Terug naar overzicht

Voormalig trainer Hans Eijkenbroek overleden (1940-2024)

Laatste Nieuws

20.08.2024

ALKMAAR- Voormalig AZ-trainer Hans Eijkenbroek is afgelopen zaterdag op 84-jarige leeftijd overleden. Eijkenbroek was tijdens de gouden jaren van AZ actief als assistent-trainer en hoofdtrainer (1980-1983). Eind jaren '80 keerde de oefenmeester terug bij AZ.

Waar Eijkenbroek zijn actieve spelerscarrière bij Hermes DVS begon, speelde hij verreweg de meeste wedstrijden in het shirt van Sparta Rotterdam. Zijn loopbaan als verdediger sloot Eijkenbroek af bij Willem II. De geboren Schiedammer kwam tevens achttien keer uit voor het Nederlands elftal. Het merendeel van die interlands was hij de aanvoerder. Eijkenbroek stond bekend als een robuuste centrale verdediger met een fantastische trap in zijn rechterbeen. 

Gouden jaren bij AZ
Eijkenbroek begon als assistent-trainer van Georg Kessler bij de Alkmaarse club. Samen beleefden ze in 1980-1981 het meest succesvolle seizoen van AZ ooit. AZ wist niet alleen kampioen te worden, maar won ook de KNVB Beker. Daarnaast behaalde het team de UEFA Cup-finale. Eijkenbroek trainde tevens de keepers van AZ: voor de wedstrijden was hij steevast voor het doel te vinden om ze in te schieten. 

Terugkeer in Alkmaar 
Na een uitstapje naar Roda JC keerde Eijkenbroek in 1986 terug bij AZ, dat het toen met minder geld moest doen. In 1988 degradeerde AZ naar de eerste divisie. Hij bleef uiteindelijk drie jaar aan als hoofdtrainer in Alkmaar. Tegenwoordig was Eijkenbroek woonachtig in Dirkshorn, waar hij overleed. 

AZ wenst de familie, vrienden en andere nabestaanden van Hans veel sterkte met het verlies.