Terug naar overzicht

AZ speelt gelijk en eindigt op plek vier

AZ 1

19.05.2024

ALKMAAR- AZ sloot zondagmiddag het seizoen af met een gelijkspel tegen FC Utrecht. In het AFAS Stadion gingen de Alkmaarders met een 3-0 voorsprong de rust in. Aan het begin van de tweede helft werd Dani de Wit bestraft met een directe rode kaart. De bezoekers kwamen vervolgens terug in de wedstrijd waardoor het duel eindigde in een 3-3 gelijkspel. Mees de Wit, Ruben van Bommel en Vangelis Pavlidis waren trefzeker namens AZ. Met zijn 29ste doelpunt van het seizoen legde de Griek daarmee beslag op de topscorerstitel van de Eredivisie. De Alkmaarders eindigen het seizoen op de vierde plaats, die na de zomer recht geeft op een plek in de Europa League.

Ten opzichte van de vorige Eredivisie-wedstrijd tegen Go Ahead Eagles begon AZ met één wijziging in de basiself. Aanvoerder Jordy Clasie keerde terug op het veld na blessureleed verving daarmee Kristijan Belić.

Eerst gevaar van Utrecht
Onder toeziend oog van een afgeladen AFAS Stadion was het eerste gevaar van de bezoekers. Het schot van FC Utrecht-spits Sam Lammers was tussen tussen de palen, maar daar stond ook Mathew Ryan. De sluitpost griste de doelpoging uit de lucht.

Eerbetoon
Het eerste speelkwartier werd verder gekenmerkt door een eerbetoon aan Dani de Wit. In de elfde minuut klonk er luid applaus en gezang voor de AZ’er, die naar alle waarschijnlijk bij de club gaat vertrekken. Even later ging de blik kort van het veld naar de lucht, waar een vliegtuigje namens de supportersvereniging en Ben-Side Loyals met spandoek langs vloog om Algemeen Directeur Robert Eenhoorn te bedanken voor zijn jaren in Alkmaarse dienst. 

Tweemaal in twee minuten
AZ zette vervolgens aan en scoorde tweemaal in twee minuten. De openingstreffer van de middag kwam op naam van Mees de Wit. Via de linkerflank passeerde de verdediger doelman Vasilis Barkas met een schot in de verre hoek. Een minuut later was het alweer raak: Van Bommel verschalkte de Utrecht-goalie met een bekeken lobje. 


Prachtgoal
Voor de rust lag er nog een Alkmaarse prachtgoal in het verschiet. Iets voorbij de middellijn gaf Yukinari Sugawara een lange bal op Pavlidis, die de bal vervolgens rechtstreeks inkopte. Ontlading volgde bij de Griek, die zijn 29e doelpunt van het seizoen mocht vieren.

Tegentreffer en rode kaart
Het begin van de tweede helft verliep minder voortvarend. Wegens een verkeerde terugspeelbal van Riechedly Bazoer kon Othmane Boussaid de 1-3 binnenschieten. Vijf minuten later werd een tackle van Dani de Wit bestraft met een directe rode kaart, waardoor AZ verder moest met tien man.

 


Gelijkspel
De Utrechters wisten vervolgens gebruik te maken van de extra ruimte die ontstond en kwamen terug in de wedstrijd via Lammers. Na een voorzet van Souffian El Karouani kopte de Utrechtse spits raak: 3-2. Tien minuten voor het einde viel ook nog de gelijkmaker. Invaller Victor Jensen kwam oog in oog met Ryan en faalde niet: 3-3. Vlak voor tijd werd een doelpunt van Marouan Azarkan afgekeurd wegens buitenspel en zo bleef het 3-3.

 

Vierde plek en topscoorder
Met dit resultaat eindigt AZ op de vierde plek in de Eredivisie en zal het volgend seizoen deelnemen aan de Europa League. Spits Pavlidis maakte vandaag zijn 29ste doelpunt van het Eredivisie-seizoen en is daarmee gedeeld topscoorder samen met PSV'er Luuk de Jong.


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ - FC Utrecht | 3-3 (3-0)

Eredivisie

Opstelling AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Alexandre Penetra, Riechedly Bazoer (77. Bruno Martins Indi), Mees de Wit (64. David Moller Wølfe); Jordy Clasie (79. Tiago Dantas), Dani de Wit, Sven Mijnans; Ibrahim Sadiq, Vangelis Pavlidis (77. Ernest Poku), Ruben van Bommel (64. Denso Kasius).

Opstelling FC Utrecht: Vasilis Barkas; Souffian El Karouani, Ryan Flamingo, Mark van der Maarel (64. Jeppe Okkels), Hidde ter Avest (72. Niklas Vesterlund); Zidane Iqbal (89. Oscar Fraulo), Jens Toornstra, Can Bozdogan; Othmane Boussaid (72. Victor Jensen), Sam Lammers, Taylor Booth (72. Marouan Azarkan).

Scoreverloop: 15. Mees de Wit 1-0, 16. Ruben van Bommel 2-0, 37. Vangelis Pavlidis 3-0, 55. Boussaid 3-1, 71. Lammers 3-2, 81, Jensen.
Gele kaarten: Pavlidis, Sadiq (AZ).
Rode kaart: D. de Wit (AZ).
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
VAR: Jochem Kamphuis
Toeschouwers: 18.937

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl