Seizoensoverzicht AZ Vrouwen: Een historisch jaar

AZ Vrouwen

19.06.2024

ALKMAAR- Het seizoen 2023-2024 betekende de terugkeer van het vrouwenvoetbal in Alkmaar. Na twaalf jaar afwezigheid maakten de AZ Vrouwen hun rentree op het hoogste profniveau in Nederland. Tijd om terug te blikken op het Azerion Vrouwen Eredivisie seizoen van AZ.

Terugkeer in het betaald voetbal
Het seizoen 2023-2024 en daarmee de herintrede van AZ Vrouwen in het betaald voetbal werd ingeluid met een thuiswedstrijd tegen Excelsior. Voor het toeziend oog van een volgepakte tribune op het AFAS Trainingscomplex was het AZ-spits Floor Spaan die de score opende in de 80e minuut. De bezoekers uit Rotterdam wisten echter roet te gooien in het Alkmaarse feestje door de gelijkmaker te scoren in de blessuretijd.

Een week later was het wel raak voor AZ. In de uitwedstrijd bij sc Heerenveen was het opnieuw Spaan die ditmaal de Friese sluitpost wist te verschalken en daarmee AZ de eerste Eredivisie-overwinning in twaalf jaar tijd bezorgde: 0-1.

Pieken en dalen
Na onder meer nipte verliespartijen tegen Telstar (0-1), PEC Zwolle (1-0), Feyenoord (2-1) en Ajax (1-2) wisten de AZ Vrouwen de eerste seizoenshelft uiteindelijk af te sluiten met een 1-0 overwinning op Fortuna Sittard. Hiermee gingen de Alkmaarders de winterstop in op een negende plaats, met acht punten uit elfwedstrijden.

De weg omhoog werd vervolgens doorgezet in 2024, toen AZ het nieuwe jaar begon met een gelijkspel tegen PEC (1-1) om vervolgens een week later te winnen op bezoek bij Excelsior (1-2). Hierna volgde een lastige periode in februari, waarin Feyenoord (1-2) en ADO (2-0) te sterk bleken in de Eredivisie en AZ werd geëlimineerd uit het bekertoernooi door FC Twente (0-4).

Terug in het AFAS Stadion
In maart wist de selectie van trainer Wouter de Vogel haar goede vorm terug te vinden en bleef het ongeslagen in al haar vier wedstrijden. Kers op de taart van deze maand vond plaats op zaterdag 23 maart, toen de AZ Vrouwen terugkeerden in het AFAS Stadion. Hier namen zij het in een historisch duel op tegen de latere kampioen FC Twente. De wedstrijd begon uitstekend voor AZ, toen Spaan na slechts vier minuten de score opende en daarmee geschiedenis schreef door als eerste vrouw in twaalf jaar te scoren in het AFAS Stadion. Na twee goals van Twente was er vervolgens werk aan de winkel voor het team van De Vogel. Vijf minuten voor tijd zagen zij hun harde werk beloond worden, toen Isa Dekker de score gelijktrok en zo haar ploeg een punt bezorgde.

Eindfase
In de slotfase van het seizoen zou AZ nog een keer weten te winnen. Op bezoek bij Telstar werd in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen met maar liefst 6-2 gewonnen. Dit onder meer dankzij een indrukwekkende hattrick van Desiree van Lunteren. AZ eindigde zo het eerste seizoen terug op het hoogste niveau op de negende plaats, met vijf overwinning en zes gelijke spelen in 22 wedstrijden.