AZ Vrouwen verliezen van Heerenveen

11.05.2024

WIJDEWORMER- Op een zonnig AFAS Trainingscomplex stond zaterdagmiddag het laatste Azerion Vrouwen Eredivisie duel van het seizoen op het programma voor de AZ Vrouwen. Heerenveen wist uiteindelijk in blessuretijd de overwinning binnen te slepen: 1-2. Aan AZ-zijde was Romaissa Boukakar trefzeker.

Floor Spaan ontbrak wegens medische redenen bij AZ, waardoor Isa Dekker aan de aftrap verscheen. Daarnaast keerde ook Femke Liefting terug bij de wedstrijdselectie na een periode van afwezigheid door een hersenschudding. De keepster nam plaats op de bank.

Eerste helft
De eerste helft was er een van vele kansen. Vooral de thuisploeg kreeg meermaals de mogelijkheid om de score te openen. Zo miste Veerle van der Most de scherpte in de afronding na een mooie actie via Isa Dekker en Desiree van Lunteren. Daarnaast kreeg Boukakar, die afgelopen week nog haar eerste profcontract tekende voor de club, een aantal grote kansen. Het lukte haar echter niet om één van deze om te zetten in een goal, mede dankzij een aantal goede reddingen van Heerenveen-keepster Jasmijn Resink.

Openingsgoal
Vlak na rust lukte het de AZ Vrouwen uiteindelijk om de ban te breken. Een knappe voorzet van Dekker kon bij de tweede paal binnen worden gekopt door Boukakar, die daarmee tekende voor de openingsgoal.

Debuut
In de 66e minuut was er een mooi moment voor AZ-speelster Ilvy Zijp. Zijp raakte vorig jaar zwaar geblesseerd en maakte zaterdag na een revalidatie van bijna een jaar haar debuut voor de AZ Vrouwen.

Gelijkmaker
Enkele momenten later lukte het Heerenveen vrijwel uit het niets om op gelijke hoogte te komen. De Alkmaarse verdediging stond niet op te letten en Dewi Snippe kon profiteren.

Late tegentreffer
Na de gelijkmaker lukte het AZ lastig om kansen te creëren. Aan het eind van de reguliere speeltijd was invaller Karlijn Woons wel dichtbij. Een voorzet van Van Lunteren kopte de verdedigster rakelings over het doel heen. De wedstrijd leek af te streven op een gelijkspel, maar in blessuretijd lukte het de bezoekers toch om de volle buit binnen te slepen. Een afstandsschot van Werther belandde achter Netty Booms in het doel.

Einde seizoen
De hernieuwde AZ Vrouwen eindigen hun eerste seizoen in de Azerion Vrouwen Eredvisie op de negende plaats, achter Feyenoord Vrouwen.
Het einde van dit seizoen markeert ook het einde van een periode bij de club voor een aantal speelsters van de AZ Vrouwen. AZ dankt Annemiek Kruijthof, Isa Dekker, Kim Smal, Sanne Peereboom en Yaël Mollink voor hun inzet voor de club en wenst hen veel succes in hun verdere carrière.

AZ Vrouwen – sc Heerenveen 1-2 (0-0)
Azerion Vrouwen Eredivisie

Opstelling AZ Vrouwen: Netty Booms; Camie Mol, Djoeke de Ridder (76. Karlijn Woons), Maudy Stoop, Robin Blom; Isa Colin, Desiree van Lunteren, Manique de Vette (82. Annemiek Kruijthof); Romaissa Boukakar (66. Sanne Peereboom), Veerle van der Most (66. Bo op de Weegh), Isa Dekker (66. Ilvy zijp).

Opstelling sc Heerenveen: Jasmijn Resink; Dewi Snippe, Iris Teijema, Fenna Meijer, Elize van Vilsteren; Ana Nassette, Jet van Beijeren (88. Marjolein Smit), Chantal Schouwstra; Demi Werther, Janneke Ennema, Lyanne Iedama (56. Sanne van der Velde).

Scoreverloop: 54. Boukakar 1-0, 67. Snippe 1-1, 90+6. Werther 1-2.
Gele kaarten: Nassette (Heerenveen).
Scheidsrechter: Julia van Es