AZ Jeugd: Bekerzeges op AFC'34 en Groningen

Jeugdopleiding

13.01.2024

ZAANSTAD- Twee teams van de AZ Jeugdopleiding bereikten zaterdag de kwartfinales van de KNVB Beker. In de eerste officiële jeugdwedstrijden van 2024 werden zeges op AFC'34 en FC Groningen geboekt.

AZ Onder 17 - AFC'34 4-3 | KNVB Beker
Het AZ Onder 17 van trainer Tim Roest is het nieuwe jaar begonnen met een bekerzege op AFC'34. Op het AFAS Trainingscomplex werd de amateurvereniging uit Alkmaar met 4-3 geklopt.

De thuisploeg deed in de openingsfase wat van hen werd verwacht: dominant zijn. Dat resulteerde niet direct in grote kansen, maar bij het eerste echte gevaar was het direct raak. In de achttiende minuut wist AFC'34 zich geen raad met een gevaarlijke voorzet en kreeg het de bal niet weg. Kenzo Riedewald kon zo van binnen het vijfmetergebied scoren: 1-0. Ruim tien minuten daarna werd de marge verdubbeld. Uit een cornervariant kopte Iain de Jongh bij de tweede paal fraai binnen.

Met de rust in zicht maakte AFC'34 plots weer een wedstrijd ervan door de 2-1 te scoren. AZ herstelde zich vrijwel meteen door een minuut later de 3-1 te scoren. Hessel de Wit omzeilde de buitenspelval en wipte de bal fraai over de uitgekomen doelman.

In het tweede bedrijf zorgde AZ voor de beslissing. Kort nadat een kopkans voor De Jongh niets opleverde zette De Wit de 4-1 op het scorebord. Na een dieptepass wist Melle Roede de doelman te foppen, waarna De Wit in een leeg doel kon afdrukken.

In de slotfase kroop AFC'34 nog iets dichterbij door de 4-2 te maken en wist het in de 88e minuut zelfs op 4-3 te komen. AZ liet zijn tegenstander in de slotfase niet meer tot scoren komen, waardoor de wedstrijd over de streep werd getrokken.

Opstelling AZ: Christian Gaander; Kiani Inge, Iain de Jongh, Finn Larooi, Saviola Saffoe; Elias Hazir, Melle Roede (86. Jaden Walden), Julian van Rijsdam (14. Mees Adrichem); Kenzo Riedewald (75. Nigel Fraenk), Hessel de Wit, Tycho de Wit.

Scoreverloop: 18. Riedewald 1-0, 29. De Jongh 2-0, 39. AFC'34 2-1, 40. Hessel de Wit 3-1, 71. Hessel de Wit 4-1, 83. AFC'34 4-2, 88. AFC'34 4-3.

FC Groningen - AZ Onder 14 1-10 | KNVB Beker
AZ Onder 14 plaatste zich zaterdag voor de kwartfinales van de KNVB Beker. De formatie van trainer Juryan Zandvliet was met 1-10 te sterk voor FC Groningen.

AZ begon dominant aan de wedstrijd, echter was het De Trots van het Noorden dat na dertien minuten op voorsprong kwam. Kort na de openingstreffer nam AZ met veel overtuiging het initiatief over. Door een prachtige goal van Merijn van Dijk - op aangeven van Mawulom Gota-Toudji - werd het gelijk. Daarna resulteerde een goed uitgespeelde aanval in de 1-2 van Charly van Oosterhout.

Na de pauze liep AZ flink uit. Tussen de veertigste en vijftigste minuut bouwde de ploeg de score van 1-2 uit naar 1-6. Abutalib Hamid Mohammad, Van Oosterhout en Jessey Jay van der Mije waren na goed opgezette aanvallen trefzeker. Ook werd FC Groningen gedwongen tot het maken van een eigen goal. In de laatste twintig minuten zorgde Bliss Peters voor de 1-7, waarna Van der Mije met een dubbelslag de 1-8 en 1-9 op het scorebord zette. In de voorlaatste minuut was het slotakkoord van Giel Kappelhof: 1-10. Voor laatstgenoemde was het zijn eerste officiële goal in AZ Onder 14.

Opstelling AZ: Jaycen Duijker (55. Brad Nederlof); Nick Perez Mutsaers (48. Willem Schuit), Joey Plat (48. Jeano Vos), Henk Schuit, Jeremiah Oladoyinbo Ojomo (48. Jesse van Ruler); Jim Jansen (36. Jessey Jay van der Mije), Merijn van Dijk, Senna van Elst (36. Giel Kappelhof); Abutalib Hamid Mohammad, Charly van Oosterhout, Mawulom Gota-Toudji (36. Bliss Peters).

Scoreverloop: 13. FC Groningen 1-0, 20. Van Dijk 1-1, 32. Van Oosterhout 1-2, 40. Hamid Mohammad 1-3, 43. FC Groningen 1-4 (e.d.), 44. Van Oosterhout 1-5, 48. Van der Mije 1-6, 53. Peters 1-7, 59. Van der Mije 1-8, 62. Van der Mije 1-9, 69. Kappelhof 1-10.