Terug naar overzicht

Seizoensoverzicht AZ: 2023-2024 in het kort

AZ 1

13.06.2024

ALKMAAR- Voor het eerste elftal van AZ was het een seizoen waarin het wederom streed op meerdere fronten. Na 47 officiële wedstrijden in de Eredivisie, Conference League en KNVB Beker kan er een streep onder het seizoen 2023-2024.

Nieuwe gezichten
Direct na het afronden van het voorgaande seizoen, begon voor AZ de opbouw aan een nieuw elftal. Het vertrek van meerdere sterkhouders betekende dan ook de komst van een aantal nieuwe spelers. Alexandre Penetra (Famalicão, Portugal), David Møller Wolfe (SK Brann, Noorwegen), Denso Kasius (Bologna FC, Italië), Ibrahim Sadiq (BK Häcken, Zweden), Ruben van Bommel (MVV Maastricht) en Tiago Dantas (Benfica, Portugal) werden allen aangetrokken door de Alkmaarse leiding.

Europese aftrap
Voor AZ begon het seizoen halverwege augustus met een trip naar het Andorrese FC Santa Coloma in het kader van de derde voorronde van de UEFA Conference League. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Djordje Mihailovic, waarmee AZ met een goede uitgangspositie terugkeerde naar Alkmaar. Later die week werd het Eredivisieseizoen geopend met een comfortabele overwinning op Go Ahead Eagles (5-1) en werd tevens de klus tegen Santa Coloma afgerond in het eigen AFAS Stadion: 2-0. 

Het Noorse SK Brann werd geloot als laatste horde voor het ticket naar de Conference League. Na een 1-1 gelijkspel in Alkmaar, trok AZ na een spectaculaire wedstrijd (3-3) met penalty's in Noorwegen aan het langste eind. In de groepsfase van het toernooi werd AZ vervolgens gekoppeld aan Aston Villa (Engeland), Legia Warschau (Polen) en HŠK Zrinjski Mostar (Bosnië & Herzegovina).

Strijd op drie tonelen
Na een sterke fase in de eerste maanden van het seizoen bevonden de ongeslagen Alkmaarders zich medio oktober op een tweede plek in de Eredivisie met 25 punten uit negen wedstrijden. Na wat wisselende resultaten in de daaropvolgende periode werd de eerste seizoenshelft afgesloten op een vierde plek, één punt achter nummer drie FC Twente. Op 20 december werd het bekerseizoen afgetrapt tegen en bij HHC Hardenberg. Daar werd met een 3-2 overwinning na verlenging de achtste finale behaald. Kort daarvoor kwam echter wel een einde aan het Europese seizoen. De Alkmaarders werden namelijk derde in de groepsfase, wat niet genoeg was voor overwintering in de Conference League.

Voor AZ-spits Vangelis Pavlidis was het een productief halfjaar, met maar liefst 18 goals in 16 wedstrijden. Daarnaast werd de Griek tweemaal uitgeroepen tot Speler van de Maand, in augustus en oktober.

Trainingskamp, transfers & nieuwe trainer
Voor het jaarlijkse trainingskamp vertrok de AZ-selectie naar Spanje, waar het van 2 tot en met 6 januari in Marbella verbleef. Met een groep van 28 spelers werd een oefenwedstrijd tegen Borussia Dortmund afgewerkt (2-2) en kreeg het de kans om op te laden in aanloop naar de tweede seizoenshelft.

Daarnaast was de transferperiode geopend en vonden de nodige personele wijzigingen plaats in het Alkmaarse kamp. Zo vertrok Djordje Mihailovic naar Colorado Rapids in de MLS en werd Jens Odgaard verhuurd aan het Italiaanse Bologna. Ook Kenzo Goudmijn en Mexx Meerdink werden verhuurd aan respectievelijk Excelsior en Vitesse. Daartegenover stonden de inkomende transfers van Kristijan Belić (Partizan Belgrado, Servië), Lequincio Zeefuik (FC Volendam) en Gonçalo Esteves (Sporting CP, Portugal).

Nieuw trainer
Op 20 januari zou de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (2-2) de boeken ingaan als de eerste wedstrijd met Maarten Martens aan het roer als hoofdtrainer van AZ, nadat eerder die week afscheid genomen werd van Pascal Jansen. De 39-jarige Belg was als assistent- en transitiecoach al onderdeel van de technische staf. Ook was Martens de twee voorgaande seizoenen trainer van Jong AZ.

Als speler kwam Martens tussen 2006 en 2014 ruim 200 keer in actie voor AZ. Gedurende zijn tijd werd de linkspoot onder meer landskampioen in 2009 en won hij de beker in 2013.

Met Martens aan de leiding werd de lijn omhoog weer ingezet. Hoewel de ploeg begin februari in de kwartfinale KNVB Beker werd uitgeschakeld door Feyenoord (2-0), bleef het vervolgens zeven achtereenvolgende wedstrijden ongeslagen met onder meer overwinningen op Ajax (2-0), Excelsior (4-0) en FC Volendam (0-4). Ook incasseerde de Alkmaarse verdediging gedurende deze reeks slechts twee doelpunten.

Bovendien vielen twee Alkmaarse talenten in de prijzen. Vleugelspeler Ruben van Bommel en verdediger Wouter Goes werden uitgeroepen tot Eredivisie Talent van de Maand februari en maart.

Laatste fase
In de eindfase van de competitie wist AZ nog eens vier overwinningen en een gelijkspel bij te schrijven. Door onder meer te winnen van N.E.C. Nijmegen (0-3) en directe concurrent FC Twente (2-1), werd de druk op plek 3 nog even opgevoerd. De mannen van Martens wisten de Tukkers echter niet meer te passeren op de ranglijst en eindigden daardoor voor het derde achtereenvolgende jaar op de vierde plaats in de Eredivisie. AZ heeft daarmee een rechtstreeks ticket voor de Europa League voor het seizoen 2024-2025 verdiend.

Ondertussen zette Pavlidis zijn goede vorm van de eerste seizoenshelft door. In 33 Eredivisiewedstrijden was de Griek maar liefst 29 keer trefzeker, wat hem de (gedeelde) titel van topscorer van de Eredivisie opleverde.

Debutanten
In het seizoen 2023-2024 maakten maakten vijf spelers vanuit de AZ Jeugdopleiding hun debuut in de hoofdmacht. Zo maakt de 19-jarige Dave Kwakman op 20 augustus zijn debuut voor AZ in de met 3-1 gewonnen uitwedstrijd bij RKC Waalwijk. Later in het seizoen zou Kwakman ook zijn basisdebuut maken. In die wedstrijd, opnieuw tegen RKC Waalwijk, speelde de Volendammer 62 minuten waarin al zijn 53 passes aankwamen.

Ook Jayden Addai maakte zijn debuut in het eerste eftal. De 18-jarige buitenspeler kwam op 26 november binnen de lijnen in de met 3-0 gewonnen wedstrijd  tegen FC Volendam. Addai kwam uiteindelijk tot 12 optredens in de hoofdmacht, waarin hij één assist afleverde. Later in het seizoen maakte ook Rome-Jayden Owusu-Oduro zijn debuut. Op 12 januari speelde de in Purmerend geboren doelman tegen FC Twente zijn eerste van de zeven duels dit seizoen. 

In maart volgden tot slot nog twee debutanten. Op 2 maart maakte Finn Stam zijn opwachting in de basis tegen Sparta Rotterdam, terwijl Kees Smit een week later binnen de lijnen kwam tegen Excelsior.

Cijfers & Statistieken 
Meeste doelpunten AZ:
1. Vangelis Pavlidis (33)
2. Dani de Wit (12)
3. Ruben van Bommel (9)

Meeste assists AZ:
1. Yukinari Sugawara (9)
2. Mayckel Lahdo (7)
3. Vangelis Pavlidis (6)

Meeste wedstrijden AZ:
1. Vangelis Pavlidis (46)
2. Dani de Wit & David Møller Wolfe (45)
3. Riechedly Bazoer & Yukinari Sugawara (42)