AZ verliest in Enschede

13.01.2024

ENSCHEDE- In de eerste officiële wedstrijd van 2024 heeft AZ een nederlaag moeten slikken. Tegen FC Twente kwamen de Alkmaarders dankzij Jens Odgaard al vroeg op voorsprong, maar draaide de thuisploeg het daarna helemaal om. Het werd 2-1 in de Grolsch Veste.

AZ begon met dezelfde elf namen als in de oefenwedstrijd tegen Borussia Dortmund. Dat betekende dat Rome-Jayden Owusu-Oduro zijn Eredivisie-debuut maakte.

Vermakelijk
In Enschede was het vanaf het begin een vermakelijk duel. Waar na twee minuten Sem Steijn het van grote afstand probeerde en Owusu-Oduro redding bracht, zagen we na vier minuten de eerste goal van de wedstrijd. Mayckel Lahdo had een goede actie in huis en stoomde op, om uiteindelijk de bal richting het strafschopgebied te spelen. De FC Twente-verdediging zat mis, terwijl Odgaard alert was. De Deen tikte binnen voor de 0-1!

Kansen
Na die goal ging FC Twente direct actief op zoek naar de gelijkmaker. Een poging van Carel Eiting was een eenvoudige prooi voor Owusu-Oduro en de doelman redde even later ook goed op een snoeiharde uithaal van Michel Vlap. Een volley van Steijn vloog ruim naast en aan de andere kant zag ook Vangelis Pavlidis een inzet naast verdwijnen. Vlak voor de rust kwam FC Twente nog wel op gelijke hoogte. Uit een goede voorzet van Eiting kopte Manfred Ugalde de 1-1 binnen.

Tweede helft
In de tweede helft vielen er een stuk minder kansen te noteren, maar een van de weinige kansen leverde de thuisploeg wel direct weer een goal op. Daan Rots vond Ugalde in het strafschopgebied en de aanvaller werkte van dichtbij binnen voor zijn tweede van de avond. AZ wist daar te weinig tegenover te stellen om een punt mee te nemen naar huis. Ruben van Bommel kwam nog dichtbij in de 83e minuut, maar de invaller stuitte op Lars Unnerstall. Daarmee verloor AZ de eerste officiële wedstrijd van 2024.