samen met onze partners ervoor zorgen dat iedereen – van spelers tot supporters – zich bewust is van het belang van reanimatie en AED’s. Ieder leven telt, en met dit initiatief dragen we bij aan een hartveilige omgeving, zowel binnen als buiten het stadion."

Marianne Spoelstra, Programma Manager AED's & Woordvoerder Hartstichting: "Hoe meer mensen weten hoe ze moeten reanimeren, hoe groter de kans om levens te redden. Samen met AZ, AFAS en andere partners willen we een hartveilige omgeving creëren, niet alleen in het stadion, maar ook daarbuiten. Het is fantastisch om te zien hoe alle betrokkenen zich inzetten om de hartveiligheid in Nederland te vergroten.”

Samenwerking met AFAS voor een hartveilige omgeving
De campagne wordt ondersteund door AFAS Software, de naamgever van het AZ Stadion en official partner van AZ. "Met deze campagne willen we vooral het bewustzijn rondom hartveilig voetballen vergroten. Wij vinden het hartverwarmend om via AZ, supporters en amateurclubs in beweging te krijgen om na te denken over de veiligheid in hun eigen omgeving. We zullen daarnaast AED’s beschikbaar stellen, die zichtbaar in en rondom het AFAS Stadion worden geplaatst, zodat ook op niet-wedstrijddagen de omgeving extra veilig is”, aldus Martijn Delahaye, Directeur Marketing & Communicatie bij AFAS Software.

Een selectie van maximaal 40 supporters die zich aanmelden voor een reanimatiecursus, wordt opgeleid door gecertificeerde trainers van de Nederlandse Reanimatie Raad, de Hartstichting en Medivice. Na afloop ontvangen zij een officieel certificaat en dragen zo bij aan de hartveiligheid, zowel in het stadion als daarbuiten. Hoe meer mensen kunnen reanimeren, hoe groter de kans om levens te redden.

Veilig voetballen bij AZ en daarbuiten
Vanaf 16 oktober, tijdens World Restart a Heart Day, organiseren AZ en AFAS een winactie waarbij een AED wordt weggegeven aan een Nederlandse amateurclub. De winnaar mag deze AED laten plaatsen bij een voetbalvereniging naar keuze en wordt daarmee de hartbewaker van zijn of haar club.

Hart voor de club
De Hartbewakers-campagne richt zich ook op supporters die zich met hart en ziel inzetten voor de club: seizoenkaarthouders, vrijwilligers en iedereen die een hart heeft voor AZ. AZ roept iedereen op om tijdens de wedstrijd AZ – PSV op 19 oktober in het rood gekleed te komen, om samen als één team, in onze eigen kleur, achter de spelers en de club te staan.

Meld je aan als Hartbewaker