Terug naar overzicht

Feiten en Cijfers | Fortuna Sittard - AZ

Laatste Nieuws

16.02.2024

ALKMAAR- AZ reist zaterdagavond af naar Limburg voor een Eredivisie-duel met Fortuna Sittard. De aftrap is om 18:45 uur. Alles over deze wedstrijd lees je in Feiten & Cijfers.

Voor het eerst dit seizoen reist AZ af naar een van de oudste steden van Nederland.

AZ neemt het voor de 41e keer in de Eredivisie op tegen Fortuna Sittard. De Alkmaarders zijn sinds 2001 ongeslagen tegen Fortuna. 

In de laatste acht onderlinge ontmoetingen in Zitterd won Fortuna geen enkele keer. Tegen geen andere ploeg in de Eredivisie wacht Fortuna zo lang op een thuisoverwinning dan tegen AZ. 

De laatste uitwedstrijd tegen Fortuna won AZ met 0-3. Milos Kerkez scoorde met een fraaie run vanaf zijn eigen helft. Het was zijn laatste doelpunt in het AZ-shirt. 

Laatste vijf wedstrijden:
2023-2024 | AZ - Fortuna Sittard 4-0 (Doelpunten: Clasie, Pavlidis, Dantas, Siovas e.d.)
2022-2023 | Fortuna Sittard - AZ 0-3 (Doelpunten: Odgaard, Kerkez, Pavlidis)
2022-2023 | AZ - Fortuna Sittard 3-1 (Doelpunten: D. De Wit, Pavlidis, Navarro e.d.)
2021-2022 | Fortuna Sittard - AZ 1-2 (Doelpunten: Beukema, Sugawara)
2021-2022 | AZ - Fortuna Sittard 2-1 (Doelpunten: Pavlidis, Karlsson)

 


Sittard is voor AZ de verste uitwedstrijd van het seizoen. 

De uitwedstrijd tegen Almere City FC was de 2400e officiële wedstrijd van AZ sinds 1967. 

Als Pavlidis minuten maakt dit weekend, speelt de Griek zijn 125e wedstrijd voor AZ. 

Fortuna is de lievelingstegenstander van Pavlidis. De spits was tegen geen enkele andere Eredivisie-tegenstander zo trefzeker als tegen de Limburgers: acht goals in negen wedstrijden. 

Ook vorig seizoen was Pavlidis trefzeker in Sittard.


Met Iman Griffith en Oğuzhan Özyakup staan twee bekende gezichten onder contract bij Fortuna. Özyakup speelde een paar jaar in de jeugd van AZ. Griffith wordt  momenteel verhuurd aan Fortuna. 

Andere spelers die voor beide clubs uitkwamen zijn onder anderen: Sigi Lens, Pier Tol, Nico Jalink, Rolf Landerl, Robert van der Weert, Urvin Lee, Fernando Ricksen, Joost Volmer, Mats Seuntjens en Ben Rienstra. 

Onder meer Han Berger, Jan Notermans, Cor van der Hart, Georg Kessler, Chris Dekker, Bert van Marwijk, Hans van Doorneveld en Hans de Koning hebben voor zowel AZ als Fortuna als trainer gewerkt. 

Iman Griffith met assistent-trainer Kenneth Goudmijn voorafgaand aan AZ - Fortuna Sittard eerder dit seizoen.


Mark van Bommel, de vader van Ruben van Bommel, maakte op zijn zestiende zijn debuut bij Fortuna Sittard. Hij was in die tijd één van de jongste debutanten ooit op het hoogste niveau van het voetbal. Later werd hij door Bert van Marwijk, die ook bij AZ voetbalde, verder opgeleid. Vervolgens vertrok hij naar PSV.

Mats Seuntjens en Ben Rienstra maakten ook recentelijk deel uit van de Fortuna selectie.

AZ ’67 was in 1976 bereid ver te gaan om de Joegoslavische topscorer Nenad Bjekovic te kopen. Hij werd al gepresenteerd in Alkmaar, in het voormalig volle stadion in de Hout , met een shirt met zijn naam erop. Ondanks zijn handtekening onder het contract van AZ, vertrok hij naar Nice. 
Zijn zoon, Nenad Bjekovic jr, kwam ongeveer 25 jaar later wel uit in een officiële wedstrijd in de Hout, niet voor AZ maar voor Fortuna Sittard. In het seizoen 2000/2001 speelde hij 14 wedstrijden voor Fortuna, waaronder de uitwedstrijd in Alkmaar. Fortuna won deze wedstrijd met 0-2.
Nenad Bjekovic samen met Cees Molenaar in de Hout.

 

De wedstrijd AZ - Fortuna staat onder leiding van Richard Martens. Hij wordt langs de lijn geassisteerd door Rens Bluemink en Michael Osseweijer. Michael Eijgelsheim is de vierde official. Luuk Timmer vervult de taak van VAR en Jonathan van Dongen die van AVAR.  

Live
Het fluitsignaal luidt om 18:45 uur in het Fortuna Sittard Stadion voor het duel met Fortuna. Volg alles van het duel via de social mediakanalen van AZ: InstagramX (voorheen Twitter) en FacebookOok is de wedstrijd te beluisteren via AZ-Radio.