Kansrijk duel met Le Havre AC eindigt in gelijkspel

AZ 1

31.07.2024

ALKMAAR- AZ speelde woensdagavond gelijk tegen het Franse Le Havre AC. In het AFAS Stadion kwamen de Alkmaarders al vroeg op voorsprong dankzij Ernest Poku. De tegenstander uit Normandië maakte kort daarna gelijk. In de tweede helft vielen er geen doelpunten, waardoor de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel eindigde.

Voor de ploeg van AZ-trainer Maarten Martens zit de voorbereidingscampagne er bijna op. Na eerdere duels met AEK Athene (6-0), FC Nordsjælland (6-1), Excelsior Rotterdam (8-0), KV Kortrijk (3-0), ARIS Thessaloniki (2-1) en Atalanta Bergamo (2-2), was de confrontatie met het Franse Le Havre AC de zevende en laatste thuiswedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Geweldige start
In het AFAS Stadion kenden de Alkmaarders een bliksemstart. Het duel was namelijk slechts twee minuten oud toen de bal al in het Franse doel lag. Buitenspeler Ibrahim Sadiq bereikte Sven Mijnans met een goede steekpass door de Normandische defensie. De nummer 10 van AZ legde de bal vervolgens fraai met de hak klaar voor Ernest Poku, waarna de spits de bal in de verre hoek langs doelman Arthur Desmas schoof: 1-0.

Franse gelijkmaker
Het antwoord van de club uit de havenstad volgde niet veel later. In de tiende minuut brak Josué Casimir door op de flank en vond hij zijn teamgenoot Issa Soumare. De Senegalese aanvaller schoot vervolgens de gelijkmaker binnen: 1-1.

Desmas voorkomt tweede treffer
Wat volgde was een fase waarin de kansen schaars waren. Na iets meer dan een half uur spelen was AZ gevaarlijk via een vrije trap van Mijnans. De middenvelder krulde de bal over de muur, maar Desmas stopte de inzet. Kort daarna was de thuisploeg dichtbij een tweede treffer. Ditmaal begon de aanval bij Poku en kwam de bal via Mijnans bij Sadiq. Met een uithaal van dichtbij zocht de Ghanees de verre hoek, maar een katachtige reflex van Desmas wist een doelpunt te voorkomen. In de slotfase van de eerste helft waren ook Peer Koopmeiners en Denso Kasius gevaarlijk, maar ook zij slaagden er niet in de Franse sluitpost te passeren.

Tegen de paal
In de tweede helft gingen de Alkmaarders verder waar ze voor rust gebleven waren. Een poging van invaller Zico Buurmeester werd ternauwernood over getikt door doelman Desmas, en een kopbal van Poku werd door Le Havre-verdediger Gautier Lloris van de lijn gehaald. Even later leek Jayden Addai zijn ploeg alsnog op voorsprong te schieten. Zijn afstandsschot ging via de vingertoppen van Desmas echter tegen de paal.

Ondanks kansen geen goal
Aan de andere kant van het veld leidde een verkeerde terugspeelbal van de Alkmaarse defensie plots tot een zeldzame kans voor de bezoekers. Spits Soumaré, eerder trefzeker, probeerde Jeroen Zoet te omspelen en schoot vervolgens in het zijnet. Daarna was het echter eenrichtingsverkeer en creëerde AZ kans na kans, maar de bal ging er niet in. Vleugelaanvaller Addai zag een nieuwe doelpoging gepareerd worden door Desmas en ook Mijnans stuitte voor de derde keer op de Bretonse goalie in Normandische dienst. In de slotfase was ook Van Bommel nog dichtbij. Zijn schot ging echter rakelings over, en zo eindigde het duel met de oudste club van Frankrijk in een 1-1 gelijkspel.

AZ - Le Havre AC | 1-1 (1-1)
Voorbereidingswedstrijd

Opstelling AZ: Jeroen Zoet (63. Hobie Verhulst); Denso Kasius, Alexandre Penetra (46. Wouter Goes), Maxim Dekker (72. Bruno Martins indi), Seiya Maikuma (46. David Møller Wolfe); Kristijan Belić (72. Riechedly Bazoer), Sven Mijnans (72. Jordy Clasie), Peer Koopmeiners (46. Zico Buurmeester); Ibrahim Sadiq (46. Jayden Addai), Ernest Poku (63. Troy Parrott), Myron van Brederode (46. Ruben van Bommel).

Opstelling Le Havre AC: Arthur Desmas; Loic Nego, Arouna Sangante (46. Yoni Gomis), Gautier Lloris, Yanis Zouaoui; Simon Ebonog (86. Guy Noël Zohouri), Daler Kuziaev (86.Mathéo Bodmer), Samuel Grandsir (59. Alois Confais); Josué Casimir (86. Emmanuel Sabbi), Issa Soumare (59. Daren Mosengo), Antoine Joujou (59. Steve Ngoura)

Scoreverloop: 2. Poku (1-0), 10. Soumare (1-1).
Gele kaarten: Belić, Parrott (AZ).
Scheidsrechter: Jannick van der Laan
Toeschouwers: 5000

Laatste voorbereidingswedstrijd
Op zaterdag 3 augustus speelt AZ zijn laatste wedstrijd in de voorbereiding tegen het Engels Stoke City. De aftrap in het Bet365 stadium vindt plaats om 16:00 uur Nederlandse tijd.