Duur puntverlies AZ Onder 18 tegen Groningen

17.02.2024

ZAANSTAD- AZ Onder 18 leed zaterdag duur puntverlies. De ploeg van trainer Michael van Zijtveld was tegen FC Groningen de dominante partij, maar kwam desondanks op een 0-2 achterstand. In de tweede helft kroop AZ dichterbij, maar wist het de inhaalrace niet te voltooien: 1-3.

Op eigen veld was AZ in de openingsfase de bovenliggende partij en kreeg het al snel een aardige kans. Een schot van Julian Oerip ging over. Hierna kwamen de Alkmaarders moeizaam tot kansen en zag het FC Groningen in de 35e minuut zelfs de leiding nemen. De noorderlingen gingen op de flank ervandoor, gaven een voorzet en schoten de bal tegen de touwen. Op slag van rust moest doelman Arouna Kabba nog in actie komen om een tweede tegengoal te voorkomen.

Kansen Bouziane
Een energiek AZ ging na de pauze op zoek naar de gelijkmaker en kreeg al snel grote mogelijkheden. Zo ging een schot van Wassim Bouziane via een verdediger rakelings naast en ging een kansrijke inzet van de buitenspeler daarna over.

Tweede Groningse goal
Waar AZ andermaal de overhand had was het opnieuw Groningen dat in de 63e minuut scoorde. Een hoge Groningse voorzet was lang onderweg, maar Kabba kwam uit zijn doel om de bal uit de lucht te plukken. Dat deed de keeper met succes, maar daarna werd hij door de tegenstander dusdanig gehinderd dat hij losliet. De bezoekers konden vervolgens scoren: 0-2.

Doorgebroken
AZ zat in de problemen maar sloeg een paar minuten later al een belangrijke slag om dat op te lossen. Na een steekpass vanuit het middenveld brak Bouziane door en omspeelde hij de uitgekomen doelman. Daarna werd hij echter ten val gebracht en wees de scheidsrechter naar de stip. Yoël van den Ban nam de strafschop en schoot de 1-2 binnen.

Kopbal over
Hierna waren er nog meer goede kansen voor AZ. Een vlammend schot van Oerip ging over en de aanvoerder zag zijn daaropvolgende poging uit de hoek worden geplukt. Ook Van den Ban was weer gevaarlijk met een kopbal die over ging.

Profiteren
Door alle aanvalsdrang was AZ genoodzaakt veel ruimtes in de achterhoede te laten vallen. In blessuretijd wist FC Groningen daarvan te profteren en werd de wedstrijd beslist: 1-3.

AZ Onder 18 - FC Groningen 1-3 (0-1)

Opstelling AZ: Arouna Kabba; Elijah Dijkstra, Rayan Atikallah, Joeri Oud, Jeremiah Esajas; Ilias Splinter (46. Kasper Boogaard), Julian Oerip, Lev lenssen; Anthony Smits (87. Jesper Zwart), Yoël van den Ban, Wassim Bouziane.

Scoreverloop: 35. FC Groningen 0-1, 63. FC Groningen 0-2, 68. Van den Ban 1-2 (pen.), 90+4. FC Groningen 1-3.