Terug naar overzicht

AZ Onder 18 boekt uitzege op FC Groningen

Laatste Nieuws

27.01.2024

ZAANSTAD- AZ Onder 18 behaalde zaterdag drie punten met een uitzege op FC Groningen. Het team van Michael van Zijtveld wist een 1-0 achterstand om te buigen en was uiteindelijk met 1-3 te sterk voor de thuisploeg. De doelpunten aan Alkmaarse zijde kwamen van Anthony Smits, Elijah Dijkstra en Yoël van den Ban.

Dominant, maar op achterstand
De Alkmaarders waren vanaf minuut één heer en meester op Sportpark Corpus Den Hoorn. Ondanks een serie kansen, slaagde de bezoekers er niet in om de score te openen. Na een klein half uur kreeg AZ echter een tegenslag te verwerken. De eerste en enige Groningse kans leidde namelijk tot een goal. Verdediger Björn Veldhuis kopte raak uit een voorgegeven vrije trap. Met die 1-0 achterstand zocht AZ vervolgens ook halverwege de kleedkamer op.

Comeback
Kort na de pauze wist AZ de score helemaal om te draaien. In de 53e minuut trok Smits de stand weer gelijk en een minuut later werd het zelfs 1-2. Ditmaal kwam vleugelverdediger Dijkstra op het scoreformulier.

Derde Alkmaarse treffer
Niet veel later liet ook Van den Ban zich tweemaal zien. De spits maakte de derde Alkmaarse treffer en bracht de tussenstand zo op 1-3. Kort daarna brak Van den Ban door en leek hij één-op-één te komen met FC Groningen-doelman Jesse Tetteroo. De spits werd echter neergehaald door Veldhuis. De verdediger van de groen-witten ontnam Van de Ban hiermee een directe scoringskans en kreeg dan ook een terechte rode kaart.

Penaltykiller Kabba
Vlak voor het einde van de wedstrijd kreeg FC Groningen een strafschop en hiermee een grote mogelijkheid om de aansluitingstreffer te maken. AZ-Keeper Arouna Kabba wist zich echter te onderscheiden en pakte de inzet van elf meter. Hierdoor bleef het 1-3. Het scorebord kwam verder niet meer in beweging, waardoor de bezoekers uit Alkmaar drie punten pakten.

Officieel debuut Johannessen
Naast de welbekende namen, kreeg ook Tómas Johannessen speelminuten. De aanvallende middenvelder maakte zijn officiële debuut nadat hij in de winter overkwam van het IJslandse ÍF Grótta.

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
FC Groningen - AZ Onder 18 1-3 (1-0)

Opstelling AZ: Arouna Kabba; Jeremiah Esajas (46. Jesper Zwart), Rayan Atikallah (61. Kasper Boogaard), Joeri Oud (75. Tómas Johannessen), Elijah Dijkstra; Enoch Mastoras (61. Mathijs Menu), Julian Oerip, Ilias Splinter; Anthony Smits, Yoël van den Ban, Wassim Bouziane (82. Deacon van der Klaauw).

Scoreverloop: 29. Veldhuis 1-0, 53. Smits 1-1, 54. Dijkstra 1-2, 61. Van den Ban 1-3.