Internationals: Van Bommel trefzeker & clean sheet Ryan

27.03.2024

ALKMAAR- Liefst negen AZ'ers komen deze interlandperiode in actie voor hun nationale team. Zo jaagt Vangelis Pavlidis met Griekenland op een EK-ticket en zit Wouter Goes voor het eerst bij Jong Oranje. Mathew Ryan en Yukinari Sugawara spelen met hun land WK-kwalificatieduels.

DINSDAG
Noorwegen - Slowakije | 1-1

David Møller Wolfe heeft zijn tweede interland voor Noorwegen te pakken. In een oefenwedstrijd tegen Slowakije viel de linksback in de 62e minuut in. Møller Wolfe speelde met zijn land uiteindelijk met 1-1 gelijk tegen de Slowaken.

Georgië - Griekenland | *0-0
In een allesbeslissende wedstrijd voor een EK-ticket hield bondscoach Gustavo Poyet Eredivisie-topscorer Vangelis Pavlidis 120 minuten op de bank. Er moest uiteindelijk een penaltyserie aan te pas komen, waarin Georgië aan het langste eind trok en een EK-ticket bemachtigde.

Libanon - Australië | 0-5
Met aanvoerder Mathew Ryan op doel heeft Australië de vierde overwinning uit vier geboekt in de WK-kwalificatiegroep. Voor de doelman betekende het tevens zijn vierde clean sheet, waarmee hij nu op in totaal 36 clean sheets als Australisch international staat.

MAANDAG:
Jong Moldavië - Jong Oranje | 0-3
In het EK-kwalificatieduel van Jong Oranje met Jong Moldavië had Ruben van Bommel opnieuw een basisplek. Bij rust stond het al 0-2 voor de ploeg van Michael Reiziger en na de rust nam Van Bommel het slotakkoord voor zijn rekening. Na een fraaie combinatie schoot hij rustig binnen. In de 60e minuut wisselde Reiziger en kwamen Wouter Goes, Myron van Brederode en Ernest Poku het veld in. Zodoende kwamen opnieuw alle AZ'ers in actie in de zevende overwinning van Jong Oranje in de EK-kwalificatiegroep.

VRIJDAG:
Noorwegen - Tsjechië | 1-2
David Møller Wolfe bleef vrijdag op de bank in het vriendschappelijke duel tussen Noorwegen en Tsjechië. Hij zag zijn teamgenoten op een 1-0 voorsprong komen, maar daarna hoe de Tsjechen het duel met 1-2 wonnen.

DONDERDAG:
Jong Oranje - Jong Noorwegen | 1-2
Debutant Wouter Goes had evenals clubgenoten Ruben van Bommel, Myron van Brederode en Ernest Poku donderdag een basisplaats bij Jong Oranje. De ploeg van Michael Reiziger speelde in Nijmegen een oefenduel met Noorwegen. De oranjebeloften kenden een alles behalve goede start, want al na twee minuten waren de Noren trefzeker. Een klein kwartier later scoorde Van Bommel de gelijkmaker, maar de tegenstander trok door een goal in de tweede helft aan het langste eind: 1-2.

Griekenland - Kazachstan | 5-0
Vangelis Pavlidis kwam donderdag niet in actie voor Griekenland. De spits bleef in het EK-kwalificatieduel met Kazachstan de hele wedstrijd op de bank, maar zag zijn team wel met 5-0 winnen.

Australië - Libanon | 2-0
AZ-goalie Mathew Ryan stond bij Australië als aanvoerder tussen de palen. In het WK-kwalificatieduel met Libanon hield de sluitpost de nul. Namens The Socceroos opende Keanu Baccus (St. Mirren) na vijf minuten de score en zorgde Kyle Rowles (Hearts) na rust voor de beslissing: 2-0.

Portugal Onder 20 - Tsjechië Onder 20 | 2-2
Ook Gonçalo Esteves bleef op de bank. Zonder de vleugelverdediger speelde Portugal Onder 20 in de Elite League Onder 20 met 2-2 gelijk tegen Tsjechië.

Japan - Noord-Korea | 1-0
Met Sugawara in de basis boekte ook Japan een WK-kwalificatiezege. In het Japan National Stadium in Tokyo werd Noord-Korea met 1-0 verslagen. Ao Tanaka (Fortuna Düsseldorf) maakte vroeg in de wedstrijd de enige treffer. Sugawara speelde 74 minuten mee.