ALKMAAR- Het contract van Jeremiah Esajas is donderdagmiddag door AZ verlengd. De negentienjarige vleugelverdediger van Jong AZ ondertekende in het AFAS Stadion een nieuwe verbintenis tot medio 2027.

In 2021 kwam Esajas over van het Amsterdamse DWS en sloot hij aan bij AZ Onder 17. De in Amsterdam geboren verdediger kreeg al snel veel speeltijd en sloot in het daaropvolgende seizoen aan bij AZ Onder 18. 

Debuut Jong AZ en Youth League winnaar
Op 3 februari 2023 maakte Esajas zijn debuut voor Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie. In datzelfde seizoen maakte Esajas ook deel uit van AZ’s winnende UEFA Youth League-selectie, die na overwinningen op onder andere FC Barcelona, Real Madrid en HNK Hajduk Split de trofee bemachtigde in Genève.Jeugdinternational
Zijn ontwikkeling bij AZ is ook in Zeist niet onopgemerkt gebleven. Zo nam Esajas eerst deel aan een trainingsstage en maakte hij op 12 oktober 2023 zijn debuut als jeugdinternational voor Oranje Onder 19 in een 4-3 overwinning op Zwitserland. Sindsdien mocht Esajas nog zesmaal zijn opwachting maken voor Oranje Onder 19.

Esajas: 'Spreekt vertrouwen uit'
De in Amsterdam geboren verdediger ziet zijn harde werken beloond worden, en is logischerwijs meer dan tevreden. "Ik ben hartstikke blij. De club spreekt het vertrouwen in mij uit en daar ben ik heel blij mee", vertelt hij.

Esajas: 'AZ 1 is het doel'
Sinds zijn komst in 2021 heeft Esajas in drie jaar al het nodige meegemaakt bij AZ: "Het eerste jaar was even wennen. In het tweede jaar kreeg ik mijn eerste contract en kwam ik in de Onder 18. Dat seizoen zat ik ook bij de Youth League-selectie. Ik ben heel blij dat ik dat heb mogen meemaken. Dit jaar heb ik mijn officieuze debuut mogen maken in AZ 1, ben ik ook jeugdinternational geworden bij Oranje Onder 19 en zijn we kampioen geworden met AZ Onder 18. Ik heb dus al veel mooie momenten meegemaakt in de tijd dat ik bij AZ ben, en ik kijk uit naar meer. Ik wil nu heel veel gaan spelen in de Keuken Kampioen Divisie en vanuit daar verder ontwikkelen naar AZ 1. Dat is het doel."

Brandenburg: 'Een moderne verdediger'
Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg heeft de negentienjarige verdediger zich de afgelopen jaren goed zien ontwikkelen en ziet in hem de juiste kwaliteiten: "Jeremiah is een moderne vleugelverdediger die in staat is om ruimtes aan te vallen. Hij heeft zich het afgelopen jaar goed ontwikkeld en de komende jaren kan hij zich doorontwikkelen richting het betaald voetbal. Hij is een linksbenige verdediger die de hele flank kan bestrijken. Dat is wat je tegenwoordig van een moderne vleugelverdediger verwacht en hij kan dat."