ALKMAAR- AZ Vrouwen heeft een eigen collectieve arbeidsovereenkomst gesloten met ingang van het nieuwe seizoen. Ondertekend door AZ, de VVCS en ProProf vormt deze nieuwe CAO de volgende stap in het professionaliseringstraject van de Alkmaarse vrouwenafdeling, na de terugkeer in het betaald voetbal in 2023.

Professionalisering
De nieuwe CAO heeft een looptijd van twee jaar en draagt bij aan de verdere groei van het vrouwenvoetbal binnen AZ. Zo omvat de overeenkomst onder meer afspraken over salaris, contracturen en absentie bij ziekte of zwangerschap. In het Nederlandse vrouwenvoetbal bestaat vooralsnog geen overkoepelende CAO zoals dat in het mannenvoetbal wel het geval is. Een aantal betaald voetbalclubs in Nederland, waaronder nu AZ, hebben daarom een eigen CAO op clubniveau.

Van der Gragt: 'Heel belangrijk'
Een belangrijke ontwikkeling binnen de organisatie, erkent ook Technisch Manager Stefanie van der Gragt. "Ik denk dat het heel belangrijk is om een CAO te hebben, voor de club maar ook zeker voor de speelsters. Het is een grote stap voor ons naar nog meer professionaliteit. Als je ziet waar wij vandaan komen en kijkt naar de ontwikkeling die wij binnen één jaar hebben doorgemaakt, daar zijn we hartstikke trots op", vertelt zij.

Eenhoorn: 'Een mooie stap'
Algemeen Directeur Robert Eenhoorn voegt zich bij de woorden van Van der Gragt: "We zijn erg verheugd met het sluiten van deze overeenkomst. Dit is een mooie stap voor onze organisatie die bijdraagt aan de verdere ontwikkeling en professionalisering van het vrouwenvoetbal."

Levchenko: 'Samen het vrouwenvoetbal beter maken'
Naast Eenhoorn schoof onder meer voorzitter van de VVCS Evgeniy Levchenko aan om de overeenkomst te formaliseren. "We zijn heel blij dat steeds meer clubs een CAO sluiten. Een goede beslissing van AZ die het vrouwenvoetbal verder zal helpen. We hopen dat meerdere clubs hun verantwoordelijkheid gaan pakken om hun speelsters te beschermen en goede voorzieningen te bieden. Samen maken we het vrouwenvoetbal beter!"

Andriessen: 'Vijfde in Nederland'
Ko Andriessen, Directeur van voetbalvakbond ProProf, zette ook zijn handtekening onder het document. Een moment dat het waard is om bij stil te staan: "Ik ben trots op de eerste CAO bij AZ. Dit is een mooie stap voor de verdere professionalisering van het vrouwenvoetbal bij AZ, en zeker ook voor het vrouwenvoetbal in Nederland. Na Ajax, PSV, FC Twente en Feyenoord is de AZ-CAO de vijfde in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Hopelijk volgen snel meer clubs dit goede voorbeeld."