Terug naar overzicht

AZ verlengt met jeugdtrainer De Boer

Laatste Nieuws

26.03.2024

ZAANSTAD- AZ gaat langer door met Ivar de Boer. De jeugdtrainer - die samen met Tim Appel de leiding heeft over AZ Onder 12 - ondertekende dinsdag op het AFAS Trainingscomplex een nieuwe verbintenis tot medio 2027. Naast het trainerschap gaat de 23-jarige Heemskerker zich binnen de AZ Jeugdopleiding nu ook op inzichtelijke vaardigheden richten.

De Boer tekende begin 2023 zijn eerste contract bij AZ. De trainer had destijds bij ADO'20 nog de leiding over een eigen team. Tegelijk was hij toen assistent bij AZ's Onder 13-selectie en stond hij wekelijks op het veld bij de AZ Voetbalschool in de Regio. Met zijn dienstverband bij AZ werd voor hem toen de cirkel rond. Van 2011 tot 2017 was hij namelijk zelf speler van de Alkmaarse opleiding. Sinds afgelopen zomer werkt hij met AZ Onder 12. 

De Boer: 'Super leerzaam'
“Het is een jaar vol indrukken geweest”, vertelt De Boer. “Iedere dag kom ik met veel energie naar AZ en ga ik aan het einde van de dag weer terug met nieuwe inzichten. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik veel te leren heb en zo nog beter mijn werk kan doen. Ik spar veel met andere trainers en sta regelmatig bij hen op het veld. Zo ben ik naast trainer van de Onder 12-selectie ook nog assistent bij Onder 15 en ga ik iedere zondag langs locaties van de AZ Voetbalschool. Die coördineer ik samen met Dico Blei (trainer AZ Onder 13, red) en daar spreek ik dan weer andere trainers die nieuwe inzichten kunnen geven. Allemaal super leerzaam en zo word ik iedere dag weer een completere trainer, met als doel een onderbouwspecialist te worden.”

Inzichtelijke vaardigheden
Ook gaat De Boer zich de komende drie jaar richten op de inzichtelijke vaardigheden van jeugdspelers. “Dat gaat onder meer over het herkennen van ruimtes op het veld, hoe je die kunt aanvallen en het spel kunt verplaatsen. Aan de hand van videobeelden gaan we dat heel inzichtelijk maken en zo een database opbouwen. Los van onze eigen analyses komen daarin ook ideaalbeelden van clubs en spelers over de hele wereld. De inzichtelijke vaardigheden staan daarin centraal en zo kunnen we per individu naar verbeterpunten kijken. Dat proces gaat ook bijdragen aan mijn kennis en ontwikkeling. De rode draad daarin blijft het continu zoeken naar nieuwe inzichten en verbetering.”

Brandenburg: 'Veel bereidheid'
"Ivar beschikt over de karaktereigenschappen die we bij AZ belangrijk vinden", begint Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. "Hij is gepassioneerd, werkt gestructureerd en beschikt over veel aanpassingsvermogen. Naast zijn talent als trainer laat hij veel bereidheid zien en toont hij aan te kunnen werken volgens de visie en principes van AZ. Hij is een jongen uit de regio die midden in zijn eerste seizoen als trainer bij AZ zit. Daarover zijn we hartstikke tevreden en we vinden het dan ook belangrijk hem voor de club te behouden. De komende jaren gaat hij met zijn aanvullende rol een nog grotere rol binnen de AZ Jeugdopleiding spelen. Daarmee gaat hij zelf weer andere en nieuwe vaardigheden verder ontwikkelen en kan hij daarin ook onze spelers nog beter helpen."

Foto's: Ed van de Pol / edvandepol.nl