Jong AZ verslaat Jong Volendam en lijdt nederlaag tegen Jong Genk

Jong AZ

27.07.2024

ZAANSTAD- Jong AZ oefende zaterdag tegen Jong FC Volendam en Jong KRC Genk. Op het AFAS Trainingscomplex werden de Volendammers met 5-2 verslagen, maar bleek de Belgische opponent na negentig minuten met 0-1 te sterk,

De beloftenploeg van AZ-trainer Leeroy Echteld kwam zaterdag twee keer in actie. 's Ochtends werd het duel met Jong FC Volendam afgewerkt, waarna 's middag werd geoefend tegen het Belgische Jong KRC Genk.

Jong AZ - Jong FC Volendam
Vroege voorsprong
In de wedstrijd tegen Jong FC Volendam kwam de thuisploeg al snel op voorsprong. AZ-spits Yoël van den Ban brak door, kwam oog in oog met de Volendamse doelman en faalde niet: 1-0. De Alkmaarders leken vervolgens de voorsprong te verdubbelen. Na een onderschepping van Ait Ali Oulhaj ging de buitenspeler de combinatie aan met Van den Ban, waarna hij op de keeper afging. Zijn poging verdween echter in de handen van de sluitpost

AZ trefzeker voor rust
Aan de andere kant van het veld kwamen de bezoekers op gelijke hoogte:1-1. Vlak voor rust kwam AZ opnieuw langszij. Ait Ali Oulhaj ontving de bal in het zestienmetergebied, zette zijn tegenstander en de doelman met een schijnbeweging op het verkeerde been en schoot raak in de korte hoek: 2-1. In de slotminuten van de eerste helft werd het ook nog 3-1. Tómas Johannessen liep door vanuit het middenveld en schoot de bal hard tegen de touwen.

Van Aken belangrijk
In het tweede bedrijf was de thuisploeg opnieuw dominant en een nieuwe treffer leek al snel in de maak, maar de poging van aanvaller Van den Ban raakte de paal. Even later volgde de 4-1 alsnog. Aanvoerder Jurre van Aken bereikte Mathijs Menu met een geweldige hoge bal over de Volendamse defensie heen, waarna Menu met een bekeken kopbal het net vond. Tien minuten voor tijd maakte Johannessen zijn tweede doelpunt van de middag. Een slimme steekpass van Van Aken bereikte Van den Ban. De spits gaf vervolgens een goede lage voorzet die door Johannessen werd binnengelopen: 5-1. In de slotminuten van het duel deden de Volendammers nog iets terug, wat resulteerde in een 5-2 eindstand.

Jong AZ - Jong FC Volendam | 5-2 (3-1)
Oefenwedstrijd

Opstelling Jong AZ: Kiyani Zeggen; Jurre van Aken, Mathijs Menu Wilmer Olofsson (70. Joeri Oud), Sem Dekkers; Ilias Splinter, Tómas Johannessen, Rio Robbemond; Anthony Smits (46. Lev Lenssen), Yoël van den Ban, Adam Ait Ali Oulhaj.

Scoreverloop: 5. Van den Ban 1-0, 29. nummer 11 van Volendam 1-1, 39. Ait Ali Oulhaj 2-1, 43. Johannessen 3-1, 78. Menu 4-1, 82. Johannessen 5-1, 88. FC Volendam 5-2.

Jong AZ - Jong KRC Genk
Direct na de 5-2 zege op Jong FC Volendam trad de beloftenploeg uit Alkmaar met elf andere basisspelers aan tegen Jong KRC Genk. In tegenstelling tot het vorige duel met de Volendammers kende de wedstrijd met de Belgen een aftastende openingsfase waarin de kansen schaars waren. De eerste grote mogelijkheid kwam na 23 minuten spelen van de voet van Ro-Zangelo Daal. De vleugelaanvaller sneed naar binnen vanaf de flank, passeerde zijn directe tegenstander en zocht de verre hoek. De inzet spatte uiteen op de paal. Hiermee bleef het vooralsnog 0-0.

Kansen voor AZ
Enkele minuten later waren de Alkmaarders opnieuw meerdere keren gevaarlijk. Middenvelder Job Kalisvaart werd aangespeeld in het strafschopgebied en haalde hard uit. Genk-doelman Olivier Vliegen stopte echter de inzet. In de rebound stuitte AZ-spits Kevin Topperberg eveneens op de Belgische goalie. De kansen bleven komen voor de thuisploeg. Daal, die eerder al de paal raakte, zag zijn inzet ditmaal op de vuisten van Vliegen belandden, waarna ook de doelpoging van Jayen Gerold werd gepareerd door keeper van Genk.

Oerip dichtbij, Rabhi trefzeker
In de tweede helft was ook middenvelder Julian Oerip dichtbij de openingstreffer. Na een goede actie van Elijah Dijkstra op de flank ontving Oerip de bal, maar Vliegen voorkwam een doelpunt met een knappe reflex. Zo kregen de Alkmaarders de bal er maar niet in. Een kwartier voor tijd was het voor de bezoekers wél raak via invaller Ayman Rabhi: 0-1. In de blessuretijd kreeg Oerip nog een kans op de gelijkmaker, maar zijn schot ging over het Belgische doel, en zo eindigde het duel in 0-1.

Jong AZ - Jong KRC Genk | 0-1 (0-0)

Opstelling Jong AZ: Tristan Kuijsten; Elijah Dijkstra, Jorn Berkhout (63. Mischa Engel), Rayan Atikallah (63 Jouri Oud), Jeremiah Esajas; Kasper Boogaard (63. Rio Robbemond), Julian Oerip, Job Kalisvaart (63. Lev Lenssen); Jayen Gerold, Kevin Toppenberg, Ro-Zangelo Daal.

Opstelling Jong KRC Genk: Olivier Vliegen; Alfred Caicedo. Michiel Cauwel, Juwensley Onstein, Yumeki Yoshinaga; Christian Akpan, Luka Lukanic (46. Zaïd Bafdili), Jelle Driessen; Nolan Martens, Robin Mirisola (46. Cédric Nuozzi) , Wilson Da Costa (46. Saïdou Touré).

Scoreverloop: 5. Van de Ban 1-0, 29. nummer 11 van Volendam 1-1, 39. Ait Ali Oulhaj 2-1, 43. Johannessen 3-1, 78. Menu 4-1, 82. Johannessen 5-1, 88. FC Volendam 5-2.

Resterend oefenprogramma Jong AZ
Woensdag 31 juli | ADO Den Haag - Jong AZ | 14:00 uur
Zaterdag 3 augustus | K.V.V. Quick Boys - Jong AZ | 14:30 uur

Bestel jouw seizoenkaart voor Jong AZ
Wil jij Jong AZ ook volgend seizoen weer zien schitteren in de Keuken Kampioen Divisie? Koop hier jouw Jong AZ seizoenkaart.