Terug naar overzicht

Zes oud-AZ’ers mee naar het EK

AZ 1

09.06.2024

ALKMAAR- Over minder dan een week gaat het Europees Kampioenschap 2024 van start in Duitsland. Zes oud-AZ’ers zullen met hun land actief zijn op dit toernooi. Dit is wat hen te wachten staat bij onze Oosterburen.

Koopmeiners, Reijnders, Weghorst & Koeman
In de selectie van Oranje zien we vier bekende gezichten terug op het EK. Voormalig AZ-trainer Ronald Koeman heeft in totaal 26 spelers tot zijn beschikking. Teun Koopmeiners en Tijjani Reijnders zullen strijden voor een plekje op het middenveld. Hoffenheim-spits Wout Weghorst heeft een plekje in Koemans aanvalsbrigade weten te bemachtigen.

De Oranjeleeuwen beginnen het EK op 16 juni, met de groepswedstrijd tegen Polen. Daarna volgen affiches met Frankrijk (21 juni) en Oostenrijk (25 juni).

De huidige bondscoach van Oranje stond in het seizoen 2009-2010 als hoofdcoach aan het roer bij AZ. In dat seizoen wist Koeman onder meer de Johan Cruijff Schaal te winnen.

Koopmeiners doorliep de AZ Jeugdopleiding en stroomde door naar het eerste elftal. De middenvelder uit Castricum maakte in 2017 zijn debuut en speelde ruim 150 wedstrijden in de Alkmaarse hoofdmacht. In de zomer van 2021 verliet hij de club als aanvoerder en maakt hij een transfer naar Atalanta Bergamo in Italië. Reijnders volgde zijn Oranje-ploeggenoot twee jaar later naar de Serie A, toen hij het AFAS Stadion inruilde voor het San Siro van AC Milan. Weghorst was tussen 2016 en 2018 op de Alkmaarse velden te bewonderen, hij scoorde 45 goals in 86 wedstrijden en dwong daarmee een transfer naar het Duitse Wolfsburg af. 

Kerkez
Voormalig AZ-verdediger Milos Kerkez is opgenomen in de Hongaarse EK-selectie van bondscoach Marco Rossi. Op 15 juni starten zijn mannen de groepsfase met een wedstrijd tegen de Zwitserland. Daarna volgen wedstrijden tegen Duitsland (19 juni) en Schotland (23 juni).

Kerkez arriveerde in januari 2022 bij AZ. Na 57 wedstrijden in het eerste elftal en het behalen van de halve finale van de Conference League, verliet hij Alkmaar in de zomer van 2023 voor het Engelse AFC Bournemouth.

Nemanja Gudelj
In de selectie van Servië is oud-AZ’er Nemanja Gudelj opgenomen. Gudelj speelde tussen 2013 en 2015 twee seizoen in Alkmaar, waarin hij goed was voor 19 goals in 87 wedstrijden.

De huidige speler van het Spaanse Sevilla neemt het met zijn land op tegen Engeland (16 juni), Slovenië (20 juni) en Denemarken (25 juni).

Officiële start EK
Op vrijdag 14 juni gaat het EK 2024 van start met om 21:00 uur de openingswedstrijd Duitsland - Schotland. In totaal strijden 24 landen om de prestigieuze Europese titel in de wacht te slepen. De duels zullen in tien verschillende speelsteden worden afgewerkt. De finale wordt gespeeld op 14 juli om 21:00 uur in het Olympiastadion in Berlijn.