Terug naar overzicht

Op de Weegh leest voor tijdens Scoor een Boek!

Foundation

14.03.2024

ALKMAAR- Het sportieve leesproject Scoor een Boek! is op 4 maart van start gegaan in de groepen 4 en 5. De AZ Foundation en Bibliotheek Kennemerwaard bundelen al meerdere jaren hun krachten tijdens dit project. Als onderdeel van het project kwam AZ Vrouwen-speelster Bo op de Weegh langs om voor te lezen op haar oude basisschool.

Inmiddels zijn er ruim 1.500 leerlingen gestart met Scoor een Boek! In de klassen wordt fanatiek gelezen. Hierbij staat het leesplezier voorop. Al lezend werken de leerlingen de komende weken aan diverse opdrachten, waarmee zij in totaal tien letters kunnen verzamelen. Met die letters kunnen de leerlingen een woord ontcijferen. Hebben zij het juiste woord en verwerken zij dit in een vrije opdracht, dan maken zij kans om met de hele klas een uitje naar AZ te winnen. Tussen de opdrachten door worden zij aangemoedigd door Herry en Berry, de mascottes van AZ. Scoor een Boek! duurt in totaal vijf weken.

AZ-bezoek bij de Adelbertus
Al na één week zijn er veel stickers geplakt in de klassen van basisschool de Sint Adelbertus. Als verrassing kwam daarom een geheime lezer een hoofdstuk uit Mama is profvoetballer voorlezen. Dat was niemand minder dan aanvalster Op de Weegh van AZ Vrouwen. Voor haar één en al herkenning, want op deze school heeft Op de Weegh zelf ook leren lezen. Herry en Berry kwamen mee en zetten de gymzaal vol leerlingen op stelten. Daarna las Bo het eerste hoofdstuk voor. Het boek is achtergebleven op de school zodat de kinderen zelf verder kunnen lezen. De aanvalster moedigde aan het einde van de ochtend de kinderen aan om zowel op het veld als buiten het veld te blijven scoren!

Samenwerking AZ en Bibliotheek Kennemerwaard
Scoor een Boek! is een samenwerkingsproject van de AZ Foundation en Bibliotheek Kennemerwaard. Door goed te lezen wordt de taalbeheersing vergroot en dat is de basis voor zelfstandigheid. Lezen verbetert de concentratie en zorgt voor een gezonde levensstijl. Dit project zorgt ervoor dat kinderen (en later volwassenen) beter kunnen deelnemen aan de maatschappij en dat is een belangrijke doelstelling van zowel de AZ Foundation als Bibliotheek Kennemerwaard.